Monogràfics · 3 d'Abril de 2022. 20:03h.

El Ministeri de Sanitat i la Fundació ”la Caixa” amplien l’aliança que, a Catalunya, ha permès atendre prop de 120.000 persones al final de la vida i els seus familiars

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han anunciat avui l’ampliació de la seva aliança per desenvolupar el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”. Amb això, es proposa oferir una atenció de qualitat a les persones que es troben en situació de final de vida, així com una humanització de les cures en situacions de cronicitat avançada i vulnerabilitat social.

Des que es va posar en marxa el 2008, ha acompanyat prop de 120.000 persones a Catalunya: 53.179 pacients i 65.667 familiars. En el global d’Espanya, el programa ha atès més de 500.000 persones: 239.451 pacients i 315.379 familiars.

«La pandèmia ens ha recordat la importància de sentir-nos protegits en temps difícils, especialment en casos de malaltia. Per això volem reafirmar la nostra voluntat d’acompanyar a les persones que es troben en la fase final de la vida i els seus familiars, per mitjà d’una xarxa de cures», ha indicat Isidre Fainé, president de la Fundació ”la Caixa”.

PROGRAMA PER A L’ATENCIÓ INTEGRAL A

PERSONES AMB MALALTIES AVANÇADES A CATALUNYA

S’implementa a 32 centres sanitaris, 34 equips domiciliaris i 35 residències, a través de 12 equips d’atenció psicosocial (EAPS)

formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris

 

 

En total, el Programa s’implementa a 135 centres sanitaris, 140 equips domiciliaris i 137 residències de tot Espanya, a través de 45 equips d’atenció psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris; dos d’aquests EAPS són equips pediàtrics especialitzats en l’atenció infantil.

L’acord signat avui es vehicula a través del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”. Emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa complirà 14 anys de recorregut amb la missió de complementar el model actual d’atenció a persones que es troben al final de la vida per aconseguir cobrir diferents aspectes psicosocials: tant l’esfera emocional, social i espiritual del pacient i la seva família, com l’atenció al dol i el suport als professionals de cures pal·liatives.

En aquest sentit, les avaluacions qualitatives dutes a terme pel director científic del programa, Xavier Gómez Batiste, conclouen que l’atenció integral que ofereix el programa millora les dimensions psicològica, social i espiritual del pacient. El 92 % de les persones ateses pel programa qualifiquen d’excel·lent o de molt bona l’atenció rebuda.

A més, s’ha potenciat el Programa Final de Vida i Soledat, el propòsit del qual és alleujar l’experiència de sofriment provocada per la soledat de persones que es troben en situació de malaltia avançada per mitjà de l’acompanyament de voluntaris. El programa també treballa perquè tota la comunitat s’impliqui en l’atenció a les persones més vulnerables, especialment les que es troben en situació de final de vida i experimenten soledat.

Des que la Fundació ”la Caixa” va posar en marxar el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades fins avui, l’entitat hi ha destinat un pressupost de 133 milions d’euros. Aquest any l’entitat hi aportarà 14,8 milions d’euros.

Un acompanyament integral

La Fundació ”la Caixa” va intensificar el programa davant el context de tensió emocional derivat de la pandèmia en els àmbits següents:

  • Va posar els EAPS a disposició d’altres unitats i serveis sanitaris amb pacients afectats pel coronavirus (UCIs, urgències…), ampliant així la seva intervenció.
  • Va posar en marxa un servei d’acompanyament psicològic a professionals de l’àmbit sanitari i social, en col·laboració amb la Fundació Galatea i el Ministeri de Sanitat.
  • Va posar a disposició dels professionals eines d’autocura per a la gestió emocional i materials per distribuir entre les famílies que estaven travessant un dol.

A més, arran de la pandèmia, el 2021 el programa va ampliar el seu àmbit d’actuació a residències, cosa que també inclou tant el suport en casos especialment complexos com la formació als professionals amb l’objectiu de millorar l’atenció.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat