Publicitat
Monogràfics · 31 de Maig de 2012. 23:18h.

Energia verda per al Parc del Montseny

787 persones han col·laborat sis anys als treballs del programa

L’Obra Social la Caixa i la Diputació de Barcelona han presentat, al municipi del Brull, el projecte de valorització de biomassa per utilitzar-la com a combustible de calderes i la instal·lació d’una caldera dins el Parc Natural del Montseny.

L’Obra Social la Caixa i la Diputació de Barcelona han presentat, al municipi del Brull, el projecte de valorització de biomassa per utilitzar-la com a combustible de calderes i la instal·lació d’una caldera dins el Parc Natural del Montseny.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre l’Obra Social la Caixa i la Diputació de Barcelona, ha permès actuar a 16 hectàrees de bosc dels municipis d’Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent, i es preveu ampliar la superfície a 36 hectàrees.


Es tracta d’una iniciativa de gestió forestal integral en un espai natural protegit -Parc Natural i Reserva de la Biosfera- per potenciar aquesta energia renovable als municipis que en formen part.

L’Agrupació de Defensa Forestal

La caldera de biomassa instal·lada al Brull utilitza estella forestal procedent de la gestió silvícola dels boscos de l’entorn i compta amb la participació activa dels propietaris que constitueixen l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Montseny-Ponent.

La xarxa de calor construïda subministrarà calefacció i aigua calenta a diversos edificis del municipi. La posada en marxa d’aquesta iniciativa disminueix l’ús dels recursos fòssils, suposa un estalvi energètic important, comporta la reducció de les emissions de CO2, crea ocupació i contribueix a millorar i aprofitar els boscos i a l’autosuficiència energètica.

El director general de la Fundació la Caixa, Jaume Lanaspa; el diputat en funcions de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona Josep Mayoral i l’alcalde del Brull, Ferran Teixidó han participat a la presentació de la instal·lació de la caldera de biomassa, que funciona gràcies a la combustió d’estelles i residus d’origen forestal procedents de les finques del Parc Natural del Montseny.

162.000 euros d'inversió

La inversió en el projecte per part de l’entitat financera ha estat de més de 162.000 euros. El Pla d’Obres i Serveis de Catalunya (POSC de la Generalitat) també hi col·labora amb una subvenció de 70.000 euros, a més dels 30.000 que hi aporta l’Ajuntament del Brull   

Antigament, els boscos del Montseny s’explotaven intensament com a font d’energia tèrmica. El carboneig -l’aprofitament de la fusta per elaborar carbó- era una de les activitats forestals més esteses, juntament amb l’aprofitament de la fusta per a la construcció. Tanmateix, el canvi en els usos energètics, la disminució del preu de la fusta i l’augment dels costos de la mà d’obra van provocar un abandonament generalitzat en la gestió d’una gran part dels boscos de Catalunya.

L’ús de biomassa forestal per produir energia elèctrica, aigua calenta i calefacció s’estudia des de fa anys i a poc a poc es consolida a escala europea: constitueix una font d’energia renovable i genera una nova oportunitat de negoci per recuperar la gestió forestal dels boscos.

Impulsar energies alternatives

L’ADF Montseny Ponent ha plantejat, amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament del Brull, l’ús energètic tèrmic de biomassa tant per fomentar la gestió dels boscos del seu àmbit de treball com per impulsar l’ús d’energies alternatives al seu territori.

Per fer-ho, s’ha instal·lat al Brull una caldera de biomassa que s’alimenta de matèria primera (estella forestal) procedent dels recursos extrets dels boscos de l’entorn i que subministrarà calefacció i aigua calenta a diversos edificis del municipi a través de la construcció d’una xarxa de distribució de calor.

El projecte, executat en el marc del conveni de col·laboració entre l’Obra Social la Caixa i la Diputació de Barcelona, s’ha fet en dues fases. A la primera fase, s’han dut a terme diferents proves pilot de gestió forestal amb diversos objectius: determinar els mètodes més adequats per a cada tipus de bosc de la regió, definir la metodologia que calia seguir per produir estella forestal de qualitat i apta per al consum a les calderes, calcular els rendiments i els costos dels processos de generació de la matèria primera (estella), i assessorar l’ADF en temes de venda del producte generat i recerca de mercat per vendre els excedents d’estella.

Primera fase: 16 hectàrees

La zona d’actuació es distribueix entre els municipis que formen part de l’ADF Montseny Ponent: Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent. En total, en aquesta primera fase s’ha actuat a 16 hectàrees, i es preveu treballar en unes altres 20 per cobrir les necessitats d’estella de la caldera en un futur immediat.

A la segona fase, s’ha instal·lat al municipi del Brull una caldera de biomassa de 160 kW que consumirà una part de l’estella elaborada. Aquesta caldera generarà energia tèrmica per a diversos edificis municipals a través de la xarxa de distribució de calor construïda, que arribarà a l’Ajuntament, l’església, el punt d’informació del Parc Natural del Montseny i el futur edifici on es construirà la llar d’infants municipal.

Diverses empreses forestals i de serveis han dut a terme les actuacions executades a les dues fases del projecte, en les quals ha participat el centre especial de treball Associació Sant Tomàs – PARMO Tac-Osona, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual. Cinc persones d’aquest centre han dut a terme les diferents tasques esmentades.

L’Obra Social la Caixa, a través del conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha impulsat 288 projectes de restauració, millora d’espais i minimització dels efectes del canvi climàtic. Per dur a terme aquestes iniciatives s’ha donat prioritat a la inserció de persones en risc d’exclusió. En total, al llarg de sis anys 787 persones han treballat en aquest programa, que promou la millora del medi ambient i la integració sociolaboral de les persones amb dificultats per accedir al mercat de treball.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat