Monogràfics · 2 de Juny de 2019. 21:02h.

Primer vol de dron més enllà de la línia visual sobre una xarxa elèctrica a Espanya

UFD, filial de distribució elèctrica de Naturgy, s'ha aliat amb l'empresa start up navarresa FuVeX, desenvolupadora d'una aeronau amb disseny patentat, per fer possible la inspecció de les seves línies elèctriques amb major eficiència i eliminant riscos de seguretat per als operaris.

Els treballs de desenvolupament de la idea van començar a la tardor de 2018 amb l'anàlisi detallada de l'operació pel que fa a la seguretat i el compliment de la normativa vigent i, després de diverses adaptacions tècniques i proves, UFD ha realitzat amb èxit el primer vol no tripulat més enllà de la línia visual sobre una línia elèctrica a Espanya, en concret s'ha desenvolupat a Huete, província de Cuenca.

UFD està impulsant l'ús de drons de llarg abast amb control fora de l'abast visual a la inspecció de les seves línies elèctriques. L'objectiu és millorar la productivitat d'aquests reconeixements amb un dron que està a mig camí entre un helicòpter i un dron tradicional, i que combina una major autonomia amb un menor cost. Es tracta del primer vol d'aquestes característiques que es realitza a Espanya, el que situa a UFD com a empresa d'avantguarda en aquestes operacions.

Raúl Suárez, director de UFD, assenyala que "la nostra companyia és sinònim d'innovació oberta i tenim de manera permanent el focus posat en el talent intern i en generar interseccions de coneixement amb el talent extern, veiem així la millor manera de generar i desenvolupar noves idees i productes que aportin un valor diferencial al mercat, com passa amb aquest projecte d'inspecció de línies elèctriques a llarga distància amb aeronaus més enllà de la línia visual, que ens col·loca a l'avantguarda en aquesta matèria a Espanya ia Europa ".

La start-up FuVeX ha dissenyat un dron híbrid avió / multirrotor amb un disseny patentat fàcil d'operar, gràcies al seu enlairament / aterratge vertical des de qualsevol superfície plana i el seu creuer manera avió, amb fins a cinc vegades més rang que helicòpters i multirrotores. L'aeronau incorpora els sistemes per volar de forma segura, legal i coordinada amb espai aeri.

Projecte tractor de la indústria nacional

Actualment les línies elèctriques són revisades per drons que volen en la línia visual, és a dir, a un màxim de 500 metres del pilot. L'acord de UFD amb FuVeX se subscriu dins el marc normatiu actual, i s'anticipa, a més, a la normativa europea en la categoria de BVLOS (Beyond Visual Line of Sight), és a dir, "més enllà de l'abast visual". L'objectiu d'UFD i FuVeX és portar els drons al seu següent pas industrial: els vols a llarga distància, amb l'objectiu de ser la primera empresa a operar de manera industrial drons de llarg abast BVLOS en línies elèctriques el 2020 a Europa.

Col·laboració publica-privada

El primer vol de prova ha estat possible també gràcies a la col·laboració i coordinació amb l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que s'encarrega de la supervisió d'operacions amb drons de fins a 150 kg, i amb Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, gestor de navegació aèria i de informació aeronàutica d'Espanya, quart a Europa per volum de trànsit i un dels més importants a nivell mundial.

UFD a España

La distribuïdora elèctrica de Naturgy és el tercer operador espanyol amb presència a Galícia, on és el major distribuïdor d'electricitat, la comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó. Actualment dóna servei a més de 3,7 milions de punts de subministrament a través d'una xarxa de 113.000 quilòmetres de línies d'alta, mitja i baixa tensió
     
UFD ha fet un import esforç en els últims anys en innovació i aplicació de noves tecnologies per avançar en la telemesura i telegestió dels punts de subministrament, en el telecontrol i sensorització de les xarxes, així com en l'enfortiment de les infraestructures i integració de les xarxes de comunicació i sistemes d'informació amb la xarxa convencional per optimitzar la seva explotació.

Gràcies a aquests esforços, la distribuïdora elèctrica de Naturgy ha millorat la seva qualitat de subministrament elèctric un 22% situant-se en 2018 a 39,8 minuts de TIEPI el que situa la UFD com un líder europeu en qualitat de subministrament.

Vídeo informatiu: https://youtu.be/znb-vDwJU88

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat