Publicitat
Monogràfics · 15 de Maig de 2022. 21:55h.

La Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament d'Eivissa converteixen la ciutat en un museu a cel obert, amb l’exposició Altres mons

Eclipsi de Sol per la Terra. SDO (NASA), 2 d’abril de 2011

L’alcalde d’Eivissa, Rafael Ruiz; la delegada de Fundació ”la Caixa” a Illes Balears, Cristina Antich, i la directora d’Àrea de CaixaBank a Eivissa i Formentera,  Gaëlle Le Dour, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, acompanyats del comissari Kike Herrero, han inaugurat avui la mostra Altres mons. Viatge pel sistema solar amb Michael Benson. L’exposició es podrà veure fins el 10 de juny al Carrer de Lluís Tur i Palau, espai cedit pel Port d’Eivissa, i reuneix 40 imatges de gran bellesa sobre el nostre sistema solar obtingudes per diferents missions planetàries i que, posteriorment, han estat processades i tractades pel fotògraf, artista i escriptor nord-americà Michael Benson.

Entre els objectius prioritaris de la Fundació ”la Caixa” hi ha apropar la cultura, la ciència i el coneixement a la societat. La divulgació és un instrument bàsic per promoure el creixement de les persones, i per aquest motiu totes dues entitats treballen per apropar el coneixement a públics de totes les edats i nivells de formació.

Amb el programa Art al carrer, la Fundació ”la Caixa” pretén mostrar l’obra d’artistes de renom del panorama internacional per convertir Eivissa en un museu a cel obert. I aquesta vegada ho fan mitjançant un maridatge artisticocientífic. El programa Art al carrer va iniciar el seu camí el 2006, i des d’aleshores ha apropat al públic les creacions de referents de la modernitat  com ara Auguste Rodin, Henry Moore o el fotògraf brasiler Sebastião Salgado, entre d’altres. Ara, amb Benson, el programa integra una nova línia centrada en la ciència i la naturalesa.

Apassionat de la ciència, Benson escull i tracta imatges originals en blanc i negre mitjançant diferents filtres i les combina per crear un color, utilitzant a vegades fins un centenar d’aquestes imatges, per compondre els mosaics sense discontinuïtats que es mostren a l’exposició: panoràmiques fascinants que, encara avui, es troben més enllà de l’experiència humana directa. La profunda fascinació pel cel nocturn ha estat recurrent en la història de la civilització. Tot i això, no va ser fins al llançament del primer satèl·lit que va orbitar la Terra, l’any 1957, que la humanitat es va aventurar a explorar l’espai.

En les set dècades que han passat des de llavors, s’han portat a terme els primers grans sondejos dels mons extraordinàriament diversos que componen el sistema solar, i s’ha originat d’aquesta manera una història audaç i absolutament transcendent. Algunes d’aquestes aportacions són les que transmeten les imatges d’Altres mons.

Des dels inicis de l’exploració espacial, hem vist com el nostre planeta es reduïa a la mida d’una perla, i més tard a les dimensions d’un píxel, arran dels viatges que els nostres representants robòtics han fet fins a llocs mai visitats pels éssers humans. Per a Altres mons, el llegat visual que han deixat aquests viatges no ha de ser valorat només per la seva importància científica, sinó també com un capítol singular en la història de la fotografia.

El resultat d’aquest treball confirma de forma gràfica la veracitat d’aquella afirmació utòpica de caràcter programàtic que va fer Konstantin Tsiolkovski, el visionari rus dels vols espacials, el 1912: «La Terra és el bressol de la humanitat, però no es pot viure en un bressol per sempre».

Michael Benson, escriptor, artista i cineasta

Michael Benson (31 de març de 1962) treballa en la intersecció entre l’art i la ciència. Escriptor, artista i cineasta, en l’última dècada ha organitzat una sèrie d’exposicions d’àmbit internacional sobre fotografia de paisatges planetaris. Benson agafa imatges en brut obtingudes per les missions planetàries de les principals agències espacials, i les processa per crear paisatges de gran format. Edita, compon mosaics i, finalment, optimitza aquestes imatges per produir fotografies perfectes de paisatges actualment més enllà de l’experiència humana directa.

La seva exposició Otherworlds: Visions of our Solar System, que inclou una composició ambiental creada especialment per Brian Eno i titulada Deep Space, es va inaugurar a la galeria Jerwood del Museu d’Història Natural de Londres el gener del 2016. Des d’aquell moment, s’ha exhibit al Museu d’Història Natural de Viena i al Museu de Queensland a Brisbane, Austràlia.

A Espanya, la mostra es va exhibir a CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de la Fundació ”la Caixa” a Barcelona, l’any 2018. El seu llibre Cosmigraphics: Picturing Space Through Time, publicat el 2014, va ser finalista del Book Award de Los Angeles Times. I la seva última obra, Space Odyssey: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke and the Making of a Masterpiece, que examina la producció del film 2001: Una odissea de l’espai, s’ha publicat amb motiu del 50è aniversari de la pel·lícula.

Ara, una adaptació d’aquesta mostra, Altres mons. Viatge pel sistema solar de la ma de Michael Benson, recorre Espanya de la mà de la Fundació ”la Caixa” i després del seu pas per Còrdova, Albacete, Lugo, Cartagena, Ciutadella, Zamora, Fuengirola, Badajoz, Palència, Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Jerez de la Frontera i Barakaldo, arriba ara a Eivissa, on recalarà fins el 10 de juny de 2022.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat