Monogràfics · 13 de Febrer de 2022. 21:48h.

La Fundació ”la Caixa” impulsa un programa de resiliència i prevenció posttraumàtica per als infants afectats pel volcà de La Palma

D’esquerra a dreta: el director territorial de CaixaBank a Canàries, Juan Ramón Fuertes; el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón; el director general d’Ordenació, Innovació i Qualitat de la Conselleria d’Educació, Universitats, Cultura i Esports del Govern de Canàries, Gregorio José Cabrera, i la degana del Col·legi de Psicologia de Tenerife, Carmen Linares, a la presentació del programa de promoció de la resiliència.

El subdirector general de la Fundació”la Caixa”, Marc Simón; el director territorial de CaixaBank a Canàries, Juan Ramón Fuertes; el director general d’Ordenació, Innovació i Qualitat de la Conselleria d’Educació, Universitats, Cultura i Esports del Govern de Canàries, Gregorio José Cabrera, i la degana del Col·legi de Psicologia de Tenerife, Carmen Linares, han presentat aquest divendres a La Palma un nou programa de promoció de la resiliència i prevenció de l’estrès posttraumàtic per als infants de La Palma i els seus familiars, després de l’erupció del volcà de Cumbre Vieja que es va produir entre el setembre i desembre del 2021.

Aquest fenomen va provocar una afectació d’alt impacte al llarg de 737 hectàrees, amb la destrucció per lava d’un total de 1.830 construccions i l’evacuació de 7.000 persones. De manera inesperada, les famílies de La Palma es van veure enfrontades a centenars de terratrèmols, torrents de lava avançant pel seu territori, confinaments per la cendra i contaminació de l’aire, o van haver d’abandonar casa seva sobtadament, entre moltes altres situacions alarmants que van suposar estats de xoc, por, estrès, angoixa i la incertesa de no saber si podrien recuperar la seva vida anterior. I, amb tot això, queden conseqüències emocionals que encara no s’han manifestat.

Davant d’aquesta situació, el programa CaixaProinfància de la Fundació”la Caixa”, amb l’assessorament d’experts en resiliència infantil en situacions de catàstrofe natural, ha creat un programa que inclou diferents recursos de d’acompanyament i reforç de la resiliència. La resiliència és la capacitat per fer front i sobreposar-se a les adversitats, i la neurociència demostra que es pot entrenar, tot i que requereix un procés lent que és més efectiu si té en compte la implicació de la família i la comunitat. L’autor principal dels continguts d’aquests materials és el Dr. Jorge Barudy, neuropsiquiatra, psiquiatra infantil, terapeuta familiar i expert en història del trauma.

Marc Simón, subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, ha afirmat: «Per a nosaltres, és prioritari que els nens i les nenes de La Palma tornin a riure, gaudir, jugar, aprendre i conviure. En definitiva, que principalment recuperin l’estabilitat emocional. I, més enllà d’això, amb aquests recursos que els oferim des de CaixaProinfància, totalment adaptats a les seves necessitats, contribuïm a fer que d’aquesta dura experiència en puguin treure aprenentatges i enfortir les seves pròpies capacitats, fomentant que siguin constructors d’una societat més conscient, humana, justa i cohesionada».

El programa, el contingut del qual ha estat revisat i avaluat per la Conselleria d’Educació del Govern de Canàries i el Col·legi de Psicòlegs de Tenerife, es desplega en diferents publicacions dirigides a infants, famílies i professionals de l’educació:

  1. El conte Érase una vez un volcán, que aporta informació objectiva sobre per què entra en erupció un volcà i aborda els sentiments que produeix una situació com aquesta. El conte està disponible tant en versió paper com en audiovisual, al canal YouTube de la Fundació ”la Caixa”.
  2. Una llibreta d’exercicis que complementa el contingut del conte, amb activitats pràctiques per treballar a classe o a casa.
  3. Una guia per a pares i mares que conté informació i recomanacions per ajudar els seus fills i filles a sobreposar-se a l’erupció del volcà.

4. Un manual dirigit a professionals que treballen amb la infància (professors d’educació primària, educadors socials, professionals de la salut i psicòlegs, entre d’altres) que els ofereix un marc de referència per treballar la resiliència.

Previsions de desenvolupament del programa

Tot aquest material arribarà a partir del mes de març a les 49 escoles que hi ha a La Palma, i es repartirà als 3.500 nens i nenes que hi estudien per tal que el puguin treballar a classe i a casa amb la família. Els recursos també estan disponibles en format en línia i es poden descarregar de manera gratuïta al web de CaixaProinfància: https://fundacionlacaixa.org/ca/materials-resiliencia- infantil-la-palma

Aquest programa de resiliència no sols consisteix a oferir els esmenats recursos específics als diferents col·lectius, sinó que, a més, s’ha elaborat un pla de formacions específiques, tant per a professionals com per a famílies, amb l’objectiu de poder aprofundir en el plantejament del treball amb els menors, alhora que es dona resposta a les seves inquietuds.

Una vegada acabada la fase de distribució dels materials i d’implementació de les formacions, es farà una avaluació d’impacte per valorar l’efectivitat d’aquests instruments en la promoció de la resiliència infantil en situacions traumàtiques.

A més, CaixaProinfància continuarà oferint serveis d’atenció psicològica, reforç educatiu, serveis d’oci i temps lliure i logopèdia a les 145 famílies en situació d’exclusió social que el programa atén a sis municipis de La Palma, a través de dues entitats col·laboradores: Radio ECCA i Mojo de Caña.

Precisament, tres d’aquests sis municipis han estat territoris afectats per l’erupció: El Paso, Los Llanos i Tazacorte. Malauradament, dos dels centres educatius amb els quals treballava el programa van desaparèixer arrasats per la lava.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat