Publicitat
Monogràfics · 31 de Març de 2017. 23:56h.

Com pensa el cervell?

L’Obra Social ”la Caixa” presenta l’exposició Talking Brains. Programats per parlar, a CosmoCaixa

Una exposició descobreix per primera vegada com s'aprèn el llenguatge

El CosmoCaixa de Barcelona ha inaugurat aquest divendres 'Talking Brains. Programats per parlar', una exposició pionera que proposa un recorregut per les funcions lingüístiques del cervell a través de la neurociència, la biologia i l'evolució. La mostra, liderada pel científic Wolfram Hinzen, utilitza la realitat virtual, tècniques com l'encefalografia i experiments de psicolingüística perquè elsvisitant conegui com el cervell adquireix i construeix el llenguatge.

brain.jpg

Hinzen ha assenyalat que el cervell humà és un òrgan lingüístic i ha considerat que hi ha una relació indissoluble entre llenguatge i pensament. “El cervell humà és un òrgan lingüístic, una singularitat de la naturalesa. És l’únic que pot produir llenguatge, que es forma amb nosaltres des del moment que comencem a sentir-hi”, ha assegurat el comissari de l'exposició.

L'exposició comença amb una instal·lació per demostrar que hi ha un “únic cervell lingüístic comú per a tots”, però diverses llengües amb un “tronc comú que totes comparteixen”. Posteriorment, es fa un repàs per l'evolució de quatre homínids i les seves capacitat cognitives. També hi ha una altra instal·lació que recrea un úter a gran escala on es poden escoltar els mateixos sons que sent un fetus en el ventre de la mare. Una tercera instal·lació -amb forma de cúpula- representa un cervell on es projecta un audiovisual en realitat augmentada que permet fer-hi un viatge.

El director de l'Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària 'la Caixa', Jordi Portabella, ha explicat que 'Talking Brains. Programats per parlar' posa de manifest que “els éssers humans tenim un tret comú que ens fa únics i ens uneix: el llenguatge”. “El tenim tan integrat que de vegades no som prou conscients del que significa. El nostre objectiu amb aquesta mostra és evidenciar la grandesa de tenir un 'cervell lingüístic'”, ha destacat Portabella.

portabella.jpg

L'exposició es completarà amb un cicle de conferències a l'octubre, coordinat per Hinzen i el professor Icrea Jaume Bertranpetit, en la qual s'aproximaran al cervell lingüístic des de diferents perspectives. 'Talking Brains. Programats per parlar' es podrà visitar fins el febrer del 2018.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat