Publicitat
Monogràfics · 10 d'Abril de 2018. 18:03h.

120 estudiants espanyols reben una beca de ”la Caixa” per cursar estudis de postgrau a l’estranger

Ses Majestats els Reis d’Espanya han presidit avui a CaixaForum Madrid el lliurament de les beques ”la Caixa” als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l'any 2017 per cursar estudis de postgrau a l'estranger. Es tracta de la trentena sisena edició del programa.

L'acte també ha comptat amb l'assistència de Román Escolano, ministre d'Economia del Govern d'Espanya; Íñigo Méndez de Vigo, ministre d'Educació, Cultura i Esports del Govern d'Espanya; Isidre Fainé, President de la Fundació Bancària ”la Caixa”; i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Javier Ventura-Traveset, becari d'Estats Units en 1990, s'ha dirigit als assistents en representació del col·lectiu de ex becaris de ”la Caixa”. Aquest enginyer de Telecomunicacions treballa des de fa més de 25 anys a l'Agència Espacial Europea (ESA), on actualment és secretari executiu del Comitè científic assessor del programa Galileu (GSAC) de l'ESA, Director de l'Oficina Científica de Navegació per satèl·lit de l'ESA, Assessor al Director de ESAC i Portaveu de l'ESA a Espanya. Ventura-Traveset ha estat immers en múltiples programes espacials: en comunicacions per satèl·lit, observació de la Terra, programa científic, microgravetat, programa de transferència de tecnologia i navegació per satèl·lit.

beques3.jpg

La distribució de les 120 beques concedides en aquesta edició ha estat la següent:

beques2017.jpg

L'edat mitjana dels becaris en aquesta convocatòria és de 24,6 anys i, per sexes, el 46,7 % són dones i el 53,3 % són homes.

En la convocatòria de l'any 2017 s'han concedit beques a candidats de 32 disciplines diferents. Les més representades han estat enginyeries i tecnologia (19), economia i empresa (15), biologia (7), física (7), arquitectura (6) i filologia i lingüística (6). A més, per tipologia d'estudis, 76 alumnes reben la beca per cursar un màster, 43 per a un doctorat i 1 per a una estada de recerca.

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l'any 2017 comprèn a estudiants de 30 províncies espanyoles i 1 país estranger (França). Barcelona i Madrid, amb 35 i 30 becaris, respectivament, encapçalen la llista de províncies amb major nombre de becaris, seguides per València (6), Granada (5) i Burgos (4).

El Programa de Beques de ”la Caixa” és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes ho fan especialment valuós per als estudiants:

- És el programa que convoca un major nombre de beques per realitzar estudis de postgrau a l'estranger.

- Les beques ”la Caixa” estan obertes a totes les disciplines d’estudis.

- El programa cobreix la totalitat del cost de la matrícula i una assignació mensual en la moneda del país de destinació. A més, les beques de ”la Caixa” es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d'un curs d'orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l'oportunitat d'establir vincles personals i acadèmics abans d'incorporar-se a les seves respectives universitats.

- Tots els becaris de ”la Caixa” formen part de l’Associació de Becaris de ”la Caixa” (http://www.becarioslacaixa.net). Aquest col·lectiu, format per més de 4.500 persones altament formades en totes les disciplines gràcies a una beca de “la Caixa”, s'ha convertit en un clúster d'excel·lència i en una referència acadèmica i professional, tant a Espanya com a l'estranger.

beques6.jpg

Selecció en règim de concurrència competitiva

 A aquesta edició de les beques de ”la Caixa” s'han presentat 1.364 estudiants i 120 d'ells han obtingut beques, que s'atorguen en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d'avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària (peer review), i totes aquelles que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d'avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i nivell d'exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acreditin uns nivells d'excel·lència excel·lents. L'eficàcia del sistema es tradueix, de fet, en l'èxit dels becaris de ”la Caixa” en la consecució d'admissions a les millors universitats del món

Tres dècades apostant pel futur de les noves generacions

Des de l'inici del Programa de Beques de postgrau internacional, l'any 1982, fins a la convocatòria de l'any 2017, ”la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de més de 151 milions d'euros a la formació de 3.215 estudiants espanyols a l'estranger. En el seu primer any, el programa va comptar amb una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de ”la Caixa” en la convocatòria de l'any 2017 ha estat de més de 8,6 milions d'euros.

Estats Units és el país que copa les beques concedides històricament pel Programa de Beques de ”la Caixa”, en rebre a 1.500 becaris. Li segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han rebut, respectivament, a 616, 463 i 325 becaris de ”la Caixa” entre 1982 i 2017.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat