Monogràfics · 12 de Març de 2022. 22:58h.

La Fundació ”la Caixa” destina 1 milió d’euros a l’ACNUR per ajudar les persones afectades per la guerra a Ucraïna

La Fundació ”la Caixa”, a través de la seva Àrea Internacional, destinarà 1 milió d’euros a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Aquests fons es dedicaran íntegrament a atendre les persones que s’han vist obligades a abandonar casa seva a causa del conflicte a Ucraïna.

Aquesta contribució es destinarà a cobrir les necessitats més bàsiques de la població. Fonamentalment a través de productes de primera necessitat com els que es destinen a refugi, menjar, medicaments, articles de sanejament i higiene, entre d’altres.

«Davant de l’onada de solidaritat que ha generat l’emergència humanitària a Ucraïna, és necessària la màxima col·laboració i coordinació per canalitzar aquestes ajudes de la millor manera possible. Per això hem decidit destinar 1 milió d’euros a una institució de referència com l’ACNUR, amb l’objectiu de reforçar l’acció imprescindible que ja està duent a terme a la zona i intentar pal·liar d’aquesta manera els estralls de la guerra», ha explicat Isidre Fainé, president de la Fundació ”la Caixa”.

La resposta d’emergència cobreix actualment Ucraïna i els països fronterers. L’ACNUR ha remarcat la necessitat de la flexibilitat a l’hora d’enfrontar les necessitats més bàsiques de la població desplaçada, especialment als països per als quals la situació comporta un repte més gran, com ara Polònia i Moldàvia. Per això, l’aportació de la Fundació ”la Caixa” es dirigirà prioritàriament al programa d’ajuda en efectiu amb fins múltiples (MPC).

Es tracta d’un programa multisectorial únic de diners en efectiu per a emergències que busca que les persones puguin satisfer les seves necessitats bàsiques immediates. Així es redueix el risc que recorrin a mecanismes de supervivència negatius i permet que facin servir els recursos de la manera més adequada a les seves preferències i necessitats.

Especialment per a aquesta emergència de resposta ràpida, l’ajuda monetària polivalent és la modalitat prioritària de l’ACNUR per ampliar eficaçment l’assistència que es necessita amb urgència en un context que s’agreuja ràpidament. A més d’ajudar les persones a cobrir les seves necessitats bàsiques, aquesta modalitat també contribueix a la recuperació econòmica local perquè injecta diners en efectiu en els mercats que funcionen i ofereixen béns produïts localment.

Segons l’ACNUR, cada dia fugen d’Ucraïna més de 150.000 persones, principalment dones i infants, als països veïns. També s’estima que ja hi ha més de 2 milions de persones refugiades i que si persisteix l’ofensiva militar podrien arribar a travessar les fronteres més de 4 milions de persones i prop de 12 milions de persones podrien necessitar algun tipus d’ajuda.

Col·laboració en zones de conflicte

La Fundació ”la Caixa” col·labora amb l’ACNUR des del 2002 a través de diferents projectes en zones de conflicte i d’emergència humanitària. Actualment, totes dues entitats impulsen a Etiòpia el Programa MoM, referent mundial en el tractament de la malnutrició en camps de refugiats.

Els projectes per a emergències i acció humanitària són prioritaris per a l’Àrea Internacional de la Fundació, en resposta a catàstrofes de grans dimensions.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat