Publicitat
Monogràfics · 7 de Setembre de 2017. 09:44h.

La Fundació Bancària ”la Caixa” ret homenatge als investigadors mèdics

Imatge d'un moment de la trobada, a CaixaForum Madrid

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, acompanyats dels doctors María Blasco, Valentí Fuster, Maite Mendioroz, Eduard Gratacós, Bonaventura Clotet i Pedro Alonso, han presentat avui a CaixaForum Madrid la nova campanya de publicitat de la Fundació Bancària ”la Caixa”, que gira al voltant d’una única paraula: Imprescindibles. Si l’any passat es va centrar en les persones indispensables de les entitats socials, enguany es vol donar veu als referents en el camp de la recerca d’excel·lència que treballen per donar resposta als grans reptes de la humanitat en temes de salut, amb l’objectiu de combatre les malalties amb més impacte al món.                           

Tots ells han explicat les grans línies de recerca en què estan treballant ara mateix, i han incidit especialment en la importància del mecenatge científic per poder continuar investigant i trobar les claus per resoldre les malalties que més afecten el conjunt de la societat. Per a un país, la inversió en ciència és un factor que afavoreix el desenvolupament d’una economia basada en el coneixement.

Amb aquest plantejament, els espots, un total de set, recullen els testimonis de representants d’entitats que la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsa en qüestions de gran transcendència, com ara crear fàrmacs contra el càncer, promoure la salut cardiovascular, descobrir noves vies per prevenir la malaltia d’Alzheimer, salvar la vida de milions de nens abans de néixer, aconseguir una vacuna contra la sida o erradicar la malària i altres malalties associades a la pobresa.

Amb l’impuls als programes de recerca, la Fundació Bancària ”la Caixa” contribueix a ampliar les fronteres del coneixement orientant la seva intervenció cap a la cerca de solucions als grans reptes de la humanitat, molts dels quals estan relacionats amb la salut, i millorar així la vida de milions de persones. Aquesta és una de les línies d’actuació estratègiques de l’entitat.           

«Per a la Fundació Bancària ”la Caixa”, les campanyes de publicitat són molt més que una acció de difusió. Amb aquestes campanyes volem sensibilitzar la societat i mobilitzar-la. En aquest cas, ho fem a favor de la transcendència del paper que té la recerca i la importància del mecenatge en la lluita contra les malalties més esteses. Reconeixem la tasca imprescindible dels nostres científics i hi donem suport de manera molt decidida», explica el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé.

A la campanya —que arrenca aquest dissabte 8 de setembre en premsa escrita,  televisió i ràdio (i que després es difondrà en altres suports com ara cinemes i mitjans digitals com les xarxes socials)— hi han col·laborat els doctors Josep Baselga, director mèdic de l’Hospital Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York i president del Comitè Científic Intern del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia; María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques; Valentí Fuster, director del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars i del Mount Sinai de Nova York; Maite Mendioroz, directora del Laboratori d’Epigenètica-Alzheimer de Navarrabiomed; Eduard Gratacós, director del Centre de Medicina Fetal de l’Hospital Clínic-Sant Joan de Déu; Bonaventura Clotet, director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, i Pedro Alonso, fundador d’ISGlobal i director del Programa Mundial de Malària de l’OMS.

La col·laboració amb totes aquestes entitats permet a la Fundació Bancària ”la Caixa” desenvolupar un paper com a líder de les institucions que impulsen la recerca del sector privat a Espanya. El Pla Estratègic 2016-2019 intensifica aquest suport triplicant el pressupost dedicat a la recerca fins assolir els 90 milions d’euros el 2019. Un esforç que converteix la Fundació en la segona d’Europa i la tercera del món en termes de filantropia.      

A la campanya es recullen els testimonis dels líders científics i s’expliquen quines són les claus més importants de la seva recerca.

- Dr. Baselga: «Avui dia, per primera vegada, entenem què és el càncer».

- Dra. Blasco: «Volem accelerar el descobriment de nous fàrmacs contra el càncer».

- Dr. Fuster: «Hi ha dues claus per promoure la salut cardiovascular: la ciència i l’educació». 

- Dra. Mendioroz: «Només tenim una eina per guanyar la malaltia d’Alzheimer: la recerca».

- Dr. Gratacós: «La medicina i la cirurgia fetal permeten salvar la vida de milers d’infants abans que neixin».

- Dr. Clotet: «La lluita contra la sida podria fer un pas de gegant els anys vinents».

- Dr. Alonso: «La malària acaba amb la vida de gairebé mig milió de persones cada any».

Tots ells coincideixen en la importància del mecenatge científic per aconseguir que la ciència avanci i, alhora, el desenvolupament d’una economia basada en el coneixement i el progrés de les societats.   

Imprescindibles per a la salut i la qualitat de vida de milions de persones

Aquesta campanya vol retre homenatge als investigadors que dediquen el seu talent i esforç a trobar solucions i tractaments per a algunes de les malalties que afecten més persones. Les xifren parlen per si soles i expliquen per què aquests investigadors són imprescindibles.

El càncer és una de les causes principals de morbilitat i mortalitat a tot el món. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2015 es van registrar 8,8 milions de morts relacionades amb aquesta malaltia. Es preveu que el nombre augmenti aproximadament un 70 % els 20 anys vinents. Segons la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), s’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones patirà un càncer al llarg de la seva vida.     

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món. Segons l’OMS , el 2015, més de 17 milions de persones van morir per causes relacionades amb malalties cardiovasculars, 7,4 milions de les quals van morir per cardiopaties coronàries i 6,7 per accidents cerebrovasculars.

Al món hi ha uns 47 milions de persones que pateixen demència, amb 9,9 milions de casos nous cada any, cosa que suposa la setena causa de mort al món, segons l’OMS. Cada tres segons es diagnostica un nou cas. Si no es troba una cura efectiva, es preveu que l’any 2050 el nombre de casos s’haurà triplicat i la malaltia d’Alzheimer s’haurà convertit en una de les malalties més importants del segle xxi.

Els bebès que pateixen problemes en el úter augmenten el risc de patir discapacitat o problemes cardiovascular o metabòlics de per vida. Segons l’OMS, s’estima que cada any neixen al món uns 15 milions de bebès abans de les 37 setmanes d’embaràs, cosa que suposa més d’un 10 % de prematurs. L’any 2015, més d’un milió d’aquests infants prematurs van morir per complicacions al part. La prematuritat és la primera causa de mortalitat en els infants menors de cinc anys.

En el cas de la sida, el 2016 l’OMS va estimar que 1,8 milions de persones es van infectar amb el VIH i que 1 milió de persones van morir per aquesta causa. Cada dia hi ha 10 nous diagnòstics de VIH a Espanya, segons l’Instituto de Salud Carlos III. A més,  una de cada quatre persones està infectada i no ho sap.            

 Pel que fa a les malalties infeccioses, cada any es detecten 212 milions de casos de malària al món, la majoria dels quals, en infants menors de 5 anys residents a Àfrica, segons l’OMS. I cada any es descobreixen 10,4 milions de nous casos de tuberculosi que generen 1,8 milions de morts; és la novena causa de mortalitat al món.

Aquest homenatge als centres de recerca a través dels seus líders vol ser també un reconeixement als professionals que de manera anònima dediquen el seu dia a dia a treballar per millorar la vida dels altres, des dels investigadors júnior que s’integren en els grans equips fins als estudiants que tenen la primera oportunitat sent becaris, sense oblidar la tasca indispensable de persones anònimes que participen voluntàriament en estudis de cohorts o assajos clínics per trobar noves vies de curar malalties.                           

 Fundació Bancària ”la Caixa”, més de 30 anys impulsant la recerca       

 El compromís de la Fundació Bancària ”la Caixa” amb el benestar de les persones ha marcat l’acció de l’entitat des que va néixer el 1904. I continua més vigent que mai. L’objectiu principal: contribuir a construir una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més ho necessiten, amb la voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l’Obra Social. Aquest compromís s’ha traduït en un augment del pressupost fins arribar als 510 milions d’euros el 2017, davant dels 500 dels nou anys anteriors. Globalment, el 2016 ha impulsat prop de 50.000 iniciatives, de les quals s’han beneficiat més de 10,5 milions de persones.  

 Fa més de 30 anys que la Fundació Bancària dona suport a la recerca d’excel·lència. En aquestes tres dècades, l’entitat ha destinat més de 380 milions d’euros a donar suport a la recerca a través de 352 projectes; ha atorgat 4.348 beques d’excel·lència per promoure la formació de joves en una centena d’universitats i centres espanyols, i ha impulsat 1.629 assajos clínics de nous tractaments per a pacients de càncer, sida o malària, entre altres malalties. A més, l’any 2016 ha ajudat a contractar més de 650 investigadors, de manera que ha contribuït a la incorporació de nou personal en centres de recerca.  

 Informació tècnica de la campanya

 Concebuda per l’agència La Resistance, la campanya dona tot el protagonisme a testimonials, d’acord amb l’honestedat i la transparència que caracteritzen la comunicació de l’entitat des dels orígens fins a avui. Arrenca amb una peça coral de 45 segons que llança el concepte i mostra totes les entitats que formen part de la campanya. El testimoni específic de cada entitat es concreta en 7 espots de 20 i 30 segons. Per reforçar la idea de solidaritat i entesa que ja es va fer servir en la primera campanya d’Imprescindibles amb les entitats socials, s’ha seguit amb la cançó With a little help from my friends (John Lennon i Paul McCartney), fil conductor de totes les peces.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat