Monogràfics · 23 de Gener de 2022. 17:02h.

Nou debat CaixaResearch sobre la falta de tractaments específics per al càncer infantil

La Fundació ”la Caixa” organitza el dilluns 24 de gener una nova edició dels Debats CaixaResearch, aquesta vegada dedicada a un grup de malalties que són minoritàries, però que, quan es diagnostiquen, tenen un gran impacte per al pacient i el seu entorn.

Amb 400.000 diagnòstics a l’any arreu del món, i d’aquests, més de 1.100 casos a Espanya, el càncer infantil continua sent un desconegut, ja que s’assumeix com una variant rara del càncer d’adult. El càncer del desenvolupament no té res a veure amb el més habitual, el de l’adult, i els seus tipus més comuns, com les leucèmies, els tumors cerebrals, els limfomes i els tumors sòlids, entre els quals hi ha el neuroblastoma i els tumors de Wilms, tenen tractaments específics i un maneig superespecialitzat. Els infants no són adults petits.

Amb Jaume Mora, director científic del Pediatric Cancer Center Barcelona de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Ana Patiño, catedràtica de Genètica i investigadora del Laboratori de Teràpies Avançades per a Tumors Sòlids del Departament de Pediatria de la Clínica Universidad de Navarra i el CIMA, es destacaran les característiques i les diferències principals entre el càncer que afecta els adults i el càncer del desenvolupament.

A més, es posarà el focus en els tractaments i la investigació específica a l’entorn d’aquest grup de malalties. Com en tantes altres, el pronòstic és molt diferent segons el país on es detecti. En els que tenen ingressos alts, on la població sol tenir accés a serveis integrals, més del 80 % dels infants, adolescents i adults joves afectats de càncer es curen, però per al 20 % restant no hi ha tractaments específics, o els que hi ha són molt tòxics i poc adequats per als infants. En molts països amb ingressos mitjans i baixos, on viuen la gran majoria d’infants del món (>70 %), la taxa de curació se situa entre el 15 i el 45 %. A més, els tractaments curatius actuals són agressius, comporten una alta toxicitat i deixen moltes seqüeles en els supervivents.

Un cop entès que el càncer de l’adult i el que afecta els individus en desenvolupament no tenen res a veure, es comprèn que la recerca duta a terme per al càncer de l’adult no sigui extrapolable per al càncer infantil. El càncer del desenvolupament requereix, per tant, una recerca específica que permeti desplegar tractaments més efectius i menys tòxics.

«Que “la curació no és suficient” és una idea antiga que el Dr. Giulio J. D’Angio va llançar com un repte el 1975. Mentre sigui possible, cal cuidar molt bé els infants, no sol curar-los; cal ser extremament curosos amb les teràpies, les dosis, el refinament dels tractaments, per tal que els infants curats de càncer actualment siguin els adults sans de la societat futura», explica Ana Patiño.

Precisament amb aquest objectiu sempre present treballa l’equip de la genetista en el projecte desenvolupat al Laboratori de Teràpies Avançades per a Tumors Sòlids Pediàtrics, dirigit per Marta Alonso, dins del programa Niños contra el cáncer, de la Clínica Universidad de Navarra. El projecte, que té el suport de CaixaResearch, vol millorar la supervivència i la qualitat de vida dels infants amb tumors sòlids d’alt grau (sarcomes i tumors del sistema nerviós central), i també avaluar l’eficàcia i la seguretat de noves teràpies basades en virus oncolítics. El recorregut és llarg, però aquest equip ja ha fet assajos clínics amb pacients pediàtrics amb tumors difusos de protuberància, i han demostrat que aquesta estratègia és potencialment útil i segura per a pacients que tenen el tumor cerebral de pitjor pronòstic de la infància.

Durant el debat també es parlarà d’alguns dels projectes en els quals participa Jaume Mora a l’Hospital Sant Joan de Déu, l’hospital espanyol que tracta més casos de càncer infantil actualment. Són projectes relacionats amb la recerca en neuroblastoma, sarcoma d’Ewing, retinoblastoma, rabdomiosarcoma, tumors vasculars i glioma del tronc cerebral.

Entre aquests, destaquen dos estudis que tenen el suport de CaixaResearch. Teràpia contra el glioma de tronc, que lidera Luciano Di Croce des del Centre de Regulació Genòmica (CRG) en consorci amb la Fundació Sant Joan de Déu, vol trobar un tractament efectiu per a aquest tipus poc freqüent i universalment fatal del càncer infantil. En aquest projecte es proposa la reconstrucció multicel·lular del tumor en 3D, utilitzant models personalitzats del pacient en ratolins, que permetran provar tractaments individualitzats per a aquest tipus de càncer.

Així mateix, Fàrmacs contra les malformacions vasculars, de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), en consorci amb el CNIC, i la Fundació Sant Joan de Déu, té com a objectiu estudiar els mecanismes moleculars que hi ha subjacents darrere de les malformacions o tumors vasculars, malalties pròpies del desenvolupament, com també trobar noves teràpies per a aquestes malalties oblidades i doloroses que afecten especialment infants i adults joves.

A més, Jaume Mora explicarà quines millores assistencials podran trobar els malalts de càncer del desenvolupament en el nou equipament que s’inaugurarà aquest any 2022, el Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ha rebut una aportació de 3 milions d’euros de la Fundació ”la Caixa”. El PCCB està dissenyat per tractar 400 nous casos anualment, de manera que es converteix en el segon centre d’oncologia pediàtrica d’Europa.

En paraules de Jaume Mora: «El Pediatric Cancer Center Barcelona ens permetrà tractar el pacient amb càncer del desenvolupament en l’entorn arquitectònic i de superespecialització que es requereix, a més d’oferir una atenció integral i personalitzada. La recerca del PCCB està orientada a aconseguir millores en el diagnòstic, el tractament i la capacitat pronòstica dels càncers que afecten els individus en desenvolupament».

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat