Publicitat
Monogràfics · 27 de Març de 2019. 17:02h.

”la Caixa” i l’Hospital Clínic de Barcelona signen una aliança estratègica per potenciar la recerca pionera de gran impacte i la millora assistencial

Isidro Fainé, presidente de la Fundación Bancaria ”la Caixa”, i Josep Maria Campistol, director general de l'Hospital Clínic de Barcelona

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, dues institucions creades amb dos anys de diferència, el 1904 i el 1906, respectivament, han signat avui una aliança que referma el compromís comú per millorar la salut de les persones. Segons el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, es tracta de «dues entitats que mai han perdut la seva essència fundacional, la vocació de servei a la societat i l’especial atenció als més vulnerables, que s’han mantingut al llarg dels anys».

L’acord signat avui, i que es desenvoluparà al llarg de cinc anys a l’Hospital Clínic, té com a objectiu enfortir tres grans eixos: la recerca, l’acompanyament dels pacients i els seus familiars, i l’impuls de la formació de metges i investigadors.

Amb una inversió de prop de 6 milions d’euros, es promourà una nova Unitat d’Immunoteràpia que permetrà que pacients amb diferents tipus de càncer es puguin beneficiar de tractaments personalitzats i menys agressius. També es posarà en marxa el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades; es consolidarà el programa BITRECS per incorporar investigadors clínics, un perfil especialment necessari en l’entorn de recerca translacional del Clínic-IDIBAPS; i es posarà en marxa el Living Lab, un espai per potenciar la participació ciutadana en la identificació d’àrees de millora a l’hospital.

«L’aliança que avui signem amb ”la Caixa” suposa un pas endavant en la millora de la qualitat de vida de les persones, i ens permetrà abordar de forma integral la cura dels pacients», assenyala el Dr. Josep M. Campistol. «Entre altres projectes que impulsarem, aquest acord de col·laboració ens permetrà avançar en recerca per desenvolupar nous i millors tractaments per als nostres pacients, i oferir suport i acompanyament a les persones amb malalties avançades i els seus familiars», afegeix.

Una col·laboració històrica

La col·laboració entre ”la Caixa” i l’Hospital Clínic de Barcelona es va iniciar fa més de quinze anys. Durant aquest període, s’han impulsat projectes estratègics conjunts, com ara l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), de la mà de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica. El suport de ”la Caixa” ha permès també desenvolupar i millorar camps com la recerca en medicina fetal, o nous tractaments en els transplantaments hepàtics. A més, amb l’Institut d’investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) s’impulsen diversos projectes d’excel·lència en el marc de la Convocatòria de Recerca en Biomedicina i Salut, del programa CaixaImpulse i del Programa de Beques de ”la Caixa”, entre d’altres.

L’acord presentat avui aprofundeix en aquesta col·laboració històrica entre ”la Caixa” i l’Hospital Clínic de Barcelona, amb l’objectiu d’impulsar la recerca en salut i la millora de l’atenció a les persones.

Unitat per a la Recerca en Immunoteràpia del Càncer Clínic - ”la Caixa”, pionera a Europa

clinic3.jpg

La nova unitat, pionera a Europa, se centrarà a avançar en la recerca en immunoteràpia cel·lular, una de les teràpies més innovadores i prometedores en el tractament del càncer. L’objectiu és desenvolupar noves vies de tractament personalitzat, dins del sistema sanitari públic, per a pacients amb diferents tipus de càncer, tant de la sang com tumors sòlids, que són resistents a les teràpies convencionals.

 La nova unitat, pionera a Europa, se centrarà a avançar en la recerca en immunoteràpia cel·lular, una de les teràpies més innovadores i prometedores en el tractament del càncer. L’objectiu és desenvolupar noves vies de tractament personalitzat, dins del sistema sanitari públic, per a pacients amb diferents tipus de càncer, tant de la sang com tumors sòlids, que són resistents a les teràpies convencionals.

El Clínic ha impulsat diferents vies de recerca en el camp de la immunoteràpia, com el CART, teràpia que ja ha demostrat efectes beneficiosos en alguns tipus de leucèmia i limfoma. L’objectiu de la unitat serà desenvolupar noves teràpies cel·lulars per a altres tumors, com el mieloma múltiple, per a altres tipus de limfoma o per als càncers de mama, de còlon i el glioblastoma. També es posarà en marxa el programa de transferència adoptiva de limfòcits T o teràpia TIL, per al tractament del càncer de mama i altres tumors sòlids, i les vacunacions terapèutiques i preventives amb cèl·lules dendrítiques.

En aquest espai, hi treballarà un equip d’experts en els camps de la immunologia, l’hematologia i l’oncologia, altament especialitzat, que permetrà augmentar la capacitat de producció d’aquests tractaments cel·lulars i administrar-ne prop de 100 a l’any per demostrar la seva eficàcia.

La creació d’una plataforma de recerca translacional tancarà el cicle que va de la recerca bàsica a la clínica. Així mateix, permetrà identificar i potenciar solucions innovadores procedents de l’entorn de l’hospital per tal de millorar la salut dels pacients.

Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, un dels programes socials estratègics de ”la Caixa”, s’implementa a l’Hospital Clínic

clinic4.jpg

Millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties avançades i la dels seus familiars és l’objectiu prioritari d’aquest programa d’acompanyament al final de la vida, que aquest any celebra el desè aniversari. Una iniciativa que ha atès més de 360.000 persones entre pacients i familiars, a través de 42 equips d’atenció psicosocial (EAPS) distribuïts per tota la geografia espanyola.

Després de deu anys de coneixement i experiència acumulada havent obtingut resultats òptims i havent generat evidència científica, el programa s’amplia a l’Hospital Clínic de Barcelona, que, en el marc del seu pla transversal Final de Vida, atendrà els pacients dels diferents instituts i serveis de l’hospital on es troben persones amb necessitats d’atenció pal·liativa.

«És per a mi un orgull que una institució amb el prestigi i la solvència del Clínic hagi considerat que el nostre programa pioner en atenció integral a persones amb malalties avançades és l’òptim per convertir-lo en l’estendard de l’hospital», explica Isidre Fainé.

La iniciativa proporciona a les persones malaltes i els seus familiars una atenció càlida i personalitzada, amb un suport emocional, social i espiritual que complementa la tasca mèdica duta a terme en hospitals i domicilis. La finalitat és que tant els pacients com els familiars rebin una atenció integral de màxima qualitat, que garanteixi la dignitat de les persones. “Amb aquest programa volem acompanyar les persones que passen per situacions difícils”, afegeix Fainé. “Perquè vostès saben que la por al patiment fa més mal que el patiment mateix.”

Gràcies a aquesta aliança, l’Hospital Clínic implementarà un EAPS format per dos psicòlegs i un treballador social, que atendran pacients amb malalties avançades i els seus familiars.

També es preveu la creació d’un EspaiCaixa d’atenció integral vinculat a cures pal·liatives, un equipament concebut perquè les persones amb malalties avançades i els seus familiars es puguin sentir com a casa.

clini2.jpg

Paral·lelament, s’impulsarà la formació de cuidadors familiars a través de l’Escola de Cuidadors de ”la Caixa”, amb l’objectiu de fomentar la transmissió de valors essencials i l’excel·lència en l’atenció per acompanyar les persones en el tram final de la seva vida.

Impuls als investigadors clínics gràcies al programa BITRECS

L’objectiu del programa BITRECS (Biomedicine International Training Research Programme for Excellent Clinician-Scientists) és atreure clinician-scientists (metges que compaginin l’assistència clínica i la recerca), un perfil especialment necessari per poder traslladar a la societat la investigació que es fa al laboratori.

Els investigadors seleccionats han de demostrar una trajectòria excel·lent en recerca i haver combinat investigació amb activitat clínica. Aquest perfil els permet fer de pont entre descobriments en recerca biomèdica i tractaments clínics tangibles i tecnologies. Aquest any es resoldrà la segona convocatòria d’aquest programa, després de l’avaluació de les sol·licituds per part d’una agència externa i de les entrevistes individuals a l’IDIBAPS.

BITRECS ofereix als beneficiaris, que són professionals postdoctorals, l’oportunitat de dedicar-se d’una manera més intensa a la recerca biomèdica durant tres anys amb un projecte emmarcat dins de l’activitat de l’IDIBAPS. Durant aquest temps, els investigadors hauran de passar entre 12 i 18 mesos en un centre estranger, i la resta, fins als tres anys, a l’IDIBAPS. A més, el programa ofereix als investigadors formació, supervisió i mentoria, i la possibilitat d’establir nous contactes i de fer una estada curta en una entitat no acadèmica.

Living Lab, un espai d’intercanvi d’experiències

Fomentar l’exploració, l’avaluació i l’experimentació conjunta de pacients i familiars amb equips mèdics i investigadors per a la cocreació i la millora de solucions innovades són els objectius d’aquest nou espai que acollirà l’Hospital Clínic. Aquesta iniciativa pretén donar veu als pacients i els familiars en la identificació d’àrees de millora i de les seves possibles solucions, per fer més eficient el procés de curació i més agradable l’hospitalització.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat