Publicitat
Monogràfics · 29 de Març de 2012. 20:20h.

El Parc de Collserola, accessible per a tots

La informació de la senyalització del recorregut s’ha adaptat al Braille

El Parc Natural de la Serra de Collserola ja disposa d’un itinerari accessible. Els serveis tècnics del parc han endegat el projecte d’accessibilitat universal amb la finalitat de millorar les oportunitats d’accés a les persones amb discapacitat i vetllar per la seva participació en la identificació, l’eliminació i la prevenció dels obstacles.

Ciutat de referència

Barcelona s'està situant com a ciutat de referència en el sector de les aplicacions mòbils, com apps4bcn com a projecte estratègic Smart City. Les dades obertes afavoreixen, a més, a la creació de noves apps que satisfacin necessitats de ciutat (reutilització de la informació).

En aquest sentit, Barcelona va impulsar i lidera la City Protocol Society,
una comunitat de ciutats, universitats/centres de recerca: empreses i organitzacions sense ànim de lucre que posen en comú el coneixement respectiu per tal de col·laborar en la transformació urbana.

Dáquesta manera, circula el coneixement: les ciutats presenten les seves necessitats, les universitats els seus estudis, les empreses les seves solucions  la  posada en comú de les parts acaba generant documents de recomanació o informacionals escalables.

La majoria d’infraestructures existents a Collserola són anteriors a la legislació vigent en matèria d’accessibilitat, i per aquest motiu s’ha pres la iniciativa de remodelar i adequar algunes instal·lacions del parc per tal de facilitar l’accessibilitat als usuaris, independentment del grau de mobilitat reduïda o de disfunció sensorial que tinguin.

Les obres realitzades són fruit del conveni de col·laboració entre l’Obra Social la Caixa i la Diputació de Barcelona, una aliança que va començar el 2005 i que s’acaba de renovar per a l’any 2012. Des de l’inici del programa, és a dir en el període 2005-2012, l’entitat financera haurà destinat uns 20,5 milions d’euros per conservar els espais naturals i ajudar a la inserció de 994 persones en risc d’exclusió. Concretament, a Collserola vuit persones en risc d’exclusió, de les empreses de reinserció social Can Cet i Trinijove, han participat en la construcció de l’itinerari inclusiu.

Jaume Lanaspa, director general de la Fundació la Caixa, i Joan Puigdollers, diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, van presentar l’itinerari d’accessibilitat al Parc de Collserola, en el marc de la renovació del conveni de col·laboració entre aquestes dues entitats. Aquest acord es va iniciar l’any 2005 i, gràcies als bons resultats obtinguts, es prorroga un any més, amb una inversió per part de l’entitat financera d’1,5 milions d’euros.

Un nou itinerari per a la inclusió

La primera intervenció per adaptar l’itinerari s’ha realitzat en un camí que discorre pel fondal que comunica l’estació del baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb la font Nova. Això permet a les persones amb discapacitat física endinsar-se en el bosc del parc accedint-hi amb transport públic.

També se n’ha adaptat un segon tram que va des de Vil·la Joana (Museu Verdaguer) fins a la Taula dels Bisbes. Es tracta d’un recorregut de 0,9 km, completament adaptat per a persones invidents i amb un tram de 0,5 km adaptat per a persones amb problemes de mobilitat (el que va de l’estació de tren a la font).

El paviment de l’itinerari s’ha fet amb un terra estabilitzat amb trams de tarima feta de fibra de fusta i materials reciclats, naturals i ecològics, adaptat per a tot tipus d’usuaris. Per a les persones amb deficiències de visió, s’han instal·lat baranes i sòcols d’acer galvanitzat que serveixen tant de protecció com de guiatge. La informació de la senyalització del recorregut s’ha adaptat a l’escriptura Braille i, a més de guiar l’usuari, explica la vegetació pròpia d’aquesta zona, el patrimoni arquitectònic i la fauna, i alhora informa sobre el grau d’accessibilitat de cada tram.

La inversió total de l’entitat financera és de 208.767,88 euros. Amb aquest pressupost s’ha construït l’itinerari adaptat i també s’han dut a terme treballs de millora a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. És previst de continuar adaptant les àrees de lleure, els miradors i altres espais d’afluència, amb places d’aparcament reservades i taules adaptades, i allargar l’itinerari fins al Centre d’Informació del Parc.

En l’execució del projecte, hi han intervingut persones de col·lectius amb risc d’exclusió sociolaboral. Concretament, hi han participat cinc treballadors de l’empresa Can Cet, centre especial de treball, i tres treballadors de la Fundació Privada Trinijove, ambdues entitats especialitzades en persones amb problemes de salut mental o discapacitats físiques.

En la pavimentació del ferm de l’itinerari, hi ha participat Massachs Excavacions, empresa especialitzada en paviments ecològics integrats en l’entorn natural, que ha utilitzat materials reciclats amb un estabilitzant natural sense resines ni dissolvents.

Una sòlida aliança que es prorroga durant el 2012

El diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, i el director general de la Fundació la Caixa, Jaume Lanaspa, han signat la renovació del conveni de col·laboració entre totes dues entitats, que suposa una inversió d’1,5 milions d’euros en un any per part de l’entitat financera.

La Caixa i la Diputació de Barcelona renoven així l’aliança iniciada el 2005 per posar en marxa el programa de millora d’espais naturals i afavorir l’ocupació de persones en risc d’exclusió social. En els darrers sis anys han participat en el programa 691 persones i s’han dut a terme 207 projectes dins la Xarxa de Parcs Naturals gestionats per la Diputació de Barcelona. Per fer realitat tot això, la Caixa hi ha destinat 20,5 milions d’euros.

El nou acord, a més de Collserola, segueix desenvolupant projectes en els àmbits prioritaris dels darrers anys, com ara la restauració d’àrees degradades, la millora forestal, la prevenció d’incendis i la recuperació d’espais fluvials i oberts. A més, aposta decididament per nous programes d’actuació, com ara la implantació d’energies renovables. També preveu que prop de 105 persones en risc d’exclusió hi participin al llarg d’aquest any, de manera que s’executaran 11 projectes més.

Actuacions anteriors més destacades del conveni

Les actuacions anteriors més destacades del conveni (2005-2011) són:

- Arranjament de 166 kms. de camins per a la prevenció i l’extinció d’incendis.

- Creació i manteniment de 574 has. de franges i seccions de servei, a banda i banda de 248 kms. de camins.

- Realització de treballs forestals de millora en 884 has. de boscos.

- Millora de la regeneració natural de roure i alzina en 545 has. cremades.

- Plantació de 147.000 arbres per a la reforestació de 175 has. de boscos cremats que no es regeneraven de forma natural.

- Execució de 18 projectes per a la millora de 38 kms. d’espais fluvials i boscos de ribera.

- Recuperació i millora de 189 has. de pastures i espais oberts.

- Restauració de 15 zones afectades per impactes importants (abocadors, mines abandonades, efectes de ventades, enderroc d’edificacions no legalitzades…), amb una superfície recuperada de 115 has.

- Execució de treballs de millora i accessibilitat en 64 espais públics i de lleure (àrees de lleure, aparcaments…).

- Restauració, senyalització i millora de 27 itineraris i camins dins els parcs.

- Realització de 8 itineraris adaptats per a persones amb problemes de mobilitat.

Classificació dels projectes per tipologies


- Millora d’hàbitats forestals: 46.

- Ordenació de l’ús públic (itineraris adaptats, senyalització, restauració de fonts…): 44.

- Prevenció d’incendis forestals: 21.

- Restauració d’àrees degradades: 16.

- Restauració de zones cremades: 18.

- Millora de boscos de ribera i zones humides: 18.

- Recuperació d’espais oberts i agrícoles, i millora d’hàbitats per a la fauna: 21.

- Arranjament d’infraestructures i serveis: 13.

- Restauració de paisatge agrari: 9.

- Potenciació d’energies renovables: 1.

- Total: 207.

El vessant social del conveni

Durant els set primers anys (2005-2011), han participat en el conveni 20 entitats d’inserció social, distribuïdes entre 8 empreses d’inserció i 12 centres especials de treball. Així mateix, l’execució dels projectes inclosos en el conveni ha posat de manifest dues realitats importants: la consolidació de les empreses d’inserció i dels centres especials de treball en el sector mediambiental, i el bon resultat de les col·laboracions impulsades entre entitats socials i empreses especialitzades.

Aquesta especialització i les col·laboracions entre empreses han permès un increment de participació de les entitats socials, cosa que ha significat que un nombre més elevat de persones amb dificultats d’inserció sociolaboral hagin participat en el programa. Es calcula que, una vegada acabats els treballs dels anys 2005-2011, hi hauran participat 889 persones.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat