Publicitat
Monogràfics · 21 de Maig de 2022. 13:34h.

CaixaForum Barcelona instal·larà el primer bosc vertical amb arbres en suspensió

La directora general adjunta de la Fundació”la Caixa”, Elisa Durán; el director de serveis de recintes i infraestructures de Fira de Barcelona, Marc Serra, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, han presentat avui el projecte del primer bosc vertical amb arbres en suspensió, que s’instal·larà a l’entrada de CaixaForum Barcelona.

Per celebrar el 20è aniversari de l’equipament cultural, la Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de Fira de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, regala a la ciutat un bosc vertical únic de 535 m2 de superfície de façana vegetada i 220 m2 de tancaments (12 m d’alçada i 50 m d’amplada), format per 22.000 plantes i 15 arbres de grans dimensions en suspensió. D’aquesta manera, l’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona es convertirà a partir de desembre en una gran porta verda d’entrada que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona, unint natura i ciutat, i integrant-se a l’entorn, a la plaça oberta a la ciutadania després de l’enderroc de l’antic restaurant La Pèrgola l’any 2014.

El bosc vertical gira al voltant del concepte d’arrels en referència a la cerca de l’aigua. En coherència, el projecte optimitzarà els recursos hídrics amb la recirculació de les aigües de reg i la captació i l’ús d’aigües de pluja.

Amb aquest singular bosc vertical, CaixaForum vol enllaçar els objectius de la Fundació ”la Caixa” de millora de la societat a través de la cultura i la ciència amb el compromís de l’Ajuntament de Barcelona per estendre els corredors i els espais verds de la ciutat com a mesura de millora mediambiental. També posa en relleu el patrimoni singular i la importància de l’arquitectura i el paisatge en la qualitat de vida de la ciutadania.

Amb aquesta instal·lació, la Fundació ”la Caixa” commemora el 20è aniversari de CaixaForum Barcelona, que durant les últimes dues dècades s’ha convertit en un equipament cultural de referència per la ciutat: ha organitzat un total de 214 exposicions i rep una mitja de 800.000 visitants cada any.

Més enllà de les plantes: el sentit de «les arrels»

Com si fos una obra d’art viva, el bosc vertical ens recorda el pas de les estacions i els canvis inevitables per aconseguir l’adaptació al medi. De les plantes n’acostumem a destacar les fulles, els colors o les flors, però la nostra relació amb les arrels —profundes, invisibles, amagades— és ben diferent. En aquest sentit, aquí la vegetació conquereix la verticalitat i mostra en primer pla allò que ja no és als nostres peus sinó davant nostre. Així doncs, les arrels ens ajuden a canviar de perspectiva per observar allò que no veiem mai però que és, en realitat, l’element d’origen que ens subjecta i ens permet créixer.

Aquesta instal·lació es concep també com a projecte educatiu. A través d’un codi QR, els espectadors podran descobrir aquests aspectes al voltant del concepte d’«arrelament», que relaciona la història vegetal i la humana (moviments migratoris, pertinença, enyorança…). A més a més, trobaran píndoles breus d’informació en gràfics i vídeos sobre el bosc vertical.

Espècies beneficioses i autosuficiència en el consum d’aigua

El bosc vertical està ubicat sobre una estructura autoportant d’acer galvanitzat amb un sistema de jardineria vertical i plantació sobre llana de roca. S’han seleccionat 40 espècies autòctones o bé adaptades al nostre clima, entre arbrat, plantes arbustives, enfiladisses i penjants. Totes ajuden a aportar riquesa d’hàbitats a un context urbà, no només pel valor de cadascuna individualment, sinó d’una manera especial per les interminables relacions i interaccions que es donen entre espècies de diferents regnes.

D’aquesta manera, s’ha fet una selecció no sols ornamental sinó també mediambiental, i s’ha intentat incloure-hi espècies amb un alt valor mel·lífer per tal de nodrir les poblacions d’abelles, papallones, sírfids i altres pol·linitzadors beneficiosos per al planeta. Alhora, el projecte incorpora espècies amb fructificacions repartides al llarg de tot l’any, però especialment a l’hivern, quan les aus tenen més dificultats per trobar aliment i, en el cas de les migratòries, més requeriments calòrics. D’altra banda, les plantes presenten varietat de ports, fulles i tiges per aportar material per al refugi de vertebrats i invertebrats de tota mena. També s’hi han inclòs espècies que atrauen insectes que depreden o ajuden a controlar les invasions de plagues, «ajudant- se» així les unes a les altres.

Algunes de les espècies botàniques incloses són la festuca (Festuca glauca), la vinca (Vinca major), la sàlvia (Salvia officinalis), la lavanda (Lavandula hybrida), l’heura (Hedera helix ‘Natasha’) o milfulles (Achillea millefolium); enfiladisses com el gessamí (Jasminum polyanthum) o la xuclamel (Lonicera implexa); i arbres com el garrofer (Ceratonia siliqua), l’olivera (Olea europaea), el magraner  (Punica granatum), l’avellaner (Corylus avellana), el gatell (Salix atrocinerea) o l’àlber (Populus alba ‘bolleana’).

Per poder augmentar la resiliència  del conjunt davant de possibles pertorbacions i poder generar composicions amb diferents volums que ajudin a crear una sensació orgànica del conjunt, s’hi reuniran diferents espècies i ports per taca de color.

Pel que fa a l’arbrat, les jardineres tindran una alçada de 170 cm aproximadament i una llargada de 160-200 cm. La plantació es farà valorant la profunditat del substrat alleugerit segons l’espècie i mitjançant la utilització de tècniques específiques de fixació radicular per a plantació d’arbratge en coberta enjardinada. També es muntaran franges verticals de malla estructural que actuaran com a suport i guia de creixement per a vegetació de tipus enfiladisses.

A la zona central del bosc hi haurà un element singular de format més gran que, de manera realista, explicarà la formació geològica dels penya-segats de Montjuïc.

Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos naturals, el manteniment es basarà en el consum d’aigües pluvials i l’aprofitament de l’aigua de reg. Hi haurà 13 dipòsits per emmagatzemar l’aigua, que es calcula que podran cobrir fins a 15 dies d’autosuficiència de reg o 7 dies durant els mesos més secs. Cada jardinera tindrà a la part inferior una zona per a drenatge, que estarà connectada al sistema de baixants d’aigua per poder ser reutilitzada posteriorment.

Promogut per la Fundació ”la Caixa”, el projecte de bosc vertical està coordinat per l’empresa de jardineria vertical i cobertes verdes Babilon, amb la col·laboració de L’Obrador Arquitectura i Paisatge, Vidal i Solanes Arquitectes i Most Enginyers.

La Fundació ”la Caixa”, pionera en jardins verticals

Amb l’objectiu de renaturalitzar les ciutats i destacar el paper indispensable de la natura a les ciutats, la Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la instal·lació de jardins verticals.

Inaugurat el 2007, el que es troba a CaixaForum Madrid va ser el primer d’Espanya i és el que té més superfície contínua del món. Aquest mur vegetal grandiós, dissenyat pel botànic Patrick Blanc, sobreviu sense terra, ja que només necessita aigua i nutrients.

D’altra banda, CosmoCaixa també té el seu propi jardí vertical, amb més de 15 tipus de plantes, totes mediterrànies o adaptades al clima mediterrani, una gran varietat cromàtica de flors i cinc sistemes de substrats i cultiu hidropònic.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat