Publicitat
Monogràfics · 3 d'Octubre de 2013. 15:44h.

Menys accidents de motocicleta, prioritat del Servei Català de Trànsit (SCT)

L’SCT ha iniciat una campanya per fomentar l’ús dels adhesius reflectors en el casc

L’SCT posa en marxa campanyes específiques per millorar la seguretat dels motoristes

L’SCT posa en marxa campanyes específiques per millorar la seguretat dels motoristes

A Catalunya l’ús de la motocicleta està molt arrelat a la mobilitat de les persones, tant per al desplaçament a la feina sobretot a les grans conurbacions (només a Barcelona hi ha 295.733 motos, 129 per cada mil habitants), però també com a vehicle d’oci dels caps de setmana. El col·lectiu dels motoristes no ha experimentat una davallada sostinguda de l’accidentalitat en els darrers anys, a diferència de la sinistralitat en general, que des de fa 10 anys descendeix any rere any. En la darrera dècada, els turismes han registrat una reducció de l’accidentalitat d’un 72% i les motos s’han quedat en una disminució del 60%. Fins al 22 de setembre d’enguany hi ha hagut a la xarxa viària interurbana catalana 27 morts ocupants de motocicletes i ciclomotors en accidents de trànsit. En el mateix període de l’any passat van ser 33 les víctimes mortals de vehicles de dues rodes.

Perfil de l’accidentalitat de dues rodes

De les dades de sinistralitat dels vehicles de dues rodes d’aquest 2013 recopilades per  l’SCT i els Mossos d’Esquadra es pot determinar quin és el perfil de les víctimes d’accidents de motos.

-Totes les víctimes mortals menys una són homes
-La majoria tenen entre 31-40 anys i entre 51-60
-Entre les causes de l’accidentalitat, destaquen les sortides de via i les col·lisions amb un altre vehicle
-Totes les víctimes, menys una, portaven casc
-Quant a la franja horària, la majoria dels accidents han tingut lloc o a primera hora del matí o a primera hora de la tarda.

Campanya per millorar la visibilitat dels motoristes

“Millor que et vegin” és el lema de la campanya que aquest estiu ha endegat l’SCT per augmentar la seguretat dels usuaris de les motocicletes. L’actuació té com a objectiu fomentar entre els motoristes l’ús de reflectors en el casc per augmentar la seva visibilitat i en conseqüència la seva seguretat a la xarxa viària. La campanya s’ha concretat en el repartiment d’uns adhesius reflectors per enganxar al casc que van acompanyats d’un díptic que conté els missatges “Millor que et vegin” i “Et veuran i augmentaràs la teva seguretat”. Aquests elements, que fan més visibles els motoristes, són distribuïts a través dels Mossos d’Esquadra, monitors d’educació viària o associacions de motoristes, entre d’altres. L’SCT recomana l’ús d’aquests adhesius reflectants, que des d’aquest 2013 ja són obligatoris a països europeus com França.

Balanç positiu de la sinistralitat viària  a Catalunya durant  els mesos d’estiu

Des de que l’SCT disposa de dades de sinistralitat oficials, aquest ha estat el millor estiu pel que respecte al nombre de víctimes mortals i ferits greus registrats. Entre  el 21 de juny  i  el  31 d’agost, s’han produït 34 accidents mortals i 35 morts; un  8% menys que en el mateix període del 2012. La tendència reductora també és manté en el global de l’any  2013 atès que des de l’1 de gener fins al 31 d’agost hi ha hagut un 30,1% menys de víctimes mortals que l’any passat.

La sinistralitat en el període d’estiu s’ha concrentrat sobre tot en vies de la demarcació de Barcelona,  amb un 68% del total de víctimes mortals. Pel que fa a la tipologia dels accidents, las col·lisions frontals, les sortides de via  i les col·lisions per encalç han suposat prop del  68,6% dels morts en sinistres de trànsit durant l’estiu.

L’SCT sancionarà a partir de novembre per circular sense la ITV en regla  

L’envelliment del parc mòbil de Catalunya derivat de la crisi econòmica així com l’increment dels vehicles que circulen sense la ITV (Inspecció Tècnica de Vehicles) en regla té efectes directes sobre la seguretat viària. L’SCT ha volgut posar fil a l’agulla per solucionar aquesta problemàtica que suposa un increment del risc d’accidents i durant el mes d’octubre enviarà avisos per escrit als conductors que no tinguin la ITV regularitzada. A partir del mes de novembre l’SCT ja començarà a sancionar els vehicles detectats que circulin sense la ITV al dia, a través dels lectors de matrícula instal·lats a la xarxa viària catalana. A Catalunya, hi ha un milió de vehicles que no han passat la ITV.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pep, bcn, 08/10/2013 - 15:51

Cal que els motoristes també tinguin en compte que no van sols per les carreteres ni per les ciutats