Publicitat
Monogràfics · 12 de Juny de 2022. 16:36h.

CosmoCaixa celebra l’arribada de l’estiu amb una jornada d’observacions solars, monòlegs científics i música en directe

CosmoCaixa acollirà el dissabte 18 de juny una celebració avançada de l’arribada de l’estiu a l’hemisferi nord (21 de juny). Es tracta de la Festa del Solstici, que omplirà la Plaça de la Ciència del museu d’activitats per commemorar aquest esdeveniment astronòmic.

Un dels plats forts de la jornada seran les observacions solars a càrrec d’Aster (Agrupació Astronòmica de Barcelona). A través de telescopis amb diversos filtres, es podran veure de forma segura els detalls de la superfície, les taques solars o les protuberàncies en el limbe del Sol. A més, al mateix emplaçament es podrà observar el moviment de l’astre amb un rellotge de sol (gnomon) que hi ha a la plaça.

Després arribarà el torn dels monòlegs científics a l’entorn del Sol, a càrrec del col·lectiu Big Van Ciencia. Aquesta vegada, Helena González Burón, Xavier Luri Carrascoso, Jorge Nicolás-Álvarez i Oriol Marimon Garrido oferiran unes xerrades molt divertides sobre per què necessitem els raigs UV, com va néixer el Sol, quin paper té en la conquesta de Mart o quines reaccions termonuclears es generen en l’astre.

Per acabar el dia, la cantautora nord-americana Tori Sparks sorprendrà el públic amb un repertori compost de temes propis i d’altres que són popularment coneguts i que tenen el Sol com a protagonista absolut.

Una exposició per explorar la nostra relació amb el Sol

Aquesta activitat es duu a terme en el marc de l’exposició El Sol. Vivint amb la nostra estrella, produïda per la Fundació ”la Caixa” en col·laboració amb el Science Museum de Londres. La mostra descobreix els secrets del Sol i aprofundeix en la relació canviant de la humanitat amb aquest astre a través de més de 100 peces històriques i contemporànies, entre les quals hi ha antics instruments utilitzats per a l’observació del Sol, un prototip d’un reactor de fusió nuclear o imatges d’observacions des del segle XVII fins als nostres dies.

Els vincles variables amb el Sol són presents en els quatre àmbits de l’exposició: la mesura del pas del temps gràcies als moviments aparents del Sol, l’aprofitament de la seva energia, la relació entre el Sol i la nostra salut, i l’estudi del Sol des del punt de vista astrofísic. Després de fer conèixer els nostres llaços amb l’astre rei, l’exhibició culmina amb una impressionant experiència immersiva que permetrà contemplar la magnificència del Sol en la seva màxima esplendor.

En el marc d’aquesta jornada especial de celebració de l’arribada de l’estiu, CosmoCaixa oferirà visites comentades a l’exposició a les 13 h, les 18 h, les 19 h i les 20 h. L’accés a aquesta exposició i a la resta de l’espai museístic es tancarà a les 21 h, tot i que les activitats de la Festa del Solstici a la Plaça de la Ciència continuaran fins a les 22 h.

PROGRAMA DE LA FESTA DEL SOLSTICI

18 DE JUNY, DE LES 16 A LES 22 H

OBSERVACIONS SOLARS ? De les 16 a les 18 h

Els telescopis seran els grans aliats d’aquesta activitat, ja que gràcies a aquests instruments podrem fer observacions solars, a càrrec d’Aster (Agrupació Astronòmica de Barcelona). Els visitants que s’apropin a la Festa del Solstici podran veure amb total protecció les taques solars (activitat solar), les protuberàncies presents en el seu limbe o la granulació de la superfície.

A les 16.30 h i a les 17.30 h, a més, es convidarà els visitants a fer una observació del moviment del Sol al voltant del gnòmon (la peça que projecta l’ombra en un rellotge de sol), amb explicacions sobre què és l’analema (la corba que descriu la posició del Sol al cel), també a càrrec d’Aster.

MONÒLEGS CIENTÍFICS ? A les 19 h

Quatre dels integrants de Big Van Ciencia, el col·lectiu dedicat a la divulgació científica a través de formacions, activitats educatives innovadores i espectacles, faran xerrades molt entretingudes sobre temes d’interès científic relacionats amb el Sol.

Helena González Burón, PhD en Biomedicina, farà una presentació general en la qual parlarà sobre el solstici i dissertarà sobre la necessitat que els éssers humans tenim dels raigs UV i sobre com l’equilibri entre la producció de vitamina D i el perill de mutacions ha anat definint la gradació de tonalitats de la nostra pell.

Xavier Luri Carrascoso, catedràtic d’Astronomia i Física Quàntica a la Universitat de Barcelona, parlarà sobre el naixement i la mort del Sol i d’estrelles similars.

Jorge Nicolás Ávarez, enginyer aeroespacial, explicarà el paper fonamental que té el Sol en la conquesta de Mart, sigui per al càlcul d’òrbites o bé per saber com seria la vida en un planeta on el Sol no irradiés amb la mateixa força.

Oriol Marimon Garrido, PhD en Química Orgànica, explicarà les reaccions termonuclears generades al Sol i farà un experiment en directe amb l’ajuda de voluntaris.

CONCERT DE TORI SPARKS ? A les 21 h

Nascuda a la ciutat del blues, Chicago, la cantautora nord-americana Tori Sparks es caracteritza per una música de fusió entre estils com el rock o el blues i el flamenc, que genera una amalgama musical impecable, valenta i arriscada. Per a aquesta celebració, la cantant, que viu a Barcelona des de fa uns quants anys, ha creat un repertori compost de temes propis i d’altres de molt coneguts pel públic, que tenen el Sol com a fil conductor i font d’inspiració.

VISITES COMENTADES A L’EXPOSICIÓ? A les 13 h, 18 h, 19 h i 20 h

En aquestes visites conduïdes per un educador o educadora, recomanades a partir dels 12 anys, es presenten i es contextualitzen els temes clau de l’exposició i es resolen els possibles dubtes o les preguntes que puguin sorgir.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat