Publicitat
Monogràfics · 18 de Desembre de 2017. 11:09h.

Lluita contra la sida, l'envelliment i la cronicitat

Jaume Giró, Josep Arimany i Jordi Montaña d'esquerra a dreta

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa", i Josep Arimany, president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), acompanyats pel rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic -UCC), Jordi Montaña, i la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, han presentat les novetats de l'acord de col·laboració per impulsar les activitats de recerca de la nova Facultat de Medicina, així com la posada en marxa de la seva xarxa de laboratoris al llarg del primer curs del grau de Medicina.

En aquest sentit, Arimany ha explicat: «La Facultat de Medicina ha trobat a la Fundació Bancària "la Caixa" a un aliat necessari per assolir l'excel·lència en la docència i la investigació. Volem formar els metges del futur, i aquest acord ens permet fer un pas de gegant per aconseguir-ho ». El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, per la seva banda, ha comentat: «La col·laboració amb la FESS reafirma el compromís de la Fundació Bancària" la Caixa "amb la investigació per trobar solucions a algunes de les problemàtiques de salut que afecten gran part de la societat. La inversió en recerca és una de les prioritats de la nostra institució, conscients que es tracta d'una de les claus per a la generació de progrés i riquesa en les societats ».

Pioners en anatomia digital: pantalles multitàctils i imatges en 3D

Gràcies a aquest acord, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC es converteix en la primera de l'Estat que tindrà una taula de visualització anatòmica digital en 3D en el seu laboratori d'anatomia humana. La taula Sectra, utilitzada en més de 40 centres internacionals, és una eina educativa per a la docència i la investigació en les carreres de la branca de les ciències de la salut. Aquesta eina té una aplicació multidisciplinària en diferents àmbits, tant en la recerca bàsica com en la clínica. Sectra és un programari que treballa amb imatges de casos clínics reals que es poden veure en 3D. Aquest sistema permet, tant als estudiants com als residents i els professionals de la xarxa assistencial i clínica de la Catalunya central, tenir una visió més precisa de l'anatomia, les funcions i els processos que es produeixen dins del cos humà. Paral·lelament, la taula incorpora un atles digital anatòmic que permet realitzar disseccions virtuals per a usos docents i també professionals. Així, els metges tenen la possibilitat de traslladar casos propis a la taula de dissecció digital per millorar, d'aquesta manera, la seva diagnosi i tractament.

uvic2.jpg

Donacions per a la ciència i en benefici de la societat

La Fundació Bancària "la Caixa" també ha col·laborat en el disseny i la construcció dels laboratoris d'histologia i anatomia patològica, de microbiologia i d'anatomia humana i osteologia. En aquest últim, concretament, es treballarà amb cossos reals gràcies a les donacions voluntàries de la societat, que permetran formar els futurs professionals de les ciències de la salut, així com dur a terme recerca en diferents camps en benefici de la societat. Igualment, en aquest espai podran investigar els professionals que cursin el doctorat i els metges forenses, i també es catalogaran els ossos dels donants per millorar la seva posterior investigació.

Envelliment i cronicitat, i lluita contra la sida, alguns eixos fonamentals del grau

Amb aquest acord, la Facultat de Medicina comptarà amb uns equipaments de recerca pioners que permetran investigar en els àmbits de l'envelliment i la cronicitat, la lluita contra la sida, les noves tecnologies adaptades a la salut i la gestió i l'educació sanitària. Es tracta d'uns àmbits de coneixement en què la UVic-UCC compta amb experiència a través de diferents càtedres de les ciències de la salut, com les de Cures Pal·liatives, la Sida, TIC Salut, Serveis Socials i Bioètica.

La seu de la Facultat de Medicina està a Can Baumann, a la carretera de Roda, nombre 70, de Vic. Actualment ocupa un espai de 2.700 metres quadrats repartits en tres plantes. La superior està destinada a despatxos d'administració i de professorat; la segona, a aules polivalents i espais d'estudi, ia la planta baixa es troba el laboratori de dissecció, on s'ha instal·lat la taula de dissecció anatòmica digital. En aquest primer curs, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC compta amb 87 alumnes matriculat.

Fundació Bancària "la Caixa", més de trenta anys impulsant la investigació

El compromís de la Fundació Bancària "la Caixa" amb el benestar de les persones ha marcat l'acció de l'entitat des del seu naixement, el 1904. I segueix més vigent que mai. El seu objectiu principal: contribuir a la construcció d'una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més ho necessiten, amb la voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l'Obra Social. Aquest compromís s'ha traduït en un augment del seu pressupost fins a arribar als 510 milions d'euros el 2017, davant els 500 dels nou anys anteriors. En total, el 2016 es van impulsar prop de 50.000 iniciatives, de les quals es van beneficiar més de 10,5 milions de persones.

Fa més de trenta anys que la Fundació Bancària dóna suport a la investigació d'excel·lència. En aquestes tres dècades, l'entitat ha destinat més de 380 milions d'euros a afavorir la investigació a través de 352 projectes; ha atorgat 4.544 beques d'excel·lència per promoure la formació de joves en un centenar d'universitats i centres de tot el món, i ha impulsat 1.629 assajos clínics de nous tractaments per a pacients de càncer, sida o malària, entre altres malalties. A més, ha destinat 12 milions d'euros a la nova convocatòria d'investigació en salut. En 2016 va ajudar a contractar més de 650 investigadors, contribuint així a la incorporació de nou personal en els centres d'investigació.

 

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat