Monogràfics · 20 de Gener de 2020. 11:18h.

Telefónica dota nou parcs científics i tecnològics de Catalunya d’una xarxa privada i independent de blockchain

Telefónica i l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), entre els quals es troben nou parcs de Catalunya, han signat un acord que desenvoluparà una xarxa privada i independent de blockchain desplegada per Telefónica entre els parcs científics i tecnològics operatius membres de l’associació.

Concretament, d’aquest conveni es beneficiaran el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i set altres parcs ubicats a Barcelona: Barcelona Activa, ESADECREAPOLIS – Parc de la Innovació Empresarial, La Salle Technova Barcelona, Parc Científic de Barcelona, Parc de Recerca UAB, Parc UPC – Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech i el Parc Tecnològic TecnoCampus de Mataró.

L’acord contempla el desenvolupament d’un projecte pilot de tres mesos, el qual els parcs científics i tecnològics podran compartir la infraestructura de blockchain basada en la tecnologia de Hyperledger Fabric desplegada per Telefónica. Aquesta estratègia facilitarà crear canals d’intercanvi d’informació privats i segurs entre les diferents empreses i desplegar les seves pròpies aplicacions descentralitzades.

Per això, Telefónica utilitzarà el servei de Cloud Garden que va presentar fa vuit mesos junt amb IBM i que permet a les companyies utilitzar solucions de blockchain, big data o intel·ligència artificial a través d’una plataforma al núvol i segons les seves necessitats. Aquest projecte també posarà a disposició d’aquestes entitats la tecnologia pròpia deblockchain desenvolupada per Telefónica, TrustOS, un software que permet connectar de manera senzilla, les aplicacions i processos de negoci amb plataformes, xarxes i ecosistemes de blockchain. A més, es contempla el desenvolupament d’un Servei d’Identitat Digital Innovadora que permetrà crear, per un costat, un catàleg públic d’empreses innovadores, i per un altre, que aquestes empreses es relacionin entre si a la mateixa xarxa.

A més, tant la xarxa d’APTE com les companyies que pertanyen a ella seran capaces de desplegar els seus propis casos d’ús sobre la xarxa de blockchain i utilitzar tokens en la mateixa pera mesurar i registrar la seva pròpia activitat o la dels seus productes i serveis, creant així mercats digitals confiables per a intercanviar valor o per a desenvolupar millors estratègies de gamificació que involucrin els seus usuaris en l’ús dels serveis.

“Gràcies a aquest conveni, les empreses allotjades en aquests parcs científics i tecnològics podran beneficiar-se dels avantatges de la tecnologia de blockchain sense haver d’enfrontar-se a la complexitat inherent de la mateixa o haver de dedicar recursos a adquirir el coneixement necessari per a treure-li partit”, ha senyalat María Jesús Almazor, Consellera Delegada de Telefónica España.

La infraestructura anirà creixent segons es vagin unint nous parcs i les empreses innovadores requeriran millor capacitat per a desplegar noves aplicacions.

“De la mateixa manera que va ocorre a principis dels anys 90 quan els parcs científics i tecnològics eren els únics llocs on les empreses podien accedir a Internet d’alta velocitat, ara els parcs científics i tecnològics seran els primers a oferir a les empreses i entitats accés ràpid a blockchain, oferint així un nou valor pel simple fet d’ubicar-se en un parc”, ha explicat Felipe Romera, president d’APTE.

D’aquesta forma, APTE disposarà d’una xarxa privada de blockchain, construïda amb la tecnologia de Telefónica, però en la que el control dels nodes estarà en cadascun dels parcs científics i tecnològics que la integren, aportant a la xarxa el grau d’independència i descentralització que asseguren els principis bàsics de blockchain.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat