Monogràfics · 11 d'Abril de 2022. 09:09h.

“Deixa brotar la teva història”: torna l’emblemàtic Concurs de Relats Escrits per Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”

La Fundació ”la Caixa” ha obert la convocatòria de la 14ª edició del Concurs de Relats Escrits per Gent Gran, organitzat en col·laboració amb Radio Nacional de España (RNE) i La Vanguardia. Fins al 29 de juliol, les persones més grans de 60 anys poden presentar al certamen els seus relats i microrelats sota el lema Deixa brotar la teva història. Els quinze finalistes viatjaran a l’octubre fins a CaixaForum València, el nou equipament de la Fundació ”la Caixa”, on es durà a terme el veredicte i l’acte d’entrega de premis.

La participació en aquest Concurs de Relats no ha deixat d’augmentar des que es va posar en marxa el 2009, convocatòria en la qual van entrar en competició 375 relats. L’any passat, es van presentar amb 1.898 relats i 938 microrelats escrits per gent gran procedent de tot el territori espanyol durant els gairebé quatre mesos de convocatòria. A Catalunya, s’hi van presentar 227 relats i 105 microrelats.

Els guanyadors del concurs reben com a premi l’adaptació i l’emissió radiofònica del seu relat en el programa Juntos paso a paso de RNE, i també la seva il·lustració i publicació a La Vanguardia i als webs de la Fundació ”la Caixa” i de RNE. A més, els guanyadors de totes dues categories podran formar part del jurat de la pròxima edició del concurs.

D’altra banda, tots els relats finalistes s’inclouen en un llibre biennal que dona suport a la dinamització dels tallers literaris de Grans Lectors que es fan tant als centres propis de la Fundació ”la Caixa” com als centres amb els quals s’ha establert un conveni amb administracions de tot Espanya. La publicació del llibre suposa un reconeixement per a tots els participants i en cada edició es destinen més de 1.000 exemplars a aquelles persones grans que desitgen ser partícips, amb la lectura, de les històries que altres persones grans han creat. Aquest certamen s'emmarca en els tallers Grans Lectors, on, durant els darrers dos anys, hi han participat més de 14.000 persones grans.

Mitjançant aquest certamen, es vol impulsar la participació i el paper actiu de la gent gran en la societat, fomentant l’hàbit de la lectura, la creativitat i la possibilitat d’embarcar-se en nous reptes al llarg de la vida, com és el d’escriure un relat per primera vegada. Els relats escrits per gent gran representen el reflex d’un coneixement acumulat al llarg dels anys i a través de les experiències viscudes. Suposen un testimoni sobre com observen la nostra història, el nostre temps i la seva pròpia vida.

Les persones interessades poden consultar les bases del concurs a: https://fundacionlacaixa.org/ca/gent-gran-recursos-digitals-concurs-relats

Aquest any, conformen el jurat els escriptors Soledad Puértolas i Fernando Schwartz; els periodistes Ana Vega Toscano, especialista en cultura de RNE, i Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia; els guanyadors de l’edició 2021, ambdós de la Comunitat Valenciana, Cristina Soto i Antonio Luis Vicente; i Jesús N. Arroyo, director corporatiu d'Afers Públics de la Fundació”la Caixa”.

Una mirada cap al futur

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. La seva aposta actual passa per generar models

basats en el «ser» i no tant en el «fer», de manera que el focus se centra en el desenvolupament d’un projecte personal. Així, vol facilitar una nova etapa en la vellesa que mereixi la pena de ser viscuda amb realisme i responsabilitat, gaudint i aportant. Per això, destaca la necessitat de revertir l’aïllament i la soledat mitjançant les relacions de suport i de cura tant de nosaltres mateixos com de les persones que ens envolten.

Juntos paso a paso, a RNE

Juntos paso a paso és un programa de servei públic especialitzat en informació sobre gent gran i persones amb discapacitat, dos col·lectius de ciutadans amb dificultats per ser escoltats i rebre informació d’utilitat. En aquest sentit, el programa tracta de normalitzar les seves vides i promoure un envelliment actiu i saludable. I assoleix aquest propòsit desplaçant-se fins a residències i centres de gent gran, i obrint els seus micròfons perquè siguin els oients els qui parlin i exposin la seva situació. Els guanyadors o guanyadores d’aquest 14è Concurs de Relats Escrits per Gent Gran tindran un espai en l’esmentat programa, en el qual, a més, s’emetrà l’adaptació radiofònica dels textos.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat