Publicitat
Monogràfics · 19 de Novembre de 2013. 23:00h.

Barcelona: l'aposta d'una ciutat smart city

Barcelona serà una ciutat referent smart city

Segons un estudi presentat per les Nacions Unides, el 2050 el 70%  de la població mundial viurà en ciutats. Les característiques de Barcelona, dins d'aquest marc general, són les següents:

- Àrea metropolitana: més  de cinc milions d'habitants.
- Esperança de vida: 83 anys.
- Superfície total de la ciutat: 102 km2 (2012).
- Àrea verda urbana: més del 17% (2012).
- Business Friendly (2011): Barcelona, sisena millor ciutat europea per fer-hi negocis.
- Mobilitat: Capital Mundial Mòbil 2012-2018.
- Atracció de talent: la taxa d’activitat d’emprenedoria el 2012 fou del 5,5% per sobre de la mitjana espanyola i europea.
- Creativitat: els llocs de treball  en indústries creatives són el 10% d’ocupació de la ciutat (2010).

Barcelona: l'aposta d'una ciutat smart city (vídeo)

Segons un estudi presentat per les Nacions Unides, el 2050 el 70%  de la població mundial viurà en ciutats. Les característiques de Barcelona, dins d'aquest marc general, són les següents:

- Àrea metropolitana: més  de cinc milions d'habitants.
- Esperança de vida: 83 anys.
- Superfície total de la ciutat: 102 km2 (2012).
- Àrea verda urbana: més del 17% (2012).
- Business Friendly (2011): Barcelona, sisena millor ciutat europea per fer-hi negocis.
- Mobilitat: Capital Mundial Mòbil 2012-2018.
- Atracció de talent: la taxa d’activitat d’emprenedoria el 2012 fou del 5,5% per sobre de la mitjana espanyola i europea.
- Creativitat: els llocs de treball  en indústries creatives són el 10% d’ocupació de la ciutat (2010).Amb aquestes dades es fa evident que Barcelona ha de viure una transformació urbana per adaptar la ciutat a les noves tendències i necessitats de les persones. Ara, per tant, és el moment de dotar d’intel·ligència les grans ciutats i volcar recursos tecnològics i científics que ajudin en el desenvolupament d’un creixement econòmic i mediambiental sostenible per fer una Barcelona productiva.

Posicionament de Barcelona
    


Barcelona ha de liderar aquesta transformació i convertir-se en un referent smart city; una ciutat basada en els principis d’eficiència, qualitat de vida i equitat social. Una ciutat que inverteixi recursos, talent i innovació per construir la ciutat del futur; una ciutat intel·ligent, productiva i en creixement.És la primera ciutat d’Espanya i la vuitena d’Europa en Smart City, i per això l’Ajuntament ha creat una gran àrea -Habitat Urbà- per liderar les transformacions que la ciutat ha d’afrontar els propers quaranta anys.La ciutat orienta aquesta estratègia sobre l’evolució amb la finalitat de garantir a la ciutadania qualitat de vida, millora social i urbana i valor afegit als barris, fomentant tot el potencial en el desenvolupament sostenible i l’economia verda, a favor d’una ciutat autosuficient energèticament i on la naturalesa té un valor destacat per a l’equilibri de la ciutat.El compromís de Barcelona en el camp smart cityBarcelona centra esforços per tal de millorar la gestió dels serveis i recursos de la ciutat per esdevenir una ciutat que ens permeti viure millor, treballar millor, relacionar-nos millor i que ens faciliti la vida.
En aquest sentit, està desenvolupant i treballant 25 eixos estratègics de ciutat, projectes transversals i verticals com ara la nova xarxa de telecomunicacions, el pla d’autosuficiència energètica, la xarxa intel·ligent d’autobusos o el desenvolupament de Barcelona a la Butxaca, per convertir Barcelona en la ciutat del futur. Aquests eixos afecten tots els àmbits de la ciutat, des de medi ambient a la salut o educació.La finalitat d’esdevenir capital smart és que la senyora Maria pugui viure amb un entorn que s’adapti a les seves necessitats i que gaudeixi d’una ciutat agradable, còmode i amb facilitats: temps espera del bus; ampli ventall d’aplicacions per informar-se de BCN; wifi per tota la ciutat, i aparcament intel·ligent, entre d’altres.Com a ciutat productiva que és Barcelona, porta incorporat al seu ADN una vessant tecnològica. A part de ser la Capital Mundial del Mòbil, és la plataforma ideal  per posar a prova una gran quantitat d’iniciatives privades i una plataforma per emprenedors, que la converteixen en una ciutat que fomenta el talent, la creativitat i el negoci, amb l’objectiu de millorar i cobrir les seves necessitats.Millorar la infraestructura tecnològicaBarcelona té el compromís de millorar i desenvolupar la seva infraestructura tecnològica per gestionar la ciutat d’una forma més eficaç i eficient, millorant així la qualitat de vida de les persones i fomentant el desenvolupament dels negocis. El compromís de Barcelona amb el concepte smart city l’ha posicionat a nivell internacional: 15 esdeveniments tenen la seu a la ciutat. Barcelona participa en vuit esdeveniments en altres ciutats i forma part de cinc lobbies internacionals, com al Congrés smartcities i el Smart City Expo World Congress).Cal aprofitar aquest lideratge  entorn les smart cities per crear un ecosistema industrial, aprofitant els ja creats com el 22@ o potenciant la innovació a la ciutat a través de l'urban lab, els centres tecnològics, la creació de l'smartcity campus o creant ponts i aliances amb altres ciutats com Hongkong o altres economies creixents com LATAM.

La innovació

Per esdevenir una ciutat que s’adapta a l’evolució demogràfica i que gestiona eficientment els seus recursos i serveis ha calgut dur a terme polítiques innovadores centrades en els ciutadans per millorar la seva qualitat de vida:- Barcelona, el hub d’innovació del Mediterrani: en pocs anys, Barcelona ha posat la seva atenció en la promoció i desenvolupament del sector TIC, convertint-lo en un dels eixos estratègics de ciutat. Catalunya té 3.349 companyies TIC i un 70% d’elles estan situades a Barcelona.- Col·laboració público-privada: és essencial pel desenvolupament de la ciutat. Com a hub d’ innovació, Barcelona vol donar el seu suport a iniciatives privades per desenvolupar projectes smart a la ciutat, com a Cisco. Per aquest motiu, s’ han implementat un conjunt de polítiques d’ actuació i programes de col·laboració per promoure la transferència de coneixement i un model de negoci WIN-WIN:- 22@ - el districte d’innovació.

- Smart City Campus.

- BIT Hàbitat.

Aplicació a la indústriaTambé s’han cercat solucions amb la indústria amb models público-privats, com a per exemple amb el projecte CityOS, t-mobilitat o el port. S'ha fomentat la co-creació de projectes amb altres empreses i/o actors nacionals i internacionals, la qual cosa marca la transformació econòmica, mediambiental i urbanística de la ciutat. Alguns exemples, amb proves pilot són:
   


- Semàfors intel·ligents: implementació de so en els semàfors,éser  persones cegues.

- Control de tràfic: implementació de sistemes  d’ optimització del tràfic mitjançant sensors de control de flux.

- Fibra óptica: instal·lació d’una nova xarxa de fibra òptica FTTH per tal d’ incrementar l’ample de banda.

- Espais parking: instal·lació  de sensors d’ ocupació per fomentar la mobilitat urbana.

- Sensors en contenidors: instal·lació de sensors per detectar quan estan plens i permetre una optimització de les rutes de recollida de residus.

- Comptadors intel·ligents: instal·lació de comptadors de gas y agua en els habitatges que permeten la lectura remota dels mateixos.

- Departament d’innovació propi: és la primera ciutat de l’Estat que disposa d’un departament d'innovació amb una metodologia de treball certificada.És un mecanisme per sistematitzar la creació de valor públic de forma sostinguda i impulsar la societat del coneixement.Govern obert, dades obertes- L'Ajuntament de Barcelona lidera en el camp dades obertes: les dades són la matèria prima de la societat de la informació i cal posar-les a disposició de tercers per tal que puguin desenvolupar  solucions tecnològiques i de negoci per a la ciutat. Es reactiva la indústria i així es fomenta la Barcelona més productiva:  actualment hi ha més de 260 datasets.


- Barcelona vol ser Capital Mundial del Mòbil els 365 dies de l’any.
- El desenvolupament de la mobilitat com a tecnologia de futur i integradora s’ha d’entendre com potenciadora del projecte general de ciutat smart city.

- Els pilars fonamentals d’aquest projecte són: la innovació, l’ atracció de talent, els emprenedors i la internacionalització dels productes i serveis mòbils amb un alt nivell de qualitat: Barcelona és una ciutat productiva.Ciutat de referènciaBarcelona s'està situant com a ciutat de referència en el sector de les aplicacions mòbils, com apps4bcn com a projecte estratègic Smart City. Les dades obertes afavoreixen, a més, a la creació de noves apps que satisfacin necessitats de ciutat (reutilització de la informació).En aquest sentit, Barcelona va impulsar i lidera la City Protocol Society, 
una comunitat de ciutats, universitats/centres de recerca: empreses i organitzacions sense ànim de lucre que posen en comú el coneixement respectiu per tal de col·laborar en la transformació urbana. Dáquesta manera, circula el coneixement: les ciutats presenten les seves necessitats, les universitats els seus estudis, les empreses les seves solucions  la  posada en comú de les parts acaba generant documents de recomanació o informacionals escalables.
Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pep, BCN, 20/11/2013 - 19:23

Així serà Barcelona, capital de la Catalunya independent, una ciutat oberta a les TIC i a les noves tecnologies.