Publicitat
Monogràfics · 24 de Setembre de 2020. 11:41h.

Aena i Telefónica digitalitzen les mesures de protecció cardíaca als aeroports de Barcelona, Reus, Girona i Sabadell

Telefónica Empresas està instal·lant 71 nous desfibril·ladors en els aeroports de Catalunya gestionats per Aena, que estaran monitoritzats amb la tecnologia mòbil i transferiran la trucada als serveis d’emergència aeroportuaris. Concretament, a l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat s’instal·laran 57 d’aquests dispositius, 7 a l’aeroport de Girona-Costa Brava, 5 a l’aeroport de Reus i 2 a l’aeroport de Sabadell.

D’aquesta forma, la companyia trasllada els beneficis de l’Internet de les Coses (IoT) i la sensorització a tots els àmbits de la vida, inclòs el de la prevenció i la salut, sumant-se així al desafiament de reduir la xifra de defuncions per aturada cardíaca a través d’un servei integral basat en l’accés públic a la desfibril·lació.

Aquesta iniciativa que s’estén a la resta de la xarxa d’aeroports d’Aena, s’engloba dins d’un projecte de major envergadura impulsat per les administracions públiques per a lluitar contra la mort sobtada cardíaca, una alteració que només es pot revertir si es té a prop un desfibril·lador.

A través del desfibril·lador és realitza una avaluació de l’estat de la víctima i, només si existeix parada cardíaca, s’aplica la descàrrega elèctrica necessària per a revertir aquest estat. Telefónica també s’encarrega del manteniment integral dels dispositius perquè estiguin disponibles en tot moment.

L’acord entre ambdues empreses contempla la renovació de dispositius i l’ampliació dels existents, incloent a més la formació al personal no sanitari perquè puguin utilitzar-los en cas de necessitat. La monitorització i gestió de la xarxa de desfibril·ladors es farà des del Centre d’Operacions Digitals (DOC).

La mort sobtada cardíaca és la pèrdua brusca de pols i coneixement, originada per un error inesperat de la capacitat del cor per a bombar eficaçment sang a l’organisme. La majoria d’aquests episodis de parada cardíaca es deuen a una alteració en la conducció elèctrica del cor originats per un trastorn anomenat fibril·lació ventricular, en el qual el cor té activitat caòtica. Només es pot revertir si s’aplica una descàrrega elèctrica entre els 3 i 9 minuts següents a l’inici dels símptomes. Cada minut que passa, les possibilitats de sobreviure descendeixen entre un 7 i 10%. La dificultat per accedir en tan poc temps a un desfibril·lador explica que només sobrevisqui un 5% de les víctimes de mort sobtada.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat