Monogràfics · 22 de Juny de 2022. 17:22h.

Foment acull la presentació del llibre “Estructura Econòmica d'Espanya”

Foment del Treball ha acollit la presentació de la 26a edició del llibre Estructura Económica de España, un clàssic sobre l'economia espanyola que narra la seva evolució des del 1960 fins a l'actualitat. Es tracta d'una publicació que inclou estadístiques actualitzades i ajustades a la situació política i econòmica de cada moment, amb una mirada atenta a les interrelacions amb l'exterior.

Al llibre, que ha estat presentat pel seu autor, el professor Ramón Tamames, se subratllen els canvis estructurals transcendentals, econòmics i també polítics, que s'han produït a Espanya. Entre ells ha remarcat moments clau per a l'economia espanyola com el pla d'estabilització del 1959, la inestabilitat en els preus del petroli a la dècada dels 70 quan l'OPEP cobrava un impost del 6% sobre el PIB, els pactes de la Moncloa, l'accés a la Unió Europea, la crisi dels .com, la crisi econòmica del 2007 i els efectes provocats per la situació actual de la pandèmia.

Tamames ha advertit de la situació en la disminució de la demografia espanyola, les dificultats del creixement del sector agrícola, els límits presentats pel creixement energètic, així com la delicada situació en què es troba el sector de la ciència i la innovació. D'altra banda, ha defensat la necessitat del sistema territorial actual de les comunitats autònomes, ja que ha d'estar al servei de la intel·ligència i la racionalitat. "Els polítics no tenen visió general", va dir i anima que el llibre pugui servir de "píndola" per millorar l'economia espanyola.

Per la seva banda, el coautor del llibre, Antonio Rueda, ha destacat els reptes que té l’economia espanyola i ha subratllat els valors de l’empresari com a esforç i iniciativa. "Tenim un país amb grans capacitats", va dir. Rueda qui ha tingut paraules d’agraïment a l’hora de posar de manifest “l’honor” de poder col·laborar amb Ramón Tamames en l’elaboració del llibre.

El president d’Agbar, Ángel Simón, ha transferit la importància de tenir elements de consens, destacant el coneixement, el rigor científic, les aliances i el treball conjunt com a essencial per continuar avançant i progressant, en un entorn complex i canviant. “La incertesa actual requereix, més que mai, eines per distingir i respondre als reptes globals, facilitant la presa de decisions per al progrés conjunt. Aquest treball, per a les guies que facilita, és un exemple d’ells ”, va dir.

Igual que Tamames, Simon ha defensat el sistema de col·laboració públic-privat, molt present en aquest llibre, ja que, en les seves paraules, s’ha convertit en un model d’èxit per impulsar projectes transformadors, especialment en sectors que requereixen infraestructures grans i mantenir els nivells de benestar.

El secretari general de promoció laboral, David Tornos, president del Consell General d’Economistes d’Espanya, Valentí Pich, i el professor d’economia aplicada (Organització Econòmica Internacional) de la Universitat de Barcelona, Francisco Granell, els quals han agraït als autors del llibre que presentin un manual essencial per comprendre la dinàmica de l’economia espanyola durant les últimes sis dècades.

Mentre que Valentí Pich ha assenyalat la visió global de l’economista Ramón Tamames i el seu assaig com a llibre essencial de consulta i lectura, Francisco Granell volia definir l’autor amb tres paraules clau: "Potència, energia i incansables". David Tornos, que ha introduït l’acte, ha elogiat la figura de l’autor, agraint -li que hagi fet un llibre indispensable per entendre com l’economia d’Espanya ha evolucionat en les darreres dècades.

Un llibre indispensable

L’estructura econòmica d’Espanya arriba a la seva 26a edició, amb nombroses reimpressions intermèdies. El llibre, que es divideix en cinc parts, s’ha convertit en la primera i permanent referència sobre l’economia espanyola durant més de sis dècades, de 1960 a 2022. Aquest treball ha estat i continua sent un text bàsic d’ensenyament en pràcticament totes les universitats espanyoles. Així, a més dels 40.000 estudiants directes, els dos autors han tingut no menys de tres milions de lectors, que d’una manera o altra van estudiar amb el llibre.

La primera part del llibre descriu els problemes mediambientals actuals, parlant d’escalfament global i canvi climàtic que s’està viscut a tot el món en els darrers anys.

A la segona part, s’adrecen de la indústria, l’energia i la construcció. S’observa la gran mutació del model energètic, des de combustibles fòssils fins a energies renovables o el retard en la nostra revolució industrial.

La tercera part del llibre parla del creixent procés de serveis en la composició del PIB, com el transport, la distribució comercial o els serveis digitals i la intel·ligència artificial.

La quarta part revela una característica de l’economia espanyola, ja que som un estat molt obert a l’economia mundial en l’intercanvi de multitud de béns i serveis, comparant pagaments o inversions estrangeres.

A la darrera part del llibre, s’explica el desenvolupament del marc institucional i els canvis en les polítiques econòmiques. Tot el que significava l’evolució monetària de la Peseta i l’entrada a la moneda comuna de la UE, l’euro.

 

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat