Monogràfics · 6 de Febrer de 2022. 21:29h.

Conferències simultànies a vuit ciutats per donar visibilitat a les dones científiques

La Fundació ”la Caixa” se suma un any més a celebrar, l’11 de febrer, el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, impulsat per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Per a aquesta ocasió, la Fundació ”la Caixa” ha programat una sèrie de conferències gratuïtes en format de monòleg que es duran a terme l’11 de febrer, a les 19 hores, simultàniament a CosmoCaixa i set dels centres de la xarxa CaixaForum d’Espanya. L’objectiu d’aquesta iniciativa, amb la col·laboració del col·lectiu Big Van Ciencia i la Iniciativa 11 de Febrero, és donar visibilitat al treball de les dones científiques i promoure la igualtat de gènere en l’àmbit cientificotecnològic.

Humor, ciència i divulgació

Amb un format àgil i amè, les conferències que acollirà la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa estaran protagonitzades per dones que compartiran la seva trajectòria dins de l’àmbit de la ciència i explicaran les claus de la seva especialitat. A més, el públic tindrà l’oportunitat de participar-hi per exposar les seves idees sobre com es pot millorar el paper de les dones en la ciència, o per aportar la seva visió sobre el camp científic de cada conferència.

A CosmoCaixa, el museu de la ciència de la Fundació”la Caixa” a Barcelona, la sessió serà a càrrec de la doctora en Química i investigadora Elisabet Prats Alfonso, que s’ha especialitzat en l’exploració cerebral amb noves eines i materials com el grafè. Elisabet Prats Alfonso, a més de científica i investigadora del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, pertanyent al CSIC, és escriptora i divulgadora, i membre del col·lectiu Big Van Ciencia. Amb les seves aportacions, el públic podrà descobrir de manera divertida i amena la relació entre ciència i tecnologia i nous camps de recerca com la nanotecnologia.

A la xerrada Exploració cerebral amb… grafè?, la doctora Prats Alfonso no sols parlarà de les últimes investigacions en aquest camp, sinó que explicarà també de quina manera la medicina i la tecnologia es donen la mà per aconseguir un bé comú. Amb la conferència descobrirem nous materials com el grafè, que, juntament amb la micro- i la nanotecnologia, són capaços de resoldre els reptes de les interfases neuronals.

D’altra banda, CosmoCaixa programarà a partir d’aquest dia, i fins al 18 de març, la visita comentada Elles en la ciència, que fa un recorregut per la Sala Univers del museu per repassar algunes figures femenines de la història de la ciència i els principis científics relacionats amb els seus descobriments. En aquesta visita, s’analitzarà el paper, moltes vegades invisibilitzat, d’aquestes investigadores en l’avanç de la societat, tant actualment com al llarg dels segles.

Una iniciativa simultània en vuit centres

La Fundació ”la Caixa” celebrarà el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència de manera simultània a CosmoCaixa Barcelona i a set dels seus centres CaixaForum repartits pel territori. CaixaForum Madrid acollirà la conferència Gens: lectures incòmodes, impartida per Helena González Burón, doctora en Biomedicina i fundadora de l’associació científica Big Van Ciencia; CaixaForum Girona, Radars que no posen multes, d’Alejandra Garrido Atienza, enginyera de telecomunicacions; CaixaForum Tarragona, Una troballa casual que salva vides, amb Marta Corral Pujol, investigadora especialitzada en el camp de la immunoteràpia antitumoral; CaixaForum Lleida, Un picada d’ullet a l’ELA, per Chiara Rossi, especialista en esclerosi lateral amiotròfica; CaixaForum Sevilla,  Plantes amb superpoders, d’Inés García Fernández, especialista en biologia molecular de les plantes; CaixaForum Palma, La vida és una merda, d’Eva María Cuesta Moreno,  biòloga especialitzada en zoologia; i, finalment, CaixaForum Saragossa, Meravellosos bacteris que milloren el nostre món, amb Raquel Virto Resano, doctora en Veterinària.

Per què es dedica un dia a la dona i la nena en la ciència?

El 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, i des d’aleshores la Fundació ”la Caixa” s’ha sumat a aquesta iniciativa impulsant diverses activitats. A les Nacions Unides, es té la certesa que la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes contribuiran al desenvolupament econòmic, tecnològic i científic del món de manera decisiva.

La voluntat de celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència té la intenció de subratllar la contribució de les dones en el camp científic i tecnològic, i, alhora, animar nenes i joves a emprendre estudis i carreres científiques mostrant dones que constitueixen tot un model a seguir.

Sobre Big Van Ciencia

Big Van Ciencia és un col·lectiu de científics i científiques que ajuda a divulgar els objectius de la Iniciativa 11 de Febrer. Utilitzant l’humor i amb un equip format per professionals investigadors d’un gran ventall de disciplines científiques i tecnològiques, Big Van Ciencia acosta la ciència més puntera a tots els públics d’una manera assequible i divertida. Des del 2013, el col·lectiu ha participat en programes de ràdio i televisió, ha publicat llibres i ha creat espectacles i tallers a tot Europa i l’Amèrica Llatina.

 

 

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a CosmoCaixa

CosmoCaixa

Carrer d’Isaac Newton, 26, Barcelona

Divendres 11 de febrer:

- 18h: Visita comentada Elles a la ciencia

- 19h: Exploració cerebral amb… grafè?, a càrrec d’Elisabet Prats Alfonso

Activitats gratuïtes, però és necessari adquirir l’entrada. Reserva-les a:

https://cosmocaixa.org/ca/

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat