Publicitat
Monogràfics · 28 de Setembre de 2017. 16:53h.

L’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” llancen un projecte innovador per millorar les condicions dels refugiats

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han presentat avui un nou projecte, MOM: Pla d’Innovació per a la Nutrició Infantil. Amb una aportació d’un milió d’euros, té com a objectiu reduir la mortalitat infantil als camps de refugiats d’Etiòpia a través de la millora tant de les condicions nutricionals dels infants menors de 5 anys, com dels hàbits diaris i els coneixements de salut i cura de les mares.

En els últims quinze anys, l’ACNUR ha tingut el suport de la Fundació Bancària ”la Caixa” en 14 projectes al Sudan del Sud, el Txad, Síria i països veïns, i Etiòpia, entre d’altres, fins a convertir-se en un dels seus aliats estratègics més significants. Gràcies a la contribució econòmica de 2,5 milions del grup, gairebé un milió de refugiats s’han pogut beneficiar de projectes d’educació, millora nutricional i assistència en emergències. La implicació del grup en la situació per la qual passen els refugiats, especialment en situacions d’emergències a les quals l’organització s’enfronta, és exemplar, involucrant-hi en tot moment la seva comunitat amb campanyes de sensibilització que donen veu als refugiats.

Es calcula que el 80 % de la població refugiada són dones i infants. Per això, l’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” s’han proposat abordar un dels problemes més greus a què s’enfronten quan arriben als camps de refugiats: la malnutrició infantil.

En el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS), el Global Nutrition Report de l’any 2016 afirma que la desnutrició afecta un de cada tres éssers humans. Aquesta xifra es multiplica en situacions d’emergència, cosa que fa que les taxes de mortalitat puguin arribar a ser fins a 70 vegades superiors. Més concretament, en el cas dels infants menors de 5 anys, els factors relacionats amb la nutrició són els que contribueixen a prop del 45 % de les morts fins a aquesta edat.

Precisament, la nutrició en els primers 1.000 dies d’un infant, des de la seva concepció fins als 2 anys, té conseqüències duradores i irreversibles per a tota la seva vida. Per això, i després d’una dècada en la qual les dues institucions han treballat juntes en diferents projectes, l’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” es tornen a unir per atendre mares embarassades i nadons. La innovació del projecte MOM respon a dos aspectes: el tecnològic i el metodològic.

Des del punt de vista tecnològic, es combinen diferents aplicacions, com per exemple la posada en marxa d’un registre digital dels refugiats, que millora la rapidesa en la distribució d’aliments entre les dones i els infants.

Pel que fa a la metodologia, el projecte és innovador pel fet de prestar una atenció integral a tots els aspectes que influeixen en la salut i l’alimentació de l’infant. Així, amb la nutrició com a pilar bàsic, es dona resposta al conjunt de necessitats, per millorar les seves vides i ajudar-los a ser autosuficients.

«La salut global és una de les prioritats principals en cooperació internacional per a la Fundació Bancària ”la Caixa”. Com a societat, no ens podem permetre les conseqüències irreversibles de la malnutrició a edats primerenques: privar els infants de l’accés a una alimentació suficient i adequada impedeix un desenvolupament complet, físic i emocional, i els deixa en risc d’exclusió la resta de la seva vida. I les persones refugiades són les més vulnerables. La malnutrició és previsible i s’ha de tractar de manera integral», ha dit Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Pel seu costat, Filippo Grandi ha afegit: “Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Bancària ”la Caixa”, ACNUR podrà salvar les vides de molts més nens refugiats i dones a Etiòpia amb intervencions nutritives que donaran als més petits, i també més vulnerables, un millor inici de les seves vides”.

Les causes de la desnutrició infantil no són només la manca de menjar, sinó que responen a molts altres factors, com les males condicions higièniques, la falta de refugi adequat, la manca d’aigua potable, etc.

Per poder donar resposta a aquesta realitat, MOM té un enfocament innovador, multisectorial, que no solament dona resposta a la falta d’aliment, sinó que també integra en la resposta l’accés a la salut i a un refugi digne, la millora de la higiene, l’accés a l’energia, la integració en la comunitat, i el més important, la formació de les mares en pràctiques nutricionals adequades i la disponibilitat d’un espai on puguin expressar els seus traumes per les situacions viscudes i cuidar els seus fills. Aquest enfocament dona nou valor a la dona i se centra més en la prevenció que en la curació.

Posada en marxa a Etiòpia

L’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” treballen als països que acullen més refugiats, donant-los tot el necessari perquè puguin reiniciar la seves vides i tinguin un futur. Per això aquesta aliança comença implementant-se a Etiòpia, el segon país amb més refugiats a Àfrica, que acull persones que fugen de guerres i fam com les del Sudan del Sud i Somàlia.

Etiòpia, com tota la regió de la Banya d’Àfrica, actualment pateix les conseqüències d’una de les pitjors sequeres en dècades. El 70 % dels refugiats dels 840.000 que hi ha al país viuen en àrees afectades per aquesta emergència humanitària. Aquest fet, sumat a les retallades de menjar per la manca de fons, ha provocat que els refugiats tinguin una dieta molt poc variada i que consumeixin només la meitat de kilocalories que una persona a Europa.

Per poder revertir aquesta situació i lluitar contra la malnutrició infantil, el projecte es concentrarà a:

    •    Portar a terme per primera vegada pràctiques apropiades de nutrició infantil en un context d’emergència (posant al centre de tot els infants i treballant conjuntament amb altres sectors com la salut, l’aigua i el sanejament, el refugi, etc.).

    •    Conèixer la situació nutricional de la població, a través de tècniques de monitoratge i avaluació de la situació nutricional.

    •    Tractar els casos de malnutrició aguda severa, a través de tractaments de xoc amb aliments terapèutics, com el Plumpy Nut, els sobres a base de farinetes de cacauet, amb tots els nutrients que necessita un infant menor de 5 anys.

    •    Implicar les mares en la detecció primerenca de la malnutrició, formant-les i apoderant-les com a primer referent de salut en la comunitat.

    •    Posar en marxa una solució tecnològica que digitalitza la gestió de dades per incrementar l’eficiència. La solució tecnològica Last Mile Mobile Solution (LMMS) combina aplicacions de programari amb maquinari personalitzat per digitalitzar i simplificar processos de recollida remota de dades, administració de beneficiaris, distribució de productes i generació d’informes.

    •    Promocionar la gestió comunitària de la malnutrició aguda, perquè en els llocs on l’hospitalització no sempre és possible es pugui facilitar atenció terapèutica a infants amb malnutrició com a pacients ambulatoris.

    •    Reforçar les capacitats de la unitat de nutrició de l’ACNUR a escala internacional per millorar, monitorar i avaluar la metodologia de pràctiques apropiades de nutrició infantil en un context d’emergència.

L’ACNUR considera crucial l’aliança amb la Fundació Bancària ”la Caixa” per posar en marxa aquesta metodologia innovadora i inclusiva, amb vistes a aplicar-la a Etiòpia en un context d’emergència i, posteriorment, estendre-la a altres operacions humanitàries.

Sobre la Fundació Bancària ”la Caixa”

En un moment en què s’han assolit xifres rècord de desplaçament en el món, la Fundació Bancària ”la Caixa” es compromet amb les víctimes de conflictes armats a través de dues noves aliances, amb l’ACNUR i, paral·lelament, també amb el Comitè Internacional de la Creu Roja.

Amb una dotació d’un milió d’euros, la Fundació Bancària ”la Caixa” és un dels socis inicials per a la creació i posada en marxa de tres centres de rehabilitació física a Nigèria, Mali i República Democràtica del Congo, en una aliança amb el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). Per aquest motiu, el director general del CICR, Yves Daccord, ha rebut a la seva seu el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró.

A més, el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa” també es va reunir a la seu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el doctor Pedro Alonso, fundador de l’ISGlobal i director del Programa Mundial de Malària de l’OMS, que li va mostrar els avenços de la iniciativa de ”la Caixa” contra la malària. Alonso és un dels investigadors clau en la campanya Imprescindibles, recentment llançada per la Fundació Bancària ”la Caixa” per donar veu als referents en el camp de la recerca d’excel·lència que busquen resposta als grans reptes de la humanitat en temes de salut.

La Fundació Bancària ”la Caixa” és la fundació líder a Espanya. Des de fa 100 anys, l’entitat inverteix en desenvolupament social, científic, d’investigació i educació i en cultura. A escala internacional, és la tercera fundació pel que fa a volum d’actius i dedica el seu pressupost anual de 510 milions d’euros a promoure el desenvolupament social i la igualtat d’oportunitats, amb una atenció especial als col•lectius més vulnerables.

Sobre l’ACNUR

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va ser establert el 14 de desembre del 1950 per l’Assemblea General de les Nacions Unides. L’ACNUR salvaguarda els drets i el benestar de les persones refugiades i apàtrides. En més de 60 anys, l’agència ha ajudat desenes de milions de persones a refer les seves vides. L’ACNUR està a primera línia de les grans crisis humanitàries del món, com el nord-est de Nigèria, Síria, l’Iraq, la República Centrafricana, l’Afganistan, el Sudan del Sud i la República Democràtica del Congo.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat