Monogràfics · 14 de Juny de 2019. 12:17h.

El compromís de la imaginació per Oriol Nolis

Segons Oriol Nolis, "un projecte amb èxit és un projecte que ajuda als altres"

Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social “la Caixa. Volem ser també un punt de trobada de les infinites realitats socials del nostre món. Per això Alma és la xarxa social social.

Segons Oriol Nolis, "un projecte amb èxit és un projecte que ajuda als altres". El periodista, que va presentar els Premis "la Caixa" a la Innovació Social 2018, ens parla d'innovació i de la seva responsabilitat a l'hora de visibilitzar en els mitjans històries que mereixen ser explicades.

 

Entenc la innovació social com la tasca que tenim encomanada cada un de nosaltres en la societat: una innovació encaminada a posar la nostra imaginació al servei de construir un món millor. No té sentit que tinguem innovació tecnològica o econòmica si no l'apliquem també en els àmbits més socials.

I els periodistes també tenim una responsabilitat social com a professionals de la informació. Perquè el periodisme construeix la realitat que la gent llegeix en els diaris, veu a través de la televisió o escolta per la ràdio. El que no apareix en els mitjans de comunicació hi ha qui no ho percep com a real. Per això és tan important el que comptem i fem.

Hem d'entendre que el nostre treball no només consisteix a explicar el noticiós, sinó a explicar realitats que sovint estan amagades, que tenen poca visibilitat, però que mereixen ser explicades, perquè la gent prengui consciència de les situacions que cal canviar per millorar com a col·lectiu. Donant-los visibilitat contribuïm a lluitar contra elles. 52770-nens1.jpg

«Els periodistes tenim una responsabilitat social com a professionals de la informació.»

Vaig conèixer els Premis "la Caixa" a la Innovació Social a través de companys de professió que m'havien parlat d'ells i, sobretot, a través de l'editor del Telenotícies Cap de Setmana que va participar en ells com a jurat. A partir d'aquí els vaig conèixer més en profunditat i, quan vaig presentar l'acte, vaig poder tenir més coneixement de quines eren les tasques de les entitats premiades.

Amb aquests premis s'aconsegueixen dues coses: donar visibilitat a projectes que fins ara no han tingut una oportunitat i ajudar-los amb el finançament perquè continuïn existint i segueixin creixent i enfortint el projecte.

Dels projectes seleccionats, amb el qual em sento més identificat és el Programa Valor-Art, situat a Granada, que té com a objectiu la prevenció i detecció precoç de la violència en totes les seves formes i altres conductes autodestructives en adolescents. Per a mi s'ha premiat una cosa molt important: intentar aturar la violència a una edat primerenca, intentant evitar problemes futurs. És una de les grans virtuts d'aquest projecte.

Tot i que encara queda molta feina per fer, una de les coses més importants que ha succeït amb l'assetjament escolar és que des de fa uns anys ha començat a visibilitzar. Ara el que hauríem de fer és dedicar-li recursos, no només materials sinó també professionals (psicòlegs) perquè els casos puguin detectar millor a les aules, en el moment en què tenen lloc. El vital és aconseguir que les víctimes entenguin que han de explicar el que els passa. Moltes vegades, com succeeix amb altres tipus d'assetjament, es tracta d'una violència silenciosa i silenciada.

nenes1.jpg

«Una de les assignatures pendents que tenim com a societat és ser menys competitius.»

Innovar és l'única manera d'avançar. Però, segurament, una de les assignatures pendents que tenim com a societat és ser menys competitius, o mantenir la competitivitat però sense perdre la nostra humanitat, la nostra generositat i la nostra capacitat per ajudar els altres. Ni a l'escola, ni per descomptat a la feina, podem posar la competitivitat per davant dels valors humans. Si ser competitius significa haver de restar la nostra capacitat de ser generosos, no val la pena ser-ho.

Crec fermament que com a societat hem de treballar més en els valors socials. Ara mateix, sobretot en el món empresarial, l'èxit sembla estar més associat a guanyar més o a ser el primer, i això cal canviar-ho: un projecte amb èxit és un projecte que ajuda als altres.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat