Monogràfics · 25 de Setembre de 2022. 19:14h.

La Fundació ”la Caixa” eleva a 14,7 milions d’euros el seu pressupost el 2022 per a acció social a les Illes Balears

D’esquerra a dreta: Cristina Antich, delegada de la Fundació ”la Caixa” a Balears; Isidre Fainé, president de la Fundació ”la Caixa”; Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears; José Francisco de Conrado, president del Consell Assessor de CaixaBank a Balears, i Marta Llompart, delegada de la Fundació ”la Caixa” a Balears, després de la signatura del conveni marc d’Acció Social.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han signat a Palma un acord que recull la col·laboració entre aquestes dues institucions en matèria social, investigadora, educativa i cultural. Aquesta col·laboració estableix que la Fundació ”la Caixa” dedicarà un total de 14,7 milions d’euros a acció social en aquesta comunitat al llarg del 2022, cosa que suposa un increment de 500.000 euros respecte de l’any anterior.

«Els reptes actuals exigeixen respostes coordinades i col·laboració a tots els àmbits. El nostre objectiu és contribuir al benestar del conjunt de la societat, posant una atenció especial en els col·lectius més vulnerables. Per això és tan important per a nosaltres sumar esforços amb el Govern de les Illes Balears. Aquesta aliança ens permet adaptar-nos a les necessitats de la comunitat i, per extensió, a les necessitats dels seus ciutadans, amb un pressupost reforçat aquest any», ha explicat Isidre Fainé.

En el transcurs de la trobada, la presidenta del Govern de les Illes Balears ha agraït la «col·laboració institucional que permet l’impuls de projectes que milloren la nostra societat des de fa anys i que, a més, van en la línia de les polítiques que impulsa el Govern». Així, Francina Armengol ha reivindicat que se «sumin esforços per impulsar l’efecte transformador d’iniciatives que tenen el poder de fer més fàcil la vida de les persones i impulsar la igualtat d’oportunitats».

Entre els objectius bàsics marcats a l’acord destaquen la lluita contra la pobresa infantil, la promoció de l’envelliment actiu i saludable, i l’atenció a persones amb malalties avançades, com també la millora de les condicions de vida de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.

A més d’aquestes línies d’actuació, l’acord també preveu accions en els àmbits educatiu, cultural i de recerca.

Alguns dels projectes prioritaris que fan patent el compromís de l’entitat amb les Illes Balears, amb una atenció especial a les activitats desenvolupades en l’àmbit de la pobresa i l’acció social, són els següents:

  • CaixaProinfància, un dels programes estratègics de la Fundació, es porta a terme a diferents zones de Palma, Inca i Manacor amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta iniciativa està dirigida a infants i adolescents d’entre 0 i 18 anys amb famílies en risc o en situació d’exclusió. En concret, CaixaProinfància va atendre el 2021 més de 1.700 menors i va disposar d’1,5 milions d’euros d’inversió.
  • Els projectes d’inserció laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, tenen com a objectiu fomentar la contractació dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina. Al llarg del 2021 es van facilitar un total de 933 llocs de treball a les Illes Balears gràcies a la col·laboració de 320 empreses del territori. Són 16 les entitats socials encarregades de desenvolupar aquest programa a la comunitat.

  • El programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben al final de la vida, i també les seves famílies. A les Illes Balears, aquest programa va atendre més de 900 pacients i 1.225 familiars durant el 2021 gràcies a la tasca d’un equip d’atenció psicosocial que actua a 5 hospitals. A més, el programa s’ha ampliat a residències.

  • El programa de Gent Gran fomenta la participació social d’aquest col·lectiu amb l’objectiu de reivindicar el valor de la seva experiència i situar les persones grans com a protagonistes actius de la nostra societat. Aquest projecte els dona l’oportunitat de formar-se en projectes culturals, socials i de noves tecnologies en un total de 22 centres de gent gran entre propis i en conveni.

  • El Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials va invertir el 2021 més de 350.000 euros en 17 projectes d’entitats de les Balears. Aquest any es destinarà 1 milió d’euros a aquest programa a la comunitat, la qual cosa suposa un augment del 177 % respecte del 2021, gràcies al nou enfocament territorial.

La inserció sociolaboral de persones privades de llibertat a través del programa Reincorpora, la concessió de beques i el suport a la investigació biomèdica són també objectius destacats en els quals la Fundació ”la Caixa” centra els seus esforços en aquesta comunitat.

D’altra banda, la xarxa d’oficines de CaixaBank, a través d’ajuts de la Fundació”la Caixa”, impulsa projectes i activitats del seu entorn més immediat en els àmbits social, cultural i educatiu. Al llarg de l’any 2021 es van facilitar 221 d’aquests ajuts, amb una inversió de més d’1,4 milions d’euros a càrrec de la Fundació.

Més de 100.000 visites a CaixaForum Palma

En el terreny de la divulgació de la cultura, la Fundació ”la Caixa” fomenta el desenvolupament individual i col·lectiu a través de les exposicions i les activitats que programa a CaixaForum Palma, i també de les exposicions itinerants.

CaixaForum Palma va rebre 105.548 visitants al llarg del 2021. Entre les exposicions programades destaquen Pixar. Construint personatges i Non finito. L’art de l’inacabat.

A aquestes s’afegeixen les mostres itinerants Altres mons. Viatge pel sistema solar amb Michael Benson, que es va poder veure a Ciutadella, i Terra de somnis. Cristina García Rodero, a Eivissa.

També es continuarà desenvolupant el programa EduCaixa, que engloba tota l’oferta educativa de la Fundació ”la Caixa”. El 2021, 152 escoles de les Balears, amb un total de 48.937 escolars, van participar en recursos i activitats d’aquest projecte.

 

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat