Publicitat
Monogràfics · 18 de Febrer de 2014. 09:36h.

Barcelona, 'businesses city'

Una imatge del Port de Barcelona

Barcelona, la capital de Catalunya, s'ha posicionat com una de les ciutats més importants d'Europa per fer negocis. Durant els darrers catorze anys, ha estat considerada la ciutat europea amb millor qualitat de vida per als empleats, segons l'European Cities Monitor, i es tracta de l'única ciutat del sud d'Europa que concentra en, cinc quilòmetres lineals, un dels majors ports de la Mediterrània, estació de tren d'alta velocitat, un aeroport internacional, autopistes connectades a la xarxa europea, el segon recinte firal més gran d'Europa i una de les zones logístiques més grans del sud d'Europa.

Barcelona, la capital de Catalunya, s'ha posicionat com una de les ciutats més importants d'Europa per fer negocis. Durant els darrers catorze anys, ha estat considerada la ciutat europea amb millor qualitat de vida per als empleats, segons l'European Cities Monitor, i es tracta de l'única ciutat del sud d'Europa que concentra en, cinc quilòmetres lineals, un dels majors ports de la Mediterrània, estació de tren d'alta velocitat, un aeroport internacional, autopistes connectades a la xarxa europea, el segon recinte firal més gran d'Europa i una de les zones logístiques més grans del sud d'Europa.

És una ciutat líder d'una gran àrea econòmica, amb una dilatada tradició industrial i un gran teixit empresarial. La ciutat aposta per l'economia i les activitats intensives en coneixement, especialment els serveis avançats i les noves activitats econòmiques. En aquest sentit, a la capital catalana s'estan desenvolupant amb intensitat diversos sectors econòmics lligats a les noves tecnologies i la sostenibilitat, que ofereixen oportunitats interessants de negoci i inversió.

També és la sisena millor ciutat per als negocis, i concentra la major part de la inversió estrangera a Catalunya, com demostra el fet que entre el 2007 i el 2011 l'àrea de Barcelona se situa entre les deu primeres del món en atracció de projectes d'inversió estrangera. La qualitat de vida i la preparació del capital humà estan entre els punts més valorats, tant per les empreses estrangeres instal·lades a la ciutat com pels diversos rànquings internacionals.

La ciutat no s'atura i aposta per la millora constant i els projectes amb grans oportunitats de futur. Per aquest motiu, Barcelona sempre es troba immersa en una gran transformació urbanística, amb importants inversions públiques i grans oportunitats per a la iniciativa privada. Amb un prestigi merescut, reconegut internacionalment, diferents estudis i informes comparatius internacionals independents aposten per Barcelona com a ciutat d'inversió i de negocis.

Barcelona posiciona la seva àmplia oferta d'activitats estratègiques amb noves iniciatives que generen col·laboració i lideratge internacional. En aquest sentit, la ciutat actua com un laboratori que dinamitza dins la seva àrea d'influència i amb una visió global i de futur, tant empreses i organismes públics com equipaments i centres científics i tecnològics.

En aquest sentit, Barcelona treballa amb tots ells i dissenya clústers aprofitant recursos i sinergies. Destaquen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), biotecnologia, energia, disseny, ciències socials, aeronàutica, aeroespacial i mobilitat, principalment.

Algunes actuacions són:

- Clústers 22@Barcelona:
Iniciatives portades a terme pel districte 22@Barcelona per a l'impuls de la creació de clústers a Barcelona.

- Barcelona Creixement:
Barcelona Creixement és una iniciativa que lidera l'Ajuntament de Barcelona, que pretén ser el centre d’un conjunt de polítiques i mesures orientades a promoure el desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona dels propers anys.

- BCN Espai de negocis:
Cercador d'espais empresarials disponibles a la ciutat de Barcelona que permetrà cercar locals comercials, oficines, centres de negoci, naus industrials o sòl industrial desocupats, tant en règim de lloguer com de compra.

D’altra banda, Barcelona, porta del sud d'Europa, és el centre de l'arc mediterrani, i gran àrea econòmica amb 18 milions d'habitants. És el punt de connexió amb Europa, gran àrea econòmica de més de 700 milions d'habitants. En aquest sentit, a Barcelona hi ha més de 33.000 empreses especialitzades en operacions logístiques i transport de mercaderies, exportadors i importadors, i operadors internacionals.

L'aeroport transporta més de 100.000 tones de mercaderies i el seu port marítim, connectat a la xarxa ferroviària europea, és el primer port de creuers d'Europa i la Mediterrània, i ocupa la quarta posició en el rànquing mundial. Les mercaderies procedents de ports asiàtics s'estalvien tres dies de travessia si desembarquen a Barcelona, en comparació del desembarcament en ports del nord-oest d'Europa.

A més, Barcelona disposa d'un tren d'alta velocitat que connecta la ciutat de Barcelona amb la xarxa europea i les principals ciutats espanyoles, i d'una xarxa d'autopistes connectada amb Europa, a dues hores de França per carretera i a un dia de les principals ciutats europees. Algunes infraestructures destacades en aquest aspecte són:

- ZAL - Port de Barcelona: La ZAL és la plataforma logística intermodal del port de Barcelona. El seu objectiu és generar serveis de tràfic marítim amb serveis d'infraestructures logístiques amb valor afegit a les mercaderies.

- CIMALSA Centres logístics de Catalunya: CIMALSA és una empresa pública de la Generalitat de Catalunya, encarregada de la promoció, el desenvolupament i la gestió d'infraestructures i centrals per al transport de mercaderies i la logística.

- Barcelona - Catalunya Centre Logístic (BCL): Institució que té l'objectiu de consolidar Barcelona i Catalunya com la gran plataforma logística del sud d'Europa.

- Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció (SIL): Saló internacional que té lloc a Fira de Barcelona i que es considera el més important a Espanya, a la Mediterrània i al sud d'Europa.

Així mateix, el sector logístic és un sector clau per a l'economia de Barcelona, com a sector econòmic i especialment en el mercat internacional. Els fets clau que fan de Barcelona una ciutat comercial i de gran pes en logística són l’activitat logística de la ciutat com a porta d'entrada d'Europa, i les  Infraestructures, amb accessibilitat al port, a l'aeroport i al corredor mediterrani, amb el lideratge en logística i transport de mercaderies.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat