Publicitat
Monogràfics · 4 de Maig de 2017. 17:53h.

La Fundació Bancària ”la Caixa” destinarà 50 milions d’euros anuals a acció social a Portugal

El primer ministre de Portugal, António Costa, i el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé

El primer ministre de Portugal, António Costa, i el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, va presentar el passat 4 de maig l’acord de col·laboració per estendre programes estratègics de l’entitat a Portugal. Aquest país és avui epicentre del compromís internacional de la Fundació Bancària, fruit de la seva aliança amb el BPI, i l’entitat té previst arribar als 50 milions d’euros de pressupost anual recurrent destinats a acció social al país lusità.

També han assistit a l’acte Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Pablo Forero, CEO de BPI, i Artur Santos Silva, que actuarà com a responsable i coordinador de la implementació dels programes a Portugal.

La Fundació Bancària ”la Caixa” implementarà inicialment aquesta acció social a través de diversos projectes, entre els quals destaquen el programa Incorpora, dedicat a la inserció de persones amb dificultats per accedir al mercat laboral, el Programa de Gent Gran i el Programa d’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades.

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, ha destacat: «Conscients d’aquesta realitat tan forta i preciosa que uneix Portugal i Espanya, hem decidit que la internacionalització de la nostra Obra Social prengui cos en aquest país. Si altres entitats troben oportunitats en horitzons llunyans, nosaltres, dins el nostre compromís social, intentem sempre ser propers, acostar-nos a les persones i als territoris que tenim més pròxims, amb els quals ens agermanen més vinculacions afectives».

compromis-protugal2.jpg

Un model únic de compromís social

Isidre Fainé ha presentat el model únic de la Fundació Bancària ”la Caixa”, l’origen de la qual es remunta més de 110 anys enrere, quan es va crear el 1904 a Barcelona la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, ”la Caixa”. Des del començament, l’entitat s’ha singularitzat per una clara finalitat social dirigida a evitar l’exclusió financera i a fomentar el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Els primers programes que es posaran en marxa al país lusità són els que tenen més incidència social i els que garanteixen un impacte transformador de la societat més gran. Són iniciatives referents en el desenvolupament de solucions duradores, que cobreixen les necessitats bàsiques de les persones i generen igualtat d’oportunitats.

Incorpora

Així, el programa Incorpora ha complert deu anys dedicats a la inserció laboral de les persones i els col·lectius amb dificultats per obrir-se camí en el mercat laboral. A més d’Espanya, també es desenvolupa al Marroc i a Polònia, i durant l’any 2016 s’ha posat en marxa a Hongria.

La xarxa de complicitats generada entre empreses i entitats socials ha afavorit que en aquesta dècada s’hagin facilitat gairebé 138.000 llocs de treball. Al llarg del 2016, es van promoure més de 28.000 ocupacions.

Incorpora es dirigeix a persones amb algun tipus de discapacitat (sensorial, física, intel·lectual o mental) i també a les que tenen dificultats especials per accedir a llocs de treball per altres circumstàncies, com ara persones en atur, joves en risc d’exclusió, immigrants o dones víctimes de violència de gènere.

Atenció a la gent gran

El Programa de Gent Gran és el degà de la Fundació Bancària ”la Caixa”, amb un segle d’activitats i projectes orientats a oferir atenció, servei i respostes a les necessitats d’aquest col·lectiu.

Les propostes dedicades a les persones grans han evolucionat fins al punt de definir accions que incideixen en la promoció d’un envelliment actiu i saludable, treballant en projectes de dinamització, integració i participació social, en la formació en noves tecnologies i en programes preventius sobre salut i bons hàbits, entre d’altres.

Durant el 2016, més de 820.000 persones van participar en aquests projectes a Espanya, i van prendre part en gairebé 17.000 activitats.
 

Atenció integral a malalts avançats

La Fundació Bancària ”la Caixa” també desenvoluparà a Portugal el Programa d’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, l’objectiu del qual és humanitzar l’atenció a les persones en la fase final de la seva vida. El 2016, els equips d’assistència psicosocial han atès un total de 20.691 pacients i gairebé 29.000 familiars.

Aquest projecte, avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ofereix atenció sanitària i psicosocial, assessorament i suport integral tant als pacients com a les seves famílies.

El programa actua com un instrument més de suport que complementa el model assistencial de les cures pal·liatives dels sistemes públics de salut. Els equips que hi treballen ofereixen assistència psicosocial i suport emocional, social i espiritual.

Desenvolupament econòmic i CaixaImpulse

A més dels programes esmentats, també es duran a terme altres projectes, com la creació de pols de desenvolupament econòmic, començant per l’entorn pròxim a Extremadura, o la promoció del programa CaixaImpulse. Aquesta iniciativa és pionera en la creació d’empreses biotecnològiques, i el seu objectiu és impulsar la transformació del coneixement científic en empreses i productes dels camps de les ciències de la vida i la salut que generin valor en la societat.

Aliances culturals internacionals

Les activitats de divulgació cultural, en particular les exposicions, són una altra de les grans prioritats de la Fundació Bancària. Per això, s’han establert aliances estratègiques, com les segellades amb el British Museum, el Musée du Louvre o el Museo del Prado, i amb institucions portugueses de referència, com la Fundação de Serralves i la Fundação Calouste Gulbenkian.

Amb la primera, es va establir fa poc una col·laboració per presentar a la Casa de Serralves l’exposició Joan Miró: Materialitat i Metamorfosi, una mostra inèdita sobre aquest artista. Amb la Fundação Gulbenkian, es va signar el 2013 un acord per col·laborar en el desenvolupament conjunt de projectes socials, culturals, científics i de cooperació internacional.

Pròximament, es presentarà un altre projecte expositiu a Lisboa, del qual són els mecenes principals la Fundació Bancària ”la Caixa” i el BPI. Es tracta d’una exposició al Museo Nacional de Arte Antiguo, amb obres procedents dels Musei Vaticani.

 Compromís amb els més vulnerables

 La Fundació Bancària treballa per al progrés de les persones, fent una atenció especial als col·lectius més vulnerables. L’objectiu últim: canviar presents i construir futurs.

El seu Pla Estratègic preveu una inversió de més de 2.000 milions d’euros entre 2016 i 2019. El 2016, l’entitat va impulsar gairebé 50.000 iniciatives socials, de les quals es van beneficiar més de 10 milions de persones.

La Fundació Bancària és avui la primera fundació d’Espanya i una de les més importants del món: la tercera en volum d’actius i la sisena en pressupost executat.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat