Publicitat
Monogràfics · 16 de Novembre de 2021. 12:56h.

Vaclav Smil: “No hi ha cap escenari racional que relegui el gas natural abans del 2050 a un paper insignificant”

“Qualsevol descripció del gas natural com un enorme actiu a abandonar, o pensament sobre “expulsar el gas per complet” i menysprear-lo com un pont molt curt entre el carbó i les energies renovables, podria representar una gran equivocació”. Així de contundent es mostra el científic Vaclav Smil, qualificat com un dels 100 principals pensadors mundials segons 'Foreign Policy', al document 'El gas natural al nou món energètic', publicat per Fundació Naturgy.

Smil, que aquesta tarda protagonitzarà un webinar de la Fundació Naturgy, assegura que “no hi ha cap escenari racional que relegui el gas natural a un paper insignificant o que el converteixi en una relíquia del passat abans de l'any 2050”.

Crític amb què es refereixen a l'Acord de París com “un pas important” en la descarbonització, l'expert afirma que “fins ara, no hi ha cap camí clar ni tècnicament ferm” per assolir aquest objectiu.

“Tots els escenaris recents per al 2050 són només relats o plantejaments més o menys plausibles, impulsats més per la política que per les capacitats tècniques avaluades de manera realista, i només si la UE segueix el curs de descarbonització agressiu durant almenys una dècada, podrem entendre allò que realment serà possible per a l'any 2050”, sosté el científic.

Smil recorda que fins i tot el Consell Europeu va reconèixer al desembre del 2020 que els estats membres tenen dret a decidir el seu mix energètic per assolir l'objectiu climàtic del 2030, triant les tecnologies més adequades, inclòs el gas. "Fins i tot, la descarbonització deliberadament promoguda i administrativament accelerada no serà possible sense l'ús del gas natural", afirma.

I de nou referint-se a les dades, recorda que les quotes reals presentades al document “Going Climate-Neutral by 2050” preveuen que el gas natural subministrarà aproximadament el 20% del consum interior brut d'energia de la UE el 2030 i aproximadament el 18 % a l'escenari de referència el 2050. “Clarament, a qualsevol escenari realista de descarbonització gradual, el gas natural continuarà sent un dels pilars del subministrament d'energia mundial i europeu durant la propera generació i l'única incertesa és com serà el seu futur a llarg termini”.

Invertir per tenir preus més baixos

Sobre l'escenari de preus del gas natural a futur, Smil es defensa que “una inversió adequada en el desenvolupament de les reserves existents i l'expansió del mercat global ens hauria de portar a preus més baixos; per contra, la manca d'aquestes inversions, combinada amb el tancament prematur d'altres capacitats alimentades per combustibles fòssils (o nuclears), podria conduir a pics de preus encara més alts en el futur”.

Segons l'expert, l'augment del preu del gas natural a Europa el 2021 “no ha estat causat per cap imminent escassetat física del combustible, sinó per una concatenació impredictible d'esdeveniments”: un hivern més fred (per tant, una temporada de calefacció més llarga), una reducció en la producció d'electricitat eòlica i una dependència creixent de les importacions en un moment en què la demanda mundial es va recuperar després de la pitjor fase de restriccions econòmiques causades per Covid.

Tres raons per mantenir el gas natural

El científic considera que hi ha tres raons principals per les quals caldrà mantenir el gas natural "com un component principal en el subministrament d'energia primària o potser augmentar-ne el consum, tant als països rics com als que estan en vies de modernització": per incrementar la substitució de la generació elèctrica amb carbó i complementar la generació renovable; perquè no tenim cap altra opció a curt termini tan assequible i fiable per a la producció de calor; i pel seu difícil reemplaçament com a font d'energia en molts processos industrials i primera matèria en la fabricació de materials i compostos essencials.

"L'any 2019 va establir una altra taxa de creixement rècord del 2,3% anual i també un rècord en l'increment de les capacitats de GNL", recorda Smil, que afirma que tot i que la pandèmia va interrompre l'expansió continuada de la indústria mundial de gas natural, el 2022 o 2023 és probable que es torni a donar un nou rècord de demanda.

Segons l'expert, el mercat de GNL serà l'indicador més clar amb vista al futur. "La xarxa global de GNL s'ha tornat essencial per equilibrar els mercats i proporcionar flexibilitat i seguretat de subministrament", afirma Smil. "Aquest mercat veurà més canvis estructurals perquè una gran part dels contractes de lliurament a més llarg termini expiraran durant la primera meitat de la tercera dècada d'aquest segle i perquè noves capacitats de liqüefacció continuaran entrant en funcionament", afegeix.

Sobre Vaclav Smil

Smil és un científic que ha dedicat la seva carrera professional a fer investigacions interdisciplinàries als camps de l'energia, el canvi ambiental i poblacional, la producció d'aliments i nutrició, la innovació tècnica, l'avaluació de riscos i les polítiques públiques. Autor de capçalera de Bill Gates, ha publicat 40 llibres i gairebé 500 articles sobre aquests temes.

És professor emèrit de la Universitat de Manitoba i membre de la Royal Society of Canada (Science Academy). El 2010, va ser nomenat per Foreign Policy com un dels 100 principals pensadors mundials i el 2013 com a membre de l'Ordre de Canadà. Ha treballat com a consultor per a moltes institucions nord-americanes, de la UE i internacionals.

Fundació Naturgy

Aquest nou document forma part de les activitats que la Fundació Naturgy realitza sobre temàtiques relacionades amb l’energia, per promoure l'ús racional dels recursos energètics i fomentar un desenvolupament sostenible. Totes les seves publicacions es poden consultar al Centre de Coneixement de la seva web. La Fundació, creada el 1992 per la companyia energètica, també desenvolupa programes d’acció social, incidint especialment en actuacions destinades a pal·liar la vulnerabilitat energètica.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat