Publicitat
Monogràfics · 13 d'Agost de 2022. 11:43h.

16 escoles a Catalunya augmenten la implicació d’alumnes i professors després de transformar el seu model de lideratge

Els directors i caps d’estudis de 16 escoles a Catalunya han aconseguit augmentar la implicació, el compromís  i l’empoderament dels seus professors i alumnes després de participar en la segona edició del Programa de Lideratge per a l’Aprenentatge d’EduCaixa de la Fundació ”la Caixa”.

L’impacte d’aquest nou model de lideratge pedagògic, basat en la inclusió, la proximitat i la col·laboració, en el qual hi han participat 50 escoles espanyoles, s’ha produït a les aules, els claustres i els centres que dirigeixen els equips directius inscrits en el programa.

Els 16 centres catalans que han participat en el programa son: Escola Bellavista-Joan Camps i Giró, Escola MDP Josep Tous, Escola Pia Calella, Escola Pia Mataró, Escola Pia Santa Anna, Escola Solc, Institut Badalona VII, Institut Baix a Mar, Escola Josep Tous, Maristes Anna Ravell i MDP Capellades, totes elles de Barcelona; Escola Enric Grau Fontseré de Flix, Escola La Portalada, i Escola Torroja i Miret, de Tarragona; Escola Taialà, de Girona; i Escola Jesuïtes Lleida, de Lleida.

Entre els resultats reportats, destaca per la seva unanimitat el 98% de directius escolars que confirma nivells més alts de compromís i motivació entre els professors. "He estat capaç de poder transmetre’ls la visió sobre el model d’escola que volem, motivant el professorat, distribuint rols i creant espais de diàleg i debat pedagògic. Això està donant lloc a un acord a nivell metodològic i didàctic entre els diversos membres del claustre", explica la cap d’estudis del CEIP Teodor Llorente de València, Rita Lasso de la Vega.

Aquests canvis positius experimentats en el claustre també repercuteixen a les aules: el 67% de directius escolars que ha transformat el seu lideratge confirma una major participació i un millor rendiment acadèmic dels alumnes. "Si en un institut hi ha una cultura d’aprenentatge continu entre els docents, l’alumnat també el percep", explica la directora de l’Institut Badalona VII, Núria Jorba. Altres directors constaten increments dels nivells d’atenció, responsabilitat, autonomia, benestar i cohesió entre els estudiants.

Totes aquestes dades van en línia amb les nombroses investigacions realitzades per l’OECD i altres organismes internacionals, segons els quals el lideratge escolar és la segona variable amb major impacte sobre la qualitat i la millora educativa. "Existeix el consens que sense un equip directiu docent ben format i capaç, cap centre pot millorar", exposa la responsable del programa EduCaixa de la Fundació "la Caixa", Maria Espinet. "Són els equips directius els que poden fer que les diferents variables d’un centre sumin i es retroalimentin, són els responsables d’orquestrar tots els elements d’un centre per aconseguir millorar els aprenentatges".

En aquest sentit, la directora de l’Institut Badalona VII, Núria Jorba, assegura que "el model de directiu escolar llunyà i inaccessible ha quedat enrere i actualment és necessari un líder humà i proper, que necessita més formació".

La cap d’estudis del CEIP Teodor Llorente de València, Rita Lasso de la Vega, afegeix que "l’escenari educatiu està en constant evolució i planteja nous reptes que no poden afrontar-se des de la perspectiva d’un líder burocràtic i gestor de recursos. Considero que un bon líder educatiu és aquell que contribueix a crear una comunitat escolar més participativa i integradora".

El Programa de Lideratge per a l’Aprenentatge d’EduCaixa està dividit en tres fases al llarg del curs i incideix en aspectes com: les competències d’un bon líder educatiu, la promoció de l’aprenentatge professional de l’equip docent, la implementació i avaluació de canvis i millores d’acord amb evidències, i l’establiment d’una visió i cultura compartida. EduCaixa promou aquest programa amb la col·laboració  del’Institute of Education (IOE) del University College de Londres (UCL) i compta amb el suport de 25 facilitadors que acompanyen els grups d’aprenentatge.

En la segona edició del programa (curs 2021-2022) es van presentar candidatures de 123 centres educatius provinents de diferents comunitats autònomes. En total van ser seleccionades 50 parelles de líders docents de 50 centres escolars que, durant el desenvolupament de la formació, han estat implementant canvis i projectes de millora a les seves escoles i instituts.

"El Programa de Lideratge per a l’Aprenentatge és necessari perquè hi ha una manca d’oportunitats formatives d’alta qualitat en lideratge pedagògic, que és el que té més impacte demostrat entre l’alumnat. És un programa dissenyat a partir de les evidències, de manera que reuneix els elements clau per aconseguir que la formació aconsegueixi canviar i millorar la fúria de liderar dels equips directius en benefici de la comunitat educativa", explica la responsable del Programa de Lideratge per a l’Aprenentatge d’EduCaixa, Núria Vives. "A més, la comunitat professional que es crea entre els equips directius que participen en el programa és una font de riquesa i coneixement molt potent".

Les inscripcions per a la tercera edició del programa s’obriran el 23 de novembre i estaran obertes fins al 10 de març del 2023. Els equips directius dels 50 centres seleccionats començaran la formació a partir de l’11 de juliol de 2023.

Igual que en les dues edicions prèvies, a la convocatòria s’han de presentar dos representants d’un mateix centre: directors, caps d’estudis o responsables docents que formin part de l’equip directiu. La formació mantindrà les tres modalitats de treball: 54 hores de formació presencial, 18 hores de treball en grups territorials d’aprenentatge i 42 hores de disseny de projectes de lideratge pel canvi que desenvoluparan, implementaran i avaluaran al llarg del curs.

EduCaixa: cap a l’educació del segle XXI

EduCaixa engloba tota l’oferta educativa de la Fundació "la Caixa" i promou i impulsa la transformació educativa per tal de respondre a les necessitats de la societat del segle XXI.

El programa s’adreça a l’alumnat i el professorat d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Els seus objectius principals són: promoure el desenvolupament competencial de l’alumnat a través de programes educatius, recursos i activitats, la Formació Professional Docent a partir de recursos i programes formatius com el de Lideratge per a l’Aprenentatge i la promoció de la transformació de l’educació basada en l’ús de les evidències.

EduCaixa va tancar el 2021 amb 647.870 usuaris dels seus programes i recursos online i 1.366.190 participants en programes i activitats presencials.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat