Monogràfics · 30 de Març de 2021. 17:23h.

Naturgy planeja construir una xarxa de més de 1.100 punts de recàrrega renovable per impulsar el cotxe elèctric

Naturgy ha presentat al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; a el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i al Ministeri de Ciència i Innovació de el Govern d'Espanya un pla construir una xarxa de més de 1.100 punts de recàrrega per a comercialitzar energia renovable en mobilitat i avançar així en la transició energètica, ja que evitarà l'emissió de 760 KTN de CO2 a l'any.

En concret, la companyia que presideix Francisco Reynés preveu desenvolupar una infraestructura pública de carregadors ràpids i semiràpids en entorns urbans, poblacions de més de 50.000 habitants amb obligació de disposar zones de baixa emissió, i interurbans a les principals vies de comunicació cada 200 km, amb l'objectiu de democratitzar el vehicle elèctric per donar una alternativa d'infraestructura de càrrega a tot client que no compti amb la mateixa en el seu habitatge.

El desplegament de la infraestructura proposat donarà cobertura a tot el territori permetent d'aquesta manera als usuaris de vehicles elèctrics disposar d'un mallat prou ampli que els garanteixi el subministrament en qualsevol punt de la geografia. Es preveu aprofitar les sinergies d'instal·lacions existents per connectar els punts de recàrrega a escomeses elèctriques que donen servei a altres instal·lacions, com ara les estacions de gas natural vehicular (GNV) aconseguint mitjançant un balancejat de potència adequat optimitzar l'ús d'aquestes instal·lacions.Cal destacar que la hibridació d'instal·lacions permet obtenir sinergies entre punts de consums d'energia elèctrica que no presenten la mateixa corba horària de demanda. En aquest sentit la possible utilització d'emplaçaments de combustibles tradicionals amb el que es garanteix tant l'aprofitament i eficiència d'infraestructures existents, la minimització de les obres necessàries per a la seva implantació i la garantia que les seves ubicacions donen resposta als fluxos de trànsit tant en àmbit urbà com interurbà.

Ús de 5G, IOT i Intel·ligència Artificial

D'aquesta manera, el projecte de Naturgy consisteix a realitzar un desplegament accelerat de 450 hubs d'energia elèctrica d'origen renovable a nivell nacional. Tot això amb un desenvolupament tecnològic i de valor afegit. Així, aquesta proposta de Naturgy compta amb un gran component d'innovació, ja que la xarxa de comunicacions és essencial pel que fa a la tecnologia 5G i connectivitat de l'Internet de les Coses (Iot, per les sigles en anglès).

La companyia també farà servir els avantatges que proporciona la Intel·ligència Artificial per predir la demanda, analitzar en temps real del consum, detectar anomalies i fraus, realitzar un manteniment preventiu de el punt de càrrega i dimensionar els punts de càrrega (potència, nombre de llocs de càrrega , etc.).

A més, per poder tenir gestió remota i ser accessibles mitjançant Apps, aquests carregadors de vehicle elèctric necessiten estar connectats a una xarxa de comunicació amb accés a servidor central. Per a això es proposa explorar la possibilitat d'usar la xarxa de distribució elèctrica per a proporcionar aquestes comunicacions, mitjançant l'ús de PLC (Power Line Communications). Amb això, es permetria estalviar en cablejats, accelerar desplegaments, i donar accés a llocs on no hi hagi cobertura mòbil (com garatges).

Naturgy comptarà amb una xarxa de més de 100 col·laboradors (clients o entitats interessades) que potenciarà l'ús i la innovació en la infraestructura de càrrega, la qual cosa permetrà optimitzar els espais seleccionats i els desenvolupaments d'innovació necessaris perquè les empreses s'agrupin amb el grup. Aquest projecte està alineat amb les línies estratègiques definides per la Unió Europea pel que fa a la descarbonització del transport, així com amb el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència, que pretén, entre altres iniciatives, impulsar el desplegament massiu d'infraestructura de recàrrega com clau per a l'impuls de el vehicle elèctric, efecte tractor sobre la indústria dels béns d'equip i desenvolupament de nous models de negoci.

Compromís amb la mobilitat sostenible

Naturgy manté un ferm compromís amb la mobilitat sostenible. Des de fa més de vint anys, treballa en el desenvolupament de solucions alternatives als combustibles convencionals per descarbonitzar el sector del transport. En l'àmbit específic de la mobilitat elèctrica, Naturgy compta amb experiència en la instal·lació i gestió de punts de recàrrega elèctrics tant residencials, en empreses com d'accés públic, i ha participat en nombrosos projectes de desenvolupament i innovació. Així mateix, la companyia ha creat Easyrecarga, una solució integral, senzilla i universal personalitzada de mobilitat sostenible elèctrica per a aquelles empreses que vulguin disposar d'un punt de recàrrega a les seves instal·lacions.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pepe, Andorra, 02/04/2021 - 18:34

Pues como sea como los de recarga de GNC....es divertido ver en el concesionario Seat de Lérida ver cómo anuncian coches de GNC y no hay puntos para recargar en toda la provincia ni la de al lado, Huesca. Entiendo q en estos publirreportajes no se permitan comentarios pero lo del GNC y las gasineras es de traca. Y q precio habrá por recarga?