Publicitat
Monogràfics · 25 de Novembre de 2013. 21:56h.

Barcelona, cap a la smart city

El model smart city és un referent per a Barcelona

La ciutat de Barcelona està engegant actuacions de tipus divers per esdevenir definitivament una smart city, en el camí cap a una ciutat que sigui, a cada vegada, més sostenible.

La ciutat de Barcelona està engegant actuacions de tipus divers per esdevenir definitivament una smart city, en el camí cap a una ciutat que sigui, a cada vegada, més sostenible. Les més importants d'aquestes actuacions, en diferents àmbits ciutadans, són les següents:

1 - Smart mobility:

S'estan desenvolupant diferents iniciatives per tal de millorar la mobilitat urbana amb sostenibilitat, garantint les mateixes oportunitats d'accés a tota la ciutat. Recentment, la ciutat ha engegat els següents projectes:

- Nova xarxa d'autobús ortogonal

El projecte implanta una xarxa ortogonal, basada en uns recorreguts més rectes i directes, per tal de facilitar la llegibilitat pels usuaris i millorar la freqüència de pas. Les noves línies tenen un interval de pas d'entre cinc i vuit minuts des de les 7 a les 21 hores, mantenint el nombre d'autobusos en servei, gràcies a la millora d'eficiència assolida amb nous carrils bus i l'aplicació de tecnologia per donar prioritat semafòrica als autobusos. El principal objectiu és millorar l'eficiència dels recursos. Les 28 línies que conformen la xarxa estan distribuïdes en 17 de verticals (alineació mar-muntanya), vuit d'horitzontals (de Llobregat a Besòs) i tres de diagonals.

- Apparkb

Aplicació gratuïta per mòbil que permet pagar l'estacionament a les àrees verda i blava de la ciutat. Apparkb permet pagar pel temps exacte que s'ocupa la plaça. Actualment l'app està disponible per iOS i Android.


2 - Barcelona Contactless, Apps mòbils i Identitat digital.

L'Ajuntament de Barcelona està duent a terme un conjunt d'iniciatives que tenen per objectiu impulsar la creació de nous serveis per als ciutadans a través del canal mòbil, en la línia de Barcelona, capital mundial del mòbil. Aquestes iniciatives són:

- Pla d'apps mòbils

S'ha creat un pla estratègic d'aplicacions per tal de fomentar el coneixement de la tecnologia mòbil i el seu valor afegit a l'entorn municipal, així com assegurar la qualitat de les aplicacions per als ciutadans i visitants. Són 40 aplicacions (fixes + temporals) per a mòbil útils en diferents àmbits de la vida ciutadana (transport, cultura, esport, comerç ...) amb més de 900.000 descàrregues.

- Barcelona ContactlessPlataforma que permet accedir a serveis d'informació de proximitat mitjançant tecnologies contactless (NFC i QR). L'usuari obté informació precisa de la ciutat, depenent del moment i el lloc on es troba. Actualment hi ha uns 600 punts d'accés contactless.

- idBCN

El sistema idBCN permet a la ciutadania identificar-se des de qualsevol lloc de manera segura, amb una identitat digital que es troba en una app que s'instal·la al seu telèfon mòbil. Es basa en un registre municipal d'identitats digitals mòbils que associa un número de telèfon mòbil a cada ciutadà que sol·liciti disposar d'aquesta nova modalitat d'autenticació digital.

- Apps4bcnAmb aquesta iniciativa, Barcelona pretén dinamitzar la indústria del mòbil i assegurar l'adopció dels serveis mòbils per a la ciutadania.


3 - Smart lighting (pla director d'il·luminació, amb sensors).

El pla director d'il·luminació de Barcelona és el pla estratègic que marca els criteris d'il·luminació de la ciutat: temperatura de color, nivells, uniformitats, contrastos, sistemes de control i gestió operacional. Els tres principals objectius són els següents:

- Prioritzar el vianant per sobre els vials de circulació.

- Incorporar criteris de màxima eficiència i optimització energètica, així com la intel·ligència funcional.

- Personalitzar carrers, edificis i monuments.

Les actuacions més destacades en aquest àmbit són les següents:

- Intervencions del pla d'enllumenat de la ciutat al carrer de Galileu, l'avinguda de Josep Tarradellas, al barri del Born i en el monument a Mossèn Cinto Verdaguer.

- Està en procés d'implantació una solució integral per al passeig de Gràcia.

- S'està analitzant un projecte pilot d'innovació tecnològica a l'avinguda del Paral·lel.

- També estan en marxa diversos estudis per buscar nous models econòmics que permetin implantar solucions de pay per light.

Més informació:

Gestions municipals mitjançant el mòbil
http://noves-tecnologies.e-noticies.cat/gestions-municipals-mitjancant-el-mobil-80857.html

Barcelona: l'aposta d'una ciutat smart city
http://informacio.e-noticies.cat/monografics/barcelona-laposta-duna-ciutat-smart-city--80807.html

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat