Monogràfics · 12 de Maig de 2022. 16:17h.

Naturgy tanca el primer trimestre amb un Ebitda de 1.072 milions d'euros i un benefici net de 354 milions

Naturgy ho torna a fer. La companyia fa un nou pas endavant davant l'escalada de preus de les matèries primeres als mercats internacionals i dóna suport al sector industrial, facilitant-li estabilitzar el seu pressupost energètic durant tres anys i consolidar la seva competitivitat.

Amb la nova iniciativa Compromís Gas Industrial, la companyia ofereix als seus clients industrials de gas un preu estable i competitiu a l'actual escenari energètic. Així, la indústria podrà beneficiar-se d'un preu fix de 55 €/MWh fins a finals de 2025, per sota dels preus actuals dels mercats europeus de gas.

“Volem contribuir a millorar la competitivitat de les empreses espanyoles, millorant-ne la visibilitat i reduint la seva exposició a la volatilitat dels preus internacionals de l'energia. Ja ho vam fer en ocasions anteriors, i és una demostració del nostre compromís amb els clients i la societat”, va explicar el president de Naturgy, Francisco Reynés.

La companyia energètica reedita, ara al gas, la seva acció de principis de setembre del 2021 quan va llançar la seva Iniciativa Compromís Llum, pionera al sector, destinada a mitigar els efectes dels elevats preus del pool elèctric, i que ha suposat la venda de tota la seva generació inframarginal (equivalent al consum de 4.000.000 de llars), per sota dels 67 €/MWh fixats pel Govern.

Principals fites del trimestre. Mercats internacionals.

En un escenari d'alta volatilitat, Naturgy va registrar un benefici net ordinari de 354 milions d'euros (9%) i un EBITDA ordinari de 1.072 milions (4%). El primer trimestre del 2022 va donar un comportament desigual als països on opera la companyia i una evolució variable de la demanda, que reflecteix els escenaris macroeconòmics, tendències energètiques i meteorologia diversa.

En general, el període ha estat marcat per la recuperació de les activitats internacionals, mentre que l'operació a Espanya va continuar experimentant pressió als marges de comercialització, en part afectada per contractes que no reflecteixen l'increment global dels preus del gas i l'electricitat.

Naturgy, que ha venut a llarg termini a clients finals tota la capacitat inframarginal de generació elèctrica per sota del preu fixat pel Govern de 67 €/MWh, ha hagut d'anar a comprar electricitat al pool a causa de la baixa hidraulicitat. Per part seva, l'activitat de generació i la de renovables es van veure afectades per factors exògens i els ajustaments regulatoris.

L'activitat de xarxes va créixer, principalment impulsada per l'activitat internacional, que va registrar actualitzacions tarifàries en diverses geografies que reflecteixen la inflació i la depreciació de divisa de períodes anteriors. Les xarxes a Espanya es van mantenir estables malgrat els impactes regulatoris i una menor demanda a l'última part del trimestre.

Per tecnologies, la generació tèrmica a través de cicles combinats va confirmar durant el primer trimestre el seu paper clau com a suport del sistema energètic espanyol, marcat pel tancament de les centrals de carbó. Durant els tres primers mesos de l'any el principal suport a la intermitència de les renovables va ser la generació per turbines de gas, que suposen més del 25% del mix de generació del país, amb un total de 64TWh.

Naturgy va incrementar les seves inversions totals un 32%, fins a 259 milions d'euros. A nivell financer, el deute net va ser de 13.062 milions d'euros, un 1,8% superior al tancament de l'any 2021, després d'abonar el dividend de 0,5€/acció el primer trimestre, i recolzat per la generació de caixa.

Impuls a la transició energètica

Naturgy manté la seva aposta per la transició energètica i el seu compromís per liderar aquelles iniciatives que permetin contribuir-hi i fer-la realitat amb sentit comú. Així, continua amb la seva estratègia de desenvolupament d'una cartera renovable a nivell internacional, centrant-se en geografies estables i projectes en fase inicial de desenvolupament, i amb més de 5GW de capacitat instal·lada de renovables.

Entre el final del primer trimestre de l'any passat i el tancament del primer trimestre del 2022, Naturgy va posar en operació comercial 73 MW a Espanya i 181 MW a Austràlia. Addicionalment, durant el mateix període s'ha iniciat la construcció de sis projectes amb una capacitat de 238 MW a Espanya i dos projectes amb capacitat de 276 MW a Austràlia i de 68 MW a Xile, respectivament.

També la companyia lidera el desenvolupament a Espanya del gas renovable com uns dels eixos fonamentals de descarbonització a curt i mitjà termini.

Segons dades de la Comissió Europea, Espanya és el tercer país amb més potencial de desenvolupament de biogàs a Europa, amb capacitat per assolir un potencial de generació de 137TWh anuals. Aquesta dada, unida a la resta de gasos renovables, podria arribar a cobrir el 57% de la demanda total de gas el 2028. Així mateix, i amb els incentius adequats, el 2030 el país podria estar produint 20TWh de biometà, que suposaria el 8% de la demanda convencional (industrial i residencial) de gas natural.

Actualment, la companyia treballa en projectes de biometà i hidrogen per valor de 4.000 milions d'euros en previsió que s'arribi a un 10% de biometà, en línia amb les darreres indicacions comunitàries per augmentar la independència energètica d'Europa. A través de la distribuïdora de gas del grup a Espanya, la companyia compta avui amb una cartera de projectes de connexió de plantes de biometà a les xarxes de distribució que suposarien la injecció de prop de 6 TWh a l'any.

D'altra banda, i com a part del seu compromís per liderar la transició energètica, la companyia acaba de llançar la campanya Naturgy Solar, per promoure l'autoconsum en tots els segments de mercat. Es tracta d'una solució integral adreçada a clients particulars, comunitats de propietaris, pimes i empreses, que inclou el disseny, la gestió i la tramitació de permisos i subvencions, i facilitats de pagament. Amb aquesta nova proposta, Naturgy vol contribuir als objectius de descarbonització, facilitant als seus clients l'accés a una energia neta i reduint la factura elèctrica, a través de la instal·lació de plaques i bateries, i dels preus que la companyia ofereix per la compra d'excedents.

ESG

La companyia progressa en els seus compromisos en matèria mediambiental, social i de governança amb alguns increments significatius dels indicadors. Així, el primer trimestre de l'any va incrementar en gairebé un 3% la capacitat instal·lada lliure d'emissions, gràcies a l'augment de les instal·lacions eòliques, principalment a Espanya ia Austràlia.

La companyia continua compromesa amb la promoció del talent jove a través del programa Flex&Lead, enfocat a l'atracció del talent jove i femení, amb titulacions clau per afrontar la transició energètica. Més d'un centenar de persones, amb una mitjana d'edat de 25 anys i de les quals 7 de cada 10 són dones, ja s'han incorporat a la companyia amb aquest programa. Naturgy compta també amb un programa de Desenvolupament del Talent Intern (Internal Lead) amb l'objectiu de desenvolupar les competències i habilitats necessàries per a la transformació i creació de planter amb perfils de polivalència tècnica.

Així mateix, Naturgy continua avançant en el compromís amb la paritat de gènere. En el període, la representació de dones en llocs directius continua incrementant-se i ja suposa el 33% del total d'aquestes posicions a la companyia.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat