Publicitat
Monogràfics · 20 d'Abril de 2018. 15:39h.

El Consorci i Leitat s'associen per dotar a Catalunya d'una incubadora d'alta tecnologia en impressiò 3D

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Leitat i la Fundació INCYDE han presentat avui el Projecte d’Incubadora d’Alta Tecnologia impressió 3D que promouen en la Zona Franca de Barcelona i que es finançarà amb fons FEDER de la Unió Europea. La candidatura compta ja amb una resolució provisional favorable del Comitè de Selecció d’Operacions d’INCYDE.

El delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet, el vicepresident de Leitat, Joan Parra i el director general de la Fundació INCYDE, Javier Collado, han detallat aquest innovador projecte que suposa la creació de la primera incubadora tecnològica de Catalunya dedicada a la manufactura avançada o fabricació additiva i 3DP.

El projecte té com a objectiu la prestació de serveis al col·lectiu científic, tecnològic i empresarial susceptibles de l’aplicació 3D/AM (Manufactura Additiva i Nous Materials) una tecnologia transversal que reforçarà la competitivitat del teixit empresarial i emprenedor a Catalunya millorant l’eficiència i donant major valor afegit a produccions de sectors consolidats (salut, biomèdic, automoció, industria metallmecànica, industria química i aeroespacial entre altres) especialment per a la transferència tecnològica en l’àmbit empresarial de les micropimes i start-ups.

L’APOSTA PER LA PRIMERA INCUBADORA D’ALTA TECNOLOGIA 3D

Dins del marc generalista de l’economia 4.0, ha aparegut la tecnologia d’Impressió en 3 Dimensions (3DP).  La impressió 3D i, especialment, el seu ús intensiu en sistema de fabricació, redefinirà els sistemes productius incrementant la personalització del producte, la reducció dels estocs, l’empremta de residus i impacte mediambiental i, per tant, la competitivitat dels sistemes de producció locals.

En tractar-se d’una tecnologia molt nova, encara es necessari una forta inversió en investigació i desenvolupament, així com en la generació d’espais d’incubació i transferència. El delegat Jordi Cornet ha indicat que la incubadora presentada avui és “la primera de les quatre apostes que efectuarà el Consorci aquest any perquè Barcelona sigui un referent de la industria 4.0”.

Joan Parra, de Leitat,ha afirmat que “la tecnologia 3D formarà part essencial de la digitalització de la indústria i és un element que Leitat aporta com a institució de referència internacional”.

Per la seva banda, el director general de Incyde, Javier Collado, ha posat en relleu que “la incubadora és la de major pressupost i un projecte pilot en la UE, de manera que pot ser un exemple a implementar en el continent”.

EN QUÈ CONSISTEIX UNA INCUBADORA D’ALTA TECNOLOGIA?

Una Incubadora d’Alta Tecnologia és un instrument perquè el coneixement i la tecnologia es transfereixi a les empreses en base a projectes en cooperació. Per això, s’han de dur a terme accions de captació d’empreses, emprenedors, accions de dinamització, publicitat i difusió, accions de transferència de coneixement i tecnologia, així com de millora de la competitivitat empresarial. La incubadora oferirà serveis i equips tècnics avançats als emprenedors de forma directa, ja que comptarà amb un equip únic de professionals dins d’un marc col·laboratiu amb agents tecnològics, empresarials i entitats de finançament.

La incubadora s’emmarca en el gran projecte de transferència de tecnologia que la Comissió Europea ha aprovat a la Fundació INCYDE: Les Incubadores d’Alta Tecnologia per a Espanya, com una inversió FEDER de 32,5 milions d’euros per als propers 6 anys amb l’objectiu de facilitar el procés d’innovació i transferència de tecnologia a les micropimes i pimes espanyoles.

La infraestructura pretén contribuir a dinamitzar la transformació productiva de les petites i mitjanes empreses cap a l’entorno de la industria 4.0 de manera que, alineadament als objectius de l’Estratègia UE2020 i Horitzó 2020, permetrà promoure la cooperació interregional, així com la col·laboració entre els agents del sector públic i les empreses, tant a nivell nacional com internacional.

incubadora3da.jpg

COM SERÀ LA INCUBADORA D'ALTA TECNOLOGIA 3D DE LA ZONA FRANCA?

El projecte iniciarà les seves activitats en pocs mesos i forma part de l'estratègia de redefinició digital del Consorci i de les seves activitats, afavorint la transformació digital de les empreses industrials locals, però amb la voluntat de convertir-se en un referent internacional.

El Consorci, titular de la incubadora, serà el responsable d'engegar la infraestructura, adquirir l'equipament bàsic i tecnològic del centre i donar d'alta els serveis per a la seva creació i posada en marxa. En Leitat té el soci tecnològic per aportar l'assessorament i know how en el sector, el desenvolupament de l'estratègia d'innovació de la incubadora, el posicionament internacional, la captació de projectes, així com d'agents inversors, grans grups empresarials tecnològics i les connexions i intercanvis amb altres incubadores i Hub internacionals així com en el marc del programa Horizon 2020.

Amb una inversió inicial de 2,9 milions d'euros efectuada entre els fons FEDER i l'aportació del Consorci, l'engegada de la incubadora implicarà invertir 2 milions d'euros en equipament tecnològic i adaptar les instal·lacions de 600 m2 situades a la seu corporativa del CZFB. S'espera que la Incubadora impacti en unes 900 empreses a través d'actuacions de sensibilització, dinamització i conscienciació.

Aquesta infraestructura comptarà amb una oficina de gestió i recepció dels serveis bàsics, una zona de disseny, producció i post processat, una zona de co-working que s'implantarà amb espais flexibles, una zona d'oficines dirigides a les empreses que requereixin més de 15 m2, sales de reunions modulars, espais comuns, així com un espai showroom sobre la tecnologia de la fabricació additiva, àrea d'exposició i divulgativa que se situarà en els baixos de la seu corporativa del CZFB.

La posada en marxa de la incubadora implicarà la publicació de l’oferta d’accés a les empreses i emprenedors interessats i la determinació dels projectes a través d’un comitè de selecció, de manera que les empreses que vegin aprovades les seves propostes podran establir les seves unitats de desenvolupament a les dependències de la incubadora per a un termini màxim de 5 anys, en els quals a través d'acords amb el CZFB podran beneficiar-se d'un accés avantatjós a maquinàries i materials de 3D/AM.

SUMA D'ESFORÇOS DE TRES ENTITATS

El Consorci és una empresa pública, que es finança íntegrament amb fons propis amb els arrendaments Industrials del polígon de la Zona Franca i la seva gestió patrimonial. Dedicada a la promoció econòmica, és una entitat guiada per l'esperit de concertació, amb un plenari format per representants del Govern espanyol, l'Ajuntament de Barcelona i les principals entitats econòmiques de la ciutat.

Leitat és un Institut Tecnològic amb més de 100 anys d'història, 300 professionals, amb cinc seus a Terrassa, Barcelona, Vilanova del Camí, València i Xile i un pressupost de més de 30M€. La seva missió és col·laborar amb empreses i altres entitats per crear valor econòmic, social i sostenible, a través de projectes R+D+2i i processos tecnològics des de la innovació i la creativitat. Leitat, està reconegut per la Generalitat de Catalunya (TECNIO) i pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

La Fundació INCYDE és una institució creada en 1.999 per totes les Cambres de Comerç d'Espanya, dedicada al foment de l'esperit empresarial i a la consolidació de les empreses, a través de la innovació. Inspirada en l'esperit empresarial de les Cambres de Comerç, compleix el paper formatiu i estructural a la Xarxa de Vivers, coworking digitals i Incubadores d'Alta Tecnologia, que la Fundació posa al servei dels nous emprenedors, així com en l'assessorament als empresaris durant els primers anys d'emprenedoria fins a la seva consolidació. Fins avui, INCYDE ha invertit més de 250MM€ dins i fora del nostre país, i ha engegat la major Xarxa de Vivers d'empreses d'Europa, amb 143 incubadores treballant en Xarxa i més de 3.500 empreses incubades.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat