Publicitat
Monogràfics · 6 d'Abril de 2020. 21:05h.

Leitat1 arriba als malalts de les UCIs com respirador de campanya acreditat

En poc més d'una setmana, el disseny del primer respirador de campanya, Leitat 1, fruit de l'aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) al costat de CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell és completament funcional. Així ho corroboren les primeres proves realitzades amb un pacient afectat pel virus COVID-19, que s'han dut a terme a l'Hospital Parc Taulí.

El respirador, dissenyat per l'enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament per l'equip del Dr. Lluís Blanch, de al Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica; ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d'oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part de personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus que s'ha passat a anomenar Leitat1.3

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es va a dur a terme l'extensió de l'assaig clínic a tot Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d'Hebron, Hospital de la Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del Dr. Ricard Ferrer (Dir. UCI Vall d'Hebron), responsable de el dispositiu UCI única de Catalunya.

Per a l'aprovació per part de l'Agència Espanyola de l'Medicament, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, juntament amb els tècnics de Leitat, per garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l'Agència Estatal de Medicaments i Productes Sanitaris pogués finalment certificar el respirador i autoritzar-ne la utilització per contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques espanyoles.

Es tracta d'un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d'HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior a el d'un respirador convencional.

Un cop obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s'accelerarà la producció que es concentrarà i s'acoblarà a les instal·lacions de la Fundació Cares. Les peces seran impreses en les infraestructures de l'CZFB comptant amb el suport de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s'ha sumat l'empresa BSH Electrodomèstics Espanya, i es mantenen contactes amb altres com Airbus amb què s'està compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament de el projecte en el que acabarà sent una nova versió de l'respirador (Leitat2.0).

El respirador Leitat1 (@respira_leitatX) ha rebut diferents contribucions tant de particulars com d'empreses (entre les quals cal destacar les de Cellnex, Almirall i Col·legi Oficial de Metges de Barcelona- COMB) i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant nacionals com internacionals.

Suma d'esforços

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona és una empresa pública creada el 1916 que es finança amb fons propis per la seva gestió patrimonial de l'Polígon de la Zona Franca. Dedicada a la promoció econòmica, integra en el seu plenari a representants de el Govern espanyol, l'Ajuntament de Barcelona i a les principals entitats econòmiques de la ciutat. El focus corporatiu l'ha situat en contribuir a la transformació de les petites i mitjanes indústries cap a l'economia 4.0 i impulsant tecnologies disruptives com la impressió additiva.

Leitat és un Centre Tecnològic amb més de 100 anys d'història, 300 professionals, amb cinc seus a Terrassa, Barcelona, Vilanova de l'Camí, València i Xile, i un pressupost de més de 30M €. La seva missió és col·laborar amb empreses i altres entitats per crear valor econòmic, social i sostenible, a través de projectes R D 2i i processos tecnològics des de la innovació i la creativitat. Leitat, està reconegut per la Generalitat de Catalunya (TECNIO) i pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat