La Fundació ”la Caixa” ha destinat 1,5 milions d’euros al finançament de 15 projectes de recerca social que ajudaran a comprendre els reptes presents i futurs que afronta la nostra societat. A més, gràcies a l’acord de matching fund amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), aquest organisme finançarà un projecte addicional a Portugal. Dins d’aquesta segona Convocatòria de Recerca Social, l’entitat impulsarà cinc projectes que analitzaran les implicacions socials, econòmiques i sanitàries de l’actual pandèmia per coronavirus.
Uns altres dels temes que s’analitzaran en profunditat gràcies a aquestes ajudes són canvi climàtic, pobresa energètica, violència de gènere, assetjament laboral, ús de la realitat virtual en pacients amb diabetis mellitus de tipus 2, baixes emissions, cures pal·liatives, educació professional dual i pobresa.
Les propostes seleccionades, escollides entre 768 candidatures, reben una dotació de fins a 100.000 euros cadascuna i es desenvoluparan en 12 universitats i centres de recerca espanyols i 2 de portuguesos durant un període màxim de 24 mesos. Totes es fonamenten en dades quantitatives que, per mitjà d’un enfocament original i innovador, proporcionen coneixement sobre els fenòmens socials actualment més rellevants.
Els projectes seleccionats es divulgaran a l’Observatori Social de ”la Caixa”, iniciativa per a l’estudi de la realitat social i de nous corrents socials que poden marcar el nostre futur.
A la convocatòria s’hi han pogut presentar investigadors en actiu que desenvolupen la seva feina en universitats i centres de recerca públics i privats amb seu a Espanya i Portugal.
Per a aquesta convocatòria es va dissenyar un procés de selecció cec fins a l’última fase que garantia un accés i una avaluació tan equitatius com fos possible. Així mateix, el procés de selecció propugnava un ferm compromís social, ja que, en conjunt, un terç dels avaluadors procedien de sectors professionals —la majoria, del tercer sector— i de l’Administració pública. La finalitat era seleccionar i portar a terme recerques estretament vinculades als problemes socials actuals i la manera d’abordar-los des d’un punt de vista pràctic.
A continuació s’ofereixen alguns detalls dels projectes seleccionats en la segona convocatòria:
Canvi climàtic i reptes econòmics de la societat espanyola (CC-ECHASS)
Mapatge i elaboració de solucions rendibles per abordar la pobresa energètica (EnePoMAP)
Detecció de la violència de gènere des de la perspectiva dels menors (WeAreHere)
Anàlisi estadística avançada per mesurar i prevenir l’assetjament i el ciberassetjament laboral (PREVENT-US)
Comprendre els determinants socials espaciotemporals de la salut per millorar el modelatge basat en agents dels brots recurrents de COVID-19 (COVID-SHINE)
La recuperació econòmica després de la COVID-19: desigualtat, consum, destí de l’economia espanyola (ERACOVID19)
Un sistema intel·ligent per estudiar l’impacte social, conductual i emocional de la COVID-19 (POSTCOVID-AI)
Canvis cerebrals estructurals i funcionals com a indicador de l’eficàcia de l’entrenament cognitiu mitjançant realitat virtual en pacients ancians amb diabetis mellitus de tipus 2 (VIRCODE)
Els efectes del brot de COVID-19 en la democràcia (COVIDEMO)
Els impactes socioeconòmics de les zones de baixes emissions (URBAN_SKIES)
Avaluació de la implementació del programa de voluntariat tecnològic en serveis de cures pal·liatives (ITV-Pal)
El mercat laboral torna a l’educació professional dual (FPDUALCAT)
Ús de microsimulacions per a l’anàlisi de la pobresa multidimensional (SIMPOV)
Cohort de COVID-19 a Espanya: dinàmica social, salut mental i desigualtats (CONTENT)
Determinants motivacionals de l’ús habitual del condó (Prevent2Protect)
Ciutadans «vigilants» contra l’odi: Com es pot contrarestar l’apatia dels espectadors i augmentar el compromís dels ciutadans contra el discurs d’odi en línia? (VigilHate)