Monogràfics · 15 de Març de 2019. 19:00h.

"L'economia serà una tercera part més productiva des d'un punt de vista energètic"

Francisco Reynés

La Fundació Naturgy fet aquest matí a IESE Business School de Madrid la primera trobada 'Energy Prospectives', amb l'expert en transició energètica i mobilitat, i fundador de Bloomberg New Energy Finance, Michael Liebreich, i l'exministre d'Indústria i Energia Claudio Aranzadi .

Liebreich, que va parlar de les tendències globals en energia neta i mobilitat, va començar la seva intervenció amb un pronòstic: "Per 2040, una tercera part de l'electricitat mundial es generarà a partir del mix d'energia eòlica i solar, un terç dels vehicles en la carretera seran elèctrics, i l'economia mundial produirà un terç més del producte interior brut (PIB) per cada unitat d'energia ". Per a l'expert, la quantitat d'instal·lacions d'energia renovable no s'ha estancat i sí que ha reduït els seus costos de construcció. "El canvi a les energies renovables serà més gran que el canvi del carbó al gas", ha assenyalat.

A continuació, va posar de rellevància com ha baixat el preu del gas i està augmentat de manera global el seu ús sense reemplaçar el carbó. "El gas està fent un paper diferent. Va a donar més flexibilitat, clau per a la transformació energètica ". Va destacar que el gas té una petjada de carboni més baixa que el carbó i ofereix beneficis econòmics i geopolítics.

Michael Liebreich va opinar que "la transformació del sistema elèctric es farà eficientment si es prenen decisions relacionades amb una generació distribuïda, no centralitzada". Així mateix, va valorar la necessitat de digitalitzar. "Hem de tenir en compte les tecnologies possibles: biomassa, biogàs ... Tot ha d'estar digitalitzat". Referent a això, el seu pronòstic és que "l'economia serà una tercera part més productiva, energèticament parlant".

El fundador de Bloomberg New Energy Finance es va mostrar confiat que s'arribarà a l'escenari d'emissions netes zero. "Potser trigarem, però estic segur que ho farem ràpid. L'electricitat es descarbonizará per 2027 ". Per a ell, és torn de canviar sectors com transport terrestre, aviació o agricultura i arribar a l'accessibilitat d'energia neta.

En la ponència, Michael Liebreich va tenir paraules per als vehicles elèctrics. "Poden ser potencialment un problema, però també un aliat. El vehicle elèctric tindrà una importància real en la indústria de l'automòbil i calculo que en 2026 el seu preu serà competitiu. Cal tenir en ment que cal invertir en aquesta indústria ".

Francisco Reynés, president executiu de Naturgy, va participar en l'acte d'obertura de la jornada, es va mostrar satisfet per l'acollida d'aquesta primera trobada 'Energy Prospectives'. "S'han superat les nostres expectatives. El debat al voltant de l'energia és d'interès més enllà dels que ens dediquem a això. Transcendeix al propi sector, arriba a la indústria, a l'economia i al benestar en general ".

Respecte a la situació actual, el president de Naturgy va afirmar que "en el món de l'energia, el repte de buscar solucions sostenibles i sortejar traves que sorgeixen en el camí". En aquest sentit, Reynés ha destacat els canvis i incerteses del sector: "Té tres incerteses: crear un pla d'energia mediambiental, que sigui sostenible econòmicament i socialment, i fer-ho a uns costos competitius. Hem de buscar solucions sostenibles des aquestes tres perspectives. En la Unió Europea, els països comencen ja a identificar plans concrets de transformació de model energètic compatible amb aquests plantejaments de futur ".

El president executiu de Naturgy va estar acompanyat en l'obertura de l'esdeveniment per José Luís Suárez, director general de l'IESE a Madrid, que va subratllar la importància que té ara la transició energètica. "Estem en una economia de CO2, que suposa un repte sense precedents. Té un efecte transversal també en una societat, que cada vegada és més sensible cap a l'entorn i el canvi climàtic ".

Dilemes, incerteses i oportunitats de la transició energètica

Al costat de Michael Liebreich, el segon ponent convidat en aquesta primera sessió de 'Energy Prospectives' va ser l'exministre d'Indústria i Energia, Claudio Aranzadi. A la taula de debat va plantejar la reflexió sobre els costos de reducció d'emissions, el futur de la regulació del sector elèctric i els impactes geopolítics en el sector del petroli i de l'energia.

Aranzadi va resumir l'objectiu de la transició energètica en emissions netes en 2050 i es va referir a la descarbonització. "De les 38 tecnologies necessàries per arribar a aquest horitzó el 2050, només hi ha 4 madures. El cost competitiu és molt limitat. A la descarbonització, els costos estàtics són segurs i actuals. En termes nets són negatius però en aquest moment cal suportar-los, cal tenir-los com avantatges en el futur. Els beneficis energètics i mediambientals són incerts i a llarg termini ".

El que va ser ministre d'Indústria i Energia va plantejar un suposat per a l'any 2050. "Hi haurà per llavors una important penetració de generació distribuïda, amb un increment en la digitalització i de les tecnologies d'emmagatzematge descarbonitzades". Quant seu punt de vista sobre la influència del petroli va recordar una dada: "Les previsions de demanda de petroli per a l'any 2040 són de 100 milions de barrils al dia. Això és incompatible amb els plans de descarbonització. A més, cal una major inversió ".

Per la seva banda, el professor de l'IESE Xavier Vives, que va moderar el col·loqui amb els assistents, es va manifestar sobre la incertesa tecnològica i energètica. "En tota transició caldrà veure com evolucionen els preus de l'energia, dependrà molt dels països productors i de les seves necessitats. Aquesta casuística condicionarà els costos d'oportunitat de les tecnològiques ".

La cloenda de l'esdeveniment va comptar amb José Luís Suárez, director general de l'IESE a Madrid, i Rafael Villaseca, president de la Fundació Naturgy, que va explicar que davant les transformacions de l'última dècada "dominades pel canvi mediambiental, tecnològic i social", la Fundació Naturgy ha creat aquests debats per parlar del futur. "Els problemes no es resoldran únicament posant objectius, cal debatre sobre com aconseguir-los"

michael-liebreich2.jpg

Energy Prospectives': nou cicle de trobades d'alt nivell

La Fundació Naturgy, de la mà d'una de les escoles de negoci més importants, l'IESE Business School, ha posat avui en marxa 'Energy Prospectives', un cicle de converses d'alt nivell sobre les condicions econòmiques, tècniques i científiques que s'albiren per al futur del sector energètic, desenvolupades per experts nacionals i internacionals i dirigides a un grup reduït d'experts empresaris, directius i acadèmics.

En tres sessions aquest any 2019 (març, juny i octubre), 'Energy Prospectives' reunirà a figures reconegudes a nivell internacional per la seva experiència, visió i coneixement del sector energètic.

Fundació Naturgy i la seva vocació formativa i de sensibilització de la societat

Aquesta activitat s'emmarca dins el programa de formació i sensibilització que la Fundació Naturgy realitza sobre temàtiques relacionades amb l'actualitat del món de l'energia i el medi ambient. El seu objectiu fonamental és promoure l'ús racional dels recursos energètics i fomentar un desenvolupament sostenible, és a dir, la millora de l'eficiència energètica i la innovació tecnològica en l'àmbit de l'energia, de manera coherent amb el respecte i la protecció del medi ambient .

La Fundació Naturgy, fundada el 1992 per la companyia energètica, també desenvolupa programes d'acció social, tant en l'àmbit nacional com internacional, incidint especialment en actuacions destinades a pal·liar la vulnerabilitat energètica. En l'àmbit cultural, promou accions orientades a la preservació i difusió del patrimoni històric del sector del gas i l'electricitat.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat