Monogràfics · 26 de Juny de 2022. 19:35h.

La Fundació ”la Caixa” eleva a 33 milions el seu pressupost al 2022 per a acció social a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han signat a València un acord marc que recull la col·laboració entre ambdues institucions en matèria social, educativa i cultural. Aquesta col·laboració establix que la Fundació ”la Caixa” dedicarà a acció social a la Comunitat 33 milions d’euros en 2022, enfront dels 32,5 milions de l’any anterior.

Segons ha explicat Isidre Fainé, «Després d’una llarga trajectòria a la Comunitat Valenciana, 2022 marcarà una fita en la presència de la Fundació ”la Caixa” en aquestes terres tan estimades. La inauguració del nou CaixaForum ens permetrà estar més a prop dels valencians i potenciar la nostra oferta cultural a la ciutat. Tot això, sense deixar de banda la nostra acció més prioritària en els àmbits social, científic i educatiu».

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat, després de la signatura de l'acord al Palau de la Generalitat, el compromís de la Fundació "la Caixa" amb el desenvolupament de la Comunitat Valenciana, a través d'una dotació que aquest any s’ha vist incrementada en 500.000 euros i que permetrà reforçar tant l'”escut social”, amb iniciatives de suport als col·lectius més vulnerables, com l'oferta cultural, apartat aquest últim en què, tal com ha ressaltat, destaca CaixaForum València, que inicia el seu camí de divulgació cultural i científica aquest dimecres, 22 de juny, després de la inauguració, prevista per demà.

Entre els objectius bàsics marcats en el conveni destaquen la col·laboració per a la millora de les condicions de vida de la infància més vulnerable, la promoció de l’envelliment actiu de les persones majors i l’atenció integral a pacients amb malalties avançades, i també el suport a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.

A més d’aquestes línies d’actuació, el conveni també preveu accions en els àmbits educatiu, cultural i de recerca i coneixement.

Alguns dels projectes prioritaris que donen compte del compromís de l’entitat amb les necessitats dels valencians són els següents:

  • CaixaProinfància, un dels programes estratègics de l’entitat, es desenvolupa a la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta iniciativa es dirigix a infants i adolescents d’entre 0 i 18 anys de llars en risc o en situació d’exclusió. En concret, CaixaProinfància va atendre 3.137 menors i 1.993 famílies valencianes en 2021, gràcies a una inversió de 3,8 milions d’euros.
  • El programa Incorpora té per objectiu fomentar la contractació de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Al llarg de 2021, any marcat per la pandèmia, es van facilitar un total de 2.751 llocs de treball a la Comunitat Valenciana gràcies a la col·laboració de 834 empreses del territori.
  • El programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben en la fase final de la vida, com també a les seues famílies. A la Comunitat Valenciana, aquest programa va arribar a 1.155 pacients i 1.342 familiars durant 2021.
  • El programa de Gent Gran té com a missió fomentar la participació social dels membres d’aquest col·lectiu, donar valor a la seua experiència i situar-los com a protagonistes actius en la nostra societat. Les persones majors tenen l’oportunitat de formar-se en projectes culturals, socials i de noves tecnologies a través dels 37 centres de persones majors en conveni entre ambdues institucions.
  • El Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials va invertir un total d’1,16 milions d’euros en 54 projectes d’entitats valencianes en 2021. Enguany es destinaran 3 milions a aquest programa a la Comunitat Valenciana, quasi el triple que en 2021, gràcies al nou enfocament territorial.

La inserció sociolaboral de persones privades de llibertat, a través del programa Reincorpora; la concessió de beques; les convocatòries socials, i el suport a projectes de recerca biomèdica són també objectius destacats als quals la Fundació ”la Caixa” destina els seus esforços a la Comunitat.

D’altra banda, i en col·laboració amb la xarxa financera de CaixaBank, la Fundació impulsa el desenvolupament de projectes i activitats en els àmbits social, mediambiental, cultural i educatiu mitjançant ajudes econòmiques a projectes del seu entorn més immediat. Al llarg de 2021, es van dur a terme 600 activitats gràcies a la xarxa d’oficines, amb una inversió de més de 3,7 milions d’euros.

A les iniciatives de caràcter social s’hi afig el suport a la investigació biomèdica d’excel·lència. L’objectiu és combatre les malalties més esteses.

Més de 52.000 visitants a les exposicions de la Comunitat Valenciana

En el terreny de la divulgació de la cultura, la Fundació ”la Caixa” impulsa el creixement de les persones mitjançant el coneixement a través de les exposicions que programa a la Comunitat Valenciana. Durant 2021, aquestes mostres van sumar un total de 52.318 visitants. Destaquen Symphony, a Alacant; Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema del 1900, a Elx, i Picasso. El viatge del Guernica, a Benidorm.

A més, l’entitat promou l’acostament de les humanitats, les arts escèniques i la música als valencians a través de concerts i arts escèniques escolars.

També es continuarà desenvolupant el programa EduCaixa, que engloba tota l’oferta educativa de la Fundació ”la Caixa”. En 2021 van ser 266 escoles valencianes, amb un total de 75.517 escolars, les que van participar en recursos i activitats d’aquest projecte.

Inauguració de CaixaForum València

El nou centre cultural de la Fundació ”la Caixa” a la capital del Túria obrirà les portes el 22 de juny, després de la inauguració que tindrà lloc demà. CaixaForum València, centrat en la divulgació cultural i científica, aspira a convertir-se en un equipament de referència a la ciutat.

L’objectiu últim és acostar la cultura a tots els públics. Hi tindran cabuda, entre altres propostes, exposicions d’art antic, modern i contemporani, com també de ciència i de temàtica social; concerts i recitals poètics; art multimèdia; debats sobre grans qüestions d’actualitat; jornades socials i de caràcter científic i mediambiental; tallers educatius i familiars, i activitats dirigides a grups de persones grans.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat