Publicitat
Monogràfics · 28 de Maig de 2019. 17:52h.

120 estudiants espanyols reben una beca de "la Caixa" per cursar estudis de postgrau a l'estranger

SSMM Els Reis; Isidre Fainé, president de "la Caixa"; Jaume Giró, director general "de la Caixa" Isabel Celaá, ministra d'Educació i Formació Professionals en funcions; i Paloma Adrados, Preisdenta de l'Assemblea de Madrid, al costat d'alguns dels estudiants seleccionats durant l'acte de lliurament de les Beques de "la Caixa", a CaixaForum Madrid

Ses Majestats els Reis d'Espanya han presidit avui a CaixaForum Madrid el lliurament de les beques de "la Caixa" als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l'any 2018 per cursar estudis de postgrau a l'estranger. Es tracta de la trigesimoséptima edició del programa.

L'acte també ha comptat amb l'assistència d'Isabel Celaá, ministra d'Educació i Formació Professional del Govern d'Espanya en funcions; Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària "la Caixa", i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa".

Julia del Amo, becària del Regne Unit el 1995, s'ha dirigit als assistents en representació del col·lectiu de exbecarios de "la Caixa". Aquesta llicenciada en Medicina i Cirurgia té més de 25 anys d'experiència en el camp del VIH, que abasten l'assistència clínica, la gestió tècnica des de la Secretaria del Pla Nacional sobre la Sida (càrrec que ocupa en l'actualitat), la docència universitària, l'avaluació científica i la recerca en epidemiologia i salut pública, sempre emmarcada en la disminució de les desigualtats en salut en funció de l'origen, raça o ètnia, gènere i posició socioeconòmica. Del Amo posseeix una sòlida trajectòria de recerca, amb col·laboracions nacionals i internacionals, i com a investigadora compta amb més de 220 articles científics i 3 sexennis d'investigació.

La distribució de les 120 beques concedides en aquesta edició ha estat la següent:

catcat.jpg

L'edat mitjana dels becaris en aquesta convocatòria és de 26,08 anys, i per sexes, el 45% són dones i el 55% són homes.

A la convocatòria de l'any 2018 s'han concedit beques a candidats de 25 disciplines diferents. Les més representades van ser les enginyeries i tecnologies (32), economia i empresa (14), ciències mèdiques i de la salut (11), relacions internacionals (8), ciències de la vida (6), arts visuals (5), dret (5) i física (5). A més, per tipologia d'estudis, 83 alumnes reben la beca per cursar un màster, 31 per a un doctorat i 6 per a una estada de recerca.

caixa2.jpg

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l'any 2018 comprèn a estudiants de 34 províncies espanyoles i de 4 països estrangers (Estats Units, Veneçuela, Grècia i Perú). Barcelona i Madrid, amb 32 i 20 becaris, respectivament, encapçalen la llista de províncies amb major nombre d'estudiants, seguides per València (5), Astúries (4), Lleida (4), Sevilla (4) i Biscaia (4).

El Programa de Beques de "la Caixa" és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes el fan especialment valuós per als estudiants:

- És el programa que convoca un major nombre de beques per realitzar estudis de postgrau a l'estranger.

- Les beques "la Caixa" estan obertes a totes les disciplines d'estudis.

- El programa cobreix la totalitat del cost de la matrícula i un estipendi mensual en la moneda del país de destinació.

- A més, les beques de "la Caixa" es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d'un curs d'orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l'oportunitat d'establir vincles personals i acadèmics abans de incorporar-se a les seves respectives universitats.

- Tots els becaris de "la Caixa" formen part de l'Associació de Becaris de "la Caixa" (http://www.becarioslacaixa.net). Aquest col·lectiu, format per més de 4.700 persones altament formades en totes les disciplines gràcies a una beca de "la Caixa", s'ha convertit en un clúster d'excel·lència i en una referència acadèmica i professional tant a Espanya com a l'estranger.

caixa4.jpg

Selecció en règim de concurrència competitiva

A aquesta edició de les beques de "la Caixa" s'han presentat 1.226 estudiants, i 120 d'ells han obtingut beques, atorgades en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d'avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària (peer review), i aquelles que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d'avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i nivell d'exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acrediten uns nivells d'excel·lència excel·lents. L'eficàcia del sistema es tradueix, de fet, en l'èxit dels becaris de "la Caixa" a la consecució d'admissions en les millors universitats del món.

Tres dècades apostant pel futur de les noves generacions

Des de l'inici del Programa de Beques de postgrau internacional, l'any 1982, fins a la convocatòria de l'any 2018, "la Caixa" ha destinat una inversió acumulada de 161.900.000 d'euros a la formació de 3.335 estudiants espanyols a l'estranger. En el seu primer any, el programa va comptar amb una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de "la Caixa" a la convocatòria de l'any 2018 ha estat de 10,3 milions d'euros.

Estats Units és el país que ocupa el primer lloc en beques concedides al llarg de la història del Programa de Beques de "la Caixa", amb 1.550 becaris. El segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han acollit 656, 468 i 330 becaris de "la Caixa", respectivament, entre 1982 i 2018.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat