Monogràfics · 29 d'Abril de 2021. 17:12h.

L’Escola FEDAC de Lleida, l’únic centre de Catalunya que passa a la semifinal del III Certamen Tecnològic Efigy de Fundació Naturgy amb dos projectes d’innovació energètica

L’Escola FEDAC de Lleida ha quedat semifinalista del III Certamen Tecnològic Efigy de Fundació Naturgy, amb dos projectes d’innovació energètica. Els finalistes i guanyadors es coneixeran en una gala per streaming i participativa, amb la resta de semifinalistes d’altres vuit centres espanyols.

Un dels grups d’alumnes de 3r de la ESO d’aquest centre lleidatà ha presentat el projecte ‘Aïllant tèrmic i acústic amb palla’, amb el qual realitza una investigació sobre els beneficis de l’aïllament amb materials orgànics i reutilitzables. El treball analitza la palla com a material de construcció i l’estalvi energètic que pot representar. (veure vídeo projecte)

El segon equip, també de 3r de la ESO, ha treballat entorn de la innovació i la sostenibilitat energètica en el projecte ‘Innovació energètica per als objectius de desenvolupament sostenible’. Els alumnes plantegen la instal·lació d’un sistema capaç de recollir l’aigua de la pluja, per proporcionar energia elèctrica a través d’unes turbines situades a la mateixa canonada de la instal·lació. L’objectiu últim és l’estalvi tant energètic com econòmic. (veure vídeo projecte)

L’Escola FEDAC de Lleida és el primer cop que es presenta al Certamen Efigy.

La gala final on line, el 12 de maig

Des d’avui i fins el diumenge 9 de maig, els vídeos dels 10 projectes semifinalistes estan disponibles al web de Fundació Naturgy (Certamen Efigy), on seran sotmesos a votació popular en una primera fase. El jurat del certamen tindrà en compte el resultat d’aquesta votació, a més de les seves pròpies valoracions professionals i tècniques sobre els projectes.

Fundació Naturgy va posar en marxa el  mes d’octubre passat la tercera edició del Certamen Tecnològic Efigy. Durant el curso, prop de 570 alumnes de 3r i 4t de la ESO han treballat més d’un centenar de projectes amb els seus professors, en 67 centres educatius de 7 comunitats autònomes: Aragó, Castella-La Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Galícia, Comunitat Valenciana i La Rioja.

La directora general de Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, ha mostrat la seva satisfacció per l’èxit d’aquesta nova convocatòria del certamen i el nivell dels projectes presentats. “Amb aquesta iniciativa, volem promoure el desenvolupament de noves competències tecnològiques i la capacitat dels joves per treballar en equip, comunicar els seus projectes i dur-los a terme”, explica Coronado. Aquesta certamen s’emmarca en l’actual escenari de transició energètica, “en la qual la innovació i el desenvolupament de les tecnologies energètiques serà crucial per assolir els objectius de descarbonització del planeta”, segons Coronado.

Aquesta nova edició de la competició culminarà en una gala el 12 de maig, a les 12h, presentada pel divulgador científic Luis Quevedo. L’acte es podrà seguir des del web de la fundació (www.fundacionnaturgy.org).

37806-gas2.jpgEn aquest esdeveniment final, estaran connectats els grups semifinalistes, representants de la Fundació, y els membres del jurat d’experts, format per Imma Aguilar, directora general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), depenent del Ministeri de Ciència i Innovació; Ruth Carrasco, assessora de l’Institut de Transició Ecològica al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO); Marina Villegas, delegada institucional del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Núria Rodríguez, directora de Medi Ambient i RSC de Naturgy; i María Eugenia Coronado, directora general de Fundació Naturgy.

El jurat podrà requerir explicacions addicionals als alumnes durant l’acte on line, per tal que completin les explicacions exposades en els vídeos dels projectes.

Per participar en el certamen, els alumnes havien de resoldre un repte que contribueixi a la millora del planeta mitjançant l’eficiència energètica. Aquesta iniciativa didàctica tracta de motivar i generar consciència i interès per l’energia, reforçant la capacitat d’investigació dels joves, despertant-ne la curiositat i la creativitat, i facilitant la feina en equip i les habilitats comunicatives.

Fundació Naturgy

El Certamen Tecnològic Efigy forma part del programa Efigy Education, amb el qual la Fundació Naturgy ofereix a docents i escoles un amplio catàleg formatiu en l’àmbit del canvi climàtic i les noves tecnologies energètiques. Aquesta tasca educativa té el reconeixement i la col·laboració d’institucions de referència en l’àmbit de l’educació i la investigació com la FECYT i el CSIC.

La Fundació, creada l’any 1992 per la companyia energètica, promou el debat seriós i rigorós sobre temes relacionats amb l’energia i el medi ambient, a través de seminaris, publicacions i informes, i desenvolupa programes d’acció social per pal·liar la pobresa energètica en el marc del Pla de Vulnerabilitat de Naturgy.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Arnau Argelaga, Lleida, 30/04/2021 - 08:58

Bones a tots, soc un dels membres d'un dels grups, i ens agradaria que canviessin el curs, perquè no som de 3r d'ESO, sino de 4rt.

Gràcies.