Publicitat
Monogràfics · 12 de Febrer de 2019. 19:32h.

La AED presenta un codi i normes de conducta dels directius

Isidre Fainé, president fundador d’AED, amb la resta de membres de la comissió ètica

Sota el títol L'ètica i els valors: el camí per a la sostenibilitat, l'Associació Espanyola de Directius (AED) ha presentat avui un codi i normes de conducta per als directius.

El document és fruit del treball de la Comissió d'Ètica, Valors i Bon Govern de l'AED, integrada per Jordi Canals (exdirector general de l'IESE); Adela Cortina (catedràtica d'Ètica de la Universitat de València); Antón Costas (catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona); Alberto Durán (vicepresident executiu de la Fundació ONCE); Isidre Fainé (president de la Fundació Bancària "la Caixa" i president d'honor fundador d'AED); Rosa García (expresidenta de Siemens); Antonio Garrigues (advocat); Miquel Roca (advocat) i Xavier Brossa (vicepresident primer de AED i coordinador de la comissió).

Juan Antonio Alcaraz, president de l'AED, ha manifestat que "dotar la nostra activitat professional d'un marc de conducta i valors és fonamental perquè la dimensió ètica està sempre present en la presa de decisions, més si aquestes tenen lloc en un entorn incert, complex i canviant com l'actual". "la prioritat dels directius -ha assenyalat Alcaraz- ha de ser la sostenibilitat present i futura de les empreses alhora que la contribució positiva a la societat, compromesos com estem en la resolució dels principals reptes col·lectius que tenim per davant, de manera que des de l'AED impulsarem els valors que han de servir de pauta a la professió dels directius que lideren les nostres empreses ". El codi aborda àmbits com el compliment de la legalitat, la diversitat i la conciliació, la sostenibilitat econòmica, social i ambiental i la integritat. Tot això partint de la premissa que els directius influeixen tant en la seva organització com en el seu entorn més immediat i contribueixen a conformar el tarannà del conjunt de la societat.

aed2.jpg

Segons Jordi Canals "dirigir empreses és una professió que ha de buscar l'eficiència econòmica, el desenvolupament de les persones i la reputació de la pròpia empresa a llarg termini. La direcció d'empreses exigeix una gran professionalitat, una enorme capacitat d'integració d'objectius en ocasions contraposats, i una profunda sensibilitat cap a les persones i els grans reptes socials del nostre temps ". Canals posa especial èmfasi en què "el lideratge transformador només es pot construir des de l'exemple i les referències positives que podem oferir als col·laboradors i al conjunt de la societat".

Per Adela Cortina "el codi ètic dels directius és una targeta de presentació en què exposen quina és la seva missió, amb quins valors i principis es comprometen, com volen contribuir a crear una millor societat". Cortina subratlla que "és un acte de comunicació responsable que genera confiança i reputació, perquè els directius es proposen obertament combinar l'eficiència econòmica amb l'impacte social positiu. És el que la societat necessita d'ells: l'empresa present i futura serà social o no serà ".

En aquesta mateixa línia, Alberto Durán afirma que "l'empresa el deure i el dret de sentir-se protagonista a la construcció d'una societat millor, més ètica, més sostenible i més inclusiva. Hem arribat a un estat de consciència social tal que les empreses o tenen un comportament ètic i responsable o no seran; i els seus directius tenen la responsabilitat d'aconseguir-".

"Davant la decisió de la política, la societat s'està tornant la vista cap a l'empresa, exigint als directius un comportament èticament responsable", assegura Antón Costas. "El propòsit de l'empresa" -continua Costes- "no pot ser ja maximitzar el valor per als accionistes sinó per a tots els que estan interessats en el seu bon funcionament i en la seva permanència a llarg termini. per això és necessari canviar l'ètica utilitarista, basada en la maximització del benefici, per una nova ètica de les responsabilitats ".

"Són moltes les professions que compten amb un codi deontològic de referència. Mitjançant aquest document, l'AED dóna cos al codi deontològic dels directius, explicitant els valors que mai han de perdre de vista, donada la seva influència i la seva responsabilitat ineludible davant el conjunt de la societat ", ha explicat Isidre Fainé.

Segons l'opinió de Rosa García, "al segle XXI tots els directius hauran de comportar complint els més alts estàndards ètics si volen romandre en el mercat. Alguns ho faran per convenciment i seguint la seva moralitat. Altres per por, amb la seguretat que, en aquest món tan digitalitzat, si no es comporten èticament, més tard o més d'hora, seran descoberts i els seus clients els abandonaran ".

Per la seva banda, Antonio Garrigues destaca: "Cal convèncer el món empresarial que la conducta ètica és l'única que garanteix la sostenibilitat i la rendibilitat de les empreses. Sense ètica no hi ha futur i amb ella es reforça la validesa d'un model econòmic que està ara en qüestió ".

Aquest codi és "un esforç col·lectiu al servei del bon govern. Una exigència ètica del nostre temps ", considera Miquel Roca. Finalment, Xavier Brossa, coordinador de la comissió, assenyala que "és lògic pensar que els directius, en coherència amb la nostra responsabilitat social, hem de ser capaços d'exercir un lideratge responsable que permeti no només optimitzar l'aplicació de les tecnologies que impulsen la Quarta revolució Industrial, sinó també integrar positivament als empleats ia la resta de stakeholders en aquesta transformació ".

AED (Associació Espanyola de Directius)

La AED, creada el 1996, com a missió contribuir a la millora individual i col·lectiva dels professionals que lideren les organitzacions del país. Actualment compta amb més de 2.200 membres, dels quals dos terços ocupen la màxima responsabilitat de gestió en les companyies on exerceixen la seva tasca.

L'entitat, amb seus a Madrid, Catalunya, Comunitat Valenciana, Canàries i Galícia, s'acosta als líders empresarials experiències, coneixements i noves tendències del món del management a través d'activitats i iniciatives. AED porta també a terme una àmplia tasca d'investigació per al desenvolupament de la professió directiva, a través de diferents grups de treball, ia més construeix ponts entre els directius i la resta de la societat, fets que han merescut el reconeixement de l'ONU, de que el seu Consell Econòmic i Social l'AED és entitat consultiva.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat