Publicitat

L'obra de Le Brun 'Les diferents nacions d'Àsia'

L'Obra Social la Caixa, en col·laboració amb el Museu del Louvre, està presentant una selecció d'aproximadament un centenar de peces del pintor francès Charles Le Brun, primer pintor del rei Lluís XIV durant trenta anys. Es mostren més de 30 dels cartrons que va realitzar com a dibuixos preparatoris per a la Galeria dels Miralls del Palau de Versalles, sens dubte la seva gran obra, i de la desapareguda Escala dels Ambaixadors. L'exposició, que va començar el 18 de novembre passat, finalitza el 14 de febrer del 2016.

L'Obra Social la Caixa, en col·laboració amb el Museu del Louvre, està presentant una selecció d'aproximadament un centenar de peces del pintor francès Charles Le Brun, primer pintor del rei Lluís XIV durant trenta anys. Es mostren més de 30 dels cartrons que va realitzar com a dibuixos preparatoris per a la Galeria dels Miralls del Palau de Versalles, sens dubte la seva gran obra, i de la desapareguda Escala dels Ambaixadors. L'exposició, que va començar el 18 de novembre passat, finalitza el 14 de febrer del 2016.

Molts d'aquests cartrons de grans dimensions s'exposen al públic per primera vegada des del segle XVII. Les obres han estat sotmeses a una completa restauració realitzada específicament per a la seva exhibició a CaixaForum. La riquesa didàctica de la mostra permet aprofundir en el mètode de treball de Le Brun, i conèixer la decoració de l'Escala dels Ambaixadors de Versalles, destruïda el 1752, així com analitzar les diferents tècniques per a la pintura mural, i el procés de restauració d'un dels cartrons.

Aquestes obres es complementen amb esbossos i gravats. Els esbossos i cartrons van ser confiscats per Lluís XIV a la mort de l'artista, i gràcies a això han arribat fins als nostres dies. La mostra s'ha concebut amb un clar component pedagògic -per donar a conèixer les diferents tècniques emprades per traslladar els cartons a la sostre, així com el procés de restauració dut a terme- i escenogràfic, reproduint la Galeria dels Miralls i la desapareguda Escala de els Ambaixadors.

Escala dels Ambaixadors

Els dibuixos de Charles Le Brun brinden l'oportunitat de contemplar la decoració ja desapareguda de la mítica Escala dels Ambaixadors, amb figures a escala natural i amb la gravetat i el dramatisme del dibuix realitzat a llapis negre. Era el primer espai de representació del poder del rei a Versalles: l'escala que conduïa a les Grans Esancesl del rei. Va ser concebuda al voltant de 1671 i decorada entre el 1674 i el 1679, desapareixent el 1752, sota el regnat de Lluís XV.

Le Brun va treure un partit extraordinari d'un lloc estret que només rebia llum zenital. Va dilatar l'espai recorrent a la il·lusió òptica, i va barrejar ficció i realitat per crear un ambient al·legòric que representava el retorn de Lluís XV després d'una de les seves victòries militars.

Al voltant del rei va disposar les nacions dels quatre continents, els déus de l'Antiguitat, victòries, amorets i arts: una representació monumental en honor i glòria del monarca absolut. Els cartrons demostren que Le Brun va treballar fins a l'últim moment sobre l'Escala dels Ambaixadors realitzant retocs i millorant els dibuixos.

Galeria dels Miralls

El Palau de Versalles va recuperar el 2007 la seva enlluernadora Galeria dels Miralls, restaurada després d'unes obres que van començar el juliol del 2004 i que van costar 12 milions d'euros. Aquest espai, un dels més visitats de tot el palau, que pren el seu nom, precisament, dels miralls col·locats entre els seus disset arcades, va començar a ser construït per Jules Hardouin-Masart el 1678.

Està adornat amb pintures, escultures i artificis del primer pintor de Lluís XIV, Le Brun, qui va comptar allà els esdeveniments més importants dels 17 primers anys del seu regnat. És un emblema absolut de l'esplendor de la residència reial de Lluís XIV, la Galeria dels Miralls va ser inaugurada el 1684 i consta de 17 portes-finestres obertes sobre el jardí, situades enfront d'altres tants panells compostos de 357 miralls i un sostre de volta, magníficament pintat i il·luminat.

Pintor de Lluís XIV durant dues dècades

Nascut el 1619 de pare escultor i modest gravador de làpides funeràries, i de mare de família de cal·lígrafs, Charles Le Brun (1619-1690) va ser descobert aviat pel canceller Séguier, qui li va atorgar la seva protecció i el va enviar a Itàlia. Al seu retorn, Le Brun va multiplicar els treballs de decoració a París i a Vaux-li-Vicomte, abans de posar-se al servei en exclusiva de Lluís XIV. Gràcies al suport incondicional de Jean-Baptiste Colbert, Charles Le Brun va ser primer pintor del rei des d’el 1664 al 1683.

El 1682, Lluís XIV va traslladar a Versalles la cort de França. La ciutat es va convertir durant un segle en el centre polític i administratiu del regne. Al llarg dels vint anys anteriors, Versalles havia viscut en una obra permanent que va permetre remodelar el parc, multiplicar els edificis i adornar les estances amb grans cicles decoratius dedicats a la glòria del monarca.

Le Brun va ser el responsable de planificar aquesta obra, a la qual va conferir un tractament orquestral: van participar-hi centenars d'artistes i artesans, els millors de cada disciplina. Així mateix, va elaborar personalment algunes peces, entre les quals destaquen dues impressionants composicions: l'Escala dels Ambaixadors i la Galeria dels Miralls, un conjunt de pintures de la seva època madura que són d'una bellesa commovedora.

L'equip de Le Brun

El trasllat de la cort a Versalles no va ser una tasca fàcil, de manera que el pintor es va haver de rodejar d'un gran equip format per centenars d'artistes i artesans que van haver de materialitzar el que Le Brun havia realitzat. Però aquest últim no es va limitar a donar ordres, sinó que va elaborar personalment moltes obres, entre elles l'Escala dels Ambaixadors i la Galeria dels Miralls. La mostra recrea aquests espais gràcies al testimoni únic dels cartrons als quals Le Brun va poder plasmar la seva força com a dibuixant.

La comissària de l'exposició, Bénédicte Gady, col·laboradora científica del Departament d'Arts Gràfiques del Louvre, ha dit sobre la mostra que els originals són "molt fràgils", i quan conclogui la seva presència de tres mesos a Barcelona, seran guardades al Louvre per un temps mínim de tres anys. D'aquesta manera, la proposta, que estarà també a Madrid, ho farà amb d’altres cartrons de Le Brun.

El recorregut que s’ofereix a CaixaForum s'ha volgut realitzar, segons ha dit Gady, des d’un punt de vista "molt didàctic", iniciant el seu camí amb un gran pla que ajuda a situar a què estades del palau de Versalles es localitzaven les pintures realitzades a partir dels cartrons i els esbossos de Le Brun.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat