Publicitat
Monogràfics · 19 de Desembre de 2018. 17:28h.

Tovallons que parlen de diversitat

Alma és una nova manera de parlar del fet social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social “la Caixa”. Volem ser també un punt de trobada de les infinites realitats socials del nostre món. Per això Alma és la xarxa social social.

Al barri madrileny de San Cristóbal de los Ángeles, els tovallons de nou bars han començat a parlar. No són tovallons corrents. No diuen “gràcies per venir” ni llueixen eslògans publicitaris. La seva meta és combatre prejudicis amb dades oficials, com ara que els immigrants aporten a l’estat tres vegades més del que gasten o una comparativa del nombre de detencions anuals en diversos districtes de la capital que trenca el fals mite que als barris més humils hi ha més delinqüència. Al final, l’objectiu és reafirmar una cosa que tots hauríem de saber: que la gran diversitat cultural d’un barri no és res que hagi de preocupar als veïns, sinó més aviat un punt fort del qual es poden sentir orgullosos.

Aquesta campanya forma part de la iniciativa Espacio Libre de Tópicos, que va sorgir fa dos anys de la mà de diverses entitats i veïns de San Cristóbal, dins del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Ajuntament de Madrid. Segons explica un dels promotors i coordinador de l’Equip ICI al barri des de l’entitat Educación, Cultura y Sociedad, Manuel Basagoiti, el detonant va ser sentir “discursos de veïns carregats de tòpics, com ara que els immigrants ens prenen la feina o que al barri hi ha molta delinqüència”. Per fer-los veure que, en realitat, aquest racó de Madrid està molt lluny de ser com alguns diuen “un barri sense llei”, primer van organitzar xerrades que convidaven els veïns a conèixer-se i a exposicions temàtiques que també feien caure estereotips falsos. Ara, la lluita contra aquests tòpics ha saltat als bars i el sol fet de prendre-s’hi un cafè ha esdevingut una oportunitat per abraçar la diversitat.

La meta que persegueixen aquests tovallons és, per al Manuel, “generar reflexions i conversa en un espai tan natural per al debat com és el bar”. I sentir-li dir que molts veïns pensen que la iniciativa ja està ajudant a millorar la convivència al barri i que alguns dels que abans tenien prejudicis ara admeten públicament coses com ara que “els immigrants treballen tant com els altres”, fa evident que ja estan removent consciències. En altres paraules, estan aconseguint que molts vegin aquesta barreja de 76 nacionalitats que hi ha a San Cristóbal en positiu: com 76 oportunitats per conviure, aprendre i compartir.

El Manuel reconeix que no tots els veïns estan d’acord amb els seus missatges, però alhora, assegura que si aconsegueix que uns quants es treguin del cap la idea que San Cristóbal “no és un bon lloc per viure-hi”, tot l’esforç haurà valgut la pena. No només perquè tornin a estimar el lloc on van fer el primer petó, on van ensenyar els fills a caminar, sinó també perquè es nodreixin d’una riquesa cultural que pot fer que siguin millors persones. Conviure amb altres cultures ens ensenya altres maneres de veure el món, altres valors i altres maneres de fer de les que podem aprendre”, diu el Manuel. Per a ell, “la diversitat només aporta beneficis: ens fa més tolerants, empàtics i respectuosos”.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat