Publicitat
Monogràfics · 12 de Juliol de 2017. 15:26h.

El CZFB dedicarà el 10% dels beneficis a ajuts socials

El Consell Plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), sota la presidència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha aprovat avui per unanimitat el tancament dels comptes del 2016, amb uns resultats de 8,3 milions d’euros, consolidant-se -amb un increment de 84% de guanys- la tònica de beneficis per quart any consecutiu.
 
L'entitat pública que presideix executivament Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat, ha continuat disminuint les despeses pròpies de l'entitat per assolir una estructura empresarial més lleugera. D’altra banda, el plenari ha aprovat la proposta de dedicar a partir d’ara de forma sistemàtica el 10% dels beneficis anuals a ajuts socials.
 
Els ingressos nets de negoci del 2016  han estat de 45,7 milions d’euros, superiors als 43,5 de l’any anterior, mentre que la despesa d’explotació ha disminuït al passar de 48,1 milions d’€ l’any 2015 a 45,9 milions el 2016. El deute financer ha estat de 56 milions d’€, quan l’exercici anterior era de 67 milions. Entre 2011 i 2016 el deute financer s’ha retallat un 71% i la despesa pròpia un 31% (estalviant en aquest concepte 8,1 milions d’€).
 
L’ACTIVITAT FIRAL ENTRA EN BENEFICIS
 
En 2016 també s’han produït beneficis per segon cop en 8 anys en l’empresa firal Consorci internacional SAU que, a més, ha duplicat la promoció firal de la immobiliària BMP i el logístic SIL amb dues fires més, vinculades a l’economia digital, com han estat Inmotecnia Rent o eDelivery. El delegat del CZFB ha explicat que les fires van perdre 6,2 milions d’euros des de 2008 però ara han aconseguit un superàvit de 200.000 euros.
 
El plenari, que ha renovat els representants estatals, ha aprovat també per unanimitat el pressupost ordinari i d’inversions pel 2018, que preveu uns guanys de 10,1 milions d’€ i una inversió de 31,2 milions d’€ entre inversions per millores al Polígon Industrial de la Zona Franca i per la promoció d’habitatges a Barcelona.
 
En aquest sentit, el Consorci invertirà 21,6 milions d’€ entre diversos projectes plurianuals com la promoció de naus per a pymes a la Zona Franca, la construcció de l’edifici de reallotjats de les Antigues Casernes de Sant Andreu, la urbanització de sòl a La Marina etc.
 
PROPERES ACTUACIONS EN HABITATGE
 
Amb vora de 2.000 habitatges, el CZFB és un dels principals propietaris públics de sòl programat per habitatge de Barcelona i l’any 2017 dedica un 52% de les seves inversions a aquesta promoció. Abans d’acabar l’any traurà a concurs obres per la construcció de 200 pisos assequibles al barri de La Marina i ja té en procés la construcció d’un edifici pels reallotjats de les Antigues Casernes de Sant Andreu.
 
Entre altres temes, Cornet ha detallat el projecte de promoció de naus industrials per a petites i mitjanes empreses per primer cop a la Zona Franca, un projecte en el qual s’hi invertirà en conjunt uns 12 milions d’€, per a naus de lloguer de darrera generació, entre 1.200 i 2.400 m2 de grandària.  
Al 2016, el Polígon Industrial de la Zona Franca va ser objecte de nous contractes d’arrendament per una superfície de 115.896 m2 i addicionalment es van renovar contractes per 28.000 m2 més, de forma que el polígon tenia el 94,3% del sòl comercial ocupat. Entre les noves contractacions, va destacar la implantació de l’empresa de rentats industrials Elis Manomatic, que té l’expectativa de crear uns 300 llocs de treball a aquesta nova planta.
 
En l’any 2016 també es va dur a terme la primera fase del pla de millora del recinte de la Zona Franca Duanera, que ha modernitzat la imatge dels edificis i millorat l’operativa dels molls de càrrega i descàrrega dels seus magatzems, temes en els que s’hi ha invertit un milió d’€. A final d’any, l’ocupació de la Zona Franca Duanera era del 91% del total arrendable.
 
Quant a l’espai d’oficines que té el Consorci en diversos edificis que gestiona a la ciutat, l’ocupació és del 82% sobre una superfície global arrendable de 35.000 m2.
 
 
El plenari ha aprovat també l’alienació en favor de l’ajuntament de Barcelona, a títol de permuta, d’una porció de sòl de 6.500 m2 al polígon industrial, parcel.la en la qual s’aixecarà un dels dos edificis penitenciaris que ha de promoure la Generalitat. En aquest sentit, el Consorci ha contribuït a resoldre la manca d’espais per usos penitenciaris a Barcelona al mateix temps que ha recuperat per a usos import-export el sòl de la primera ubicació de la nova presó Model.
 
Cornet ha il·lustrat la contribució del CZFB a l’economia de la ciutat de Barcelona amb algunes dades, com que en els darrers 25 anys l’entitat ha promogut edificis per la ciutat i l’economia productiva valorats en 281,5 milions d’€ i ha aportat a l’erari públic, a més, en participacions en beneficis i impostos 264,7 milions més, “de forma que en els darrers 25 anys el CZFB ha aportat 546,2 milions d’€ per Barcelona, una xifra impressionant”.
 
Ha recordat que “durant els seus cent anys de vida, sempre ha imperat al Consorci l’esperit d’entesa i de concertació, un consens que ha estat clau per evolucionar i que ha permès que a base de sumar esforços poguéssim multiplicar els resultats”.
 
D’altra banda el plenari d’avui ha renovat els representats estatals al plenari, de forma que el subsecretari d’Hisenda Felipe Martinez Rico substitueix a Miguel Ferré, del mateix ministeri, la secretaria d’Estat de Comerç, Indústria i Competitivitat, Mª Luisa Poncela substitueix a Víctor Calvo Sotelo, i el secretari d’Estat de Pressupostos Alberto Nadalsubstitueix a Miguel Temboury. El nou president de RENFE, Juan Alfaro, també substitueix a Pablo Vázquez per la mateixa empresa. El secretari d’Estat d’Infraestructures Julio Gómez Pomar, continua com a membre del plenari.
 
Encara que l'entitat té el seu camp d'activitat primordial en la gestió del Polígon Industrial de la Zona Franca de Barcelona i la seva Zona Franca Duanera, també promou edificis, sòl urbà i industrial, participa en l’accionariat d’altres companyies industrials i logístiques, –com el Parc Logístic de la Zona Franca i el Parc Tecnològic del Vallès–, i organitza esdeveniments immobiliaris i logístics d'interès empresarial.
 
El Consorci és una empresa pública, amb personalitat jurídica pròpia que es finança íntegrament amb fons propis, amb els arrendaments industrials del Polígon de la Zona Franca de Barcelona i amb la seva gestió patrimonial. En el seu plenari té representants del govern espanyol, de l’Ajuntament de Barcelona i de les principals entitats econòmiques de la ciutat.
Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat