Racó de lectura · 27 de Febrer de 2012. 09:43h.

Els davantals d'en Basté

Portada del llibre

Els que no tenen ocasió d'escoltar els davantals de Jordi Basté a les vuit del matí perquè han de dur els nens a l'escola ara estan de sort: Columna acaba de treure "Sapigueu que. Els millors davantals d'El món a Rac1" amb la col·laboració del periodista Xavier Sala, que ha tingut la "paciència" de seleccionar els millors.

Basté -premi nacional de ràdio 2011- ha demostrat que un periodista d'esports pot acabar presentant un magazine del matí. Ara, amb el llibre, demostra també que un periodista de ràdio pot escriure molt bé.

Probablement té un avantatge perquè, malgrat passar-se un munt d'hores tancat l'estudi, no ha perdut la capacitat d'observació que ha de tenir tot periodista. I, a més, diu el que vol encara que sigui políticament incorrecte. Com afirma el també periodista Jordi Bosch al pròleg: "Jordi Basté mai toca el violí -ja m'entenen-, mai mira cap a un altre cantó xiulant. I això s'agraeix".

En el fons, el llibre és un resum de la història recent del país des del 2007 fins ara encara que els davantals hagin estat ordenats per temes -Catalunya, la crisi, educació, el món, el Barça, etc-. I posa el dit a la llaga quan parla del dret de vaga, la immigració sense papers o l'ús a granel de la píndola de l'endemà o els prostíbuls de l'Empordà.

Però, de tots, potser el davantal més punyent és el de "Gràcies, senyor president" quan compara les facilitats comunicatives de l'expresident dels EUA Jimmy Carter als seus 85 anys -això sí: rodejat de mesures de seguretat- amb les dificultats d'entrevistar la llavors "senyora doña ministra de Defensa". "Que fàcil que era entrevistar la senyora candidata i que complicat la senyora ministra", afegeix. Fins i tot quan destil·la mala llet, Jordi Basté és càustic.

El llibre és llegeix d'una tirada, però és també d'aquells per deixar a la tauleta de nit i empassar-se una plana abans d'anar a dormir per saber com tenim el país. A més, Jordi Basté -no cal que ho digui- hi toca.

L'encerta de ple quan afirma que "als catalans, de fet, ja ni se'ns convida a les caceres perquè Madrid domina la política", quan recorda que l'apagada de TV3 al País Valencià és "un error del PSOE de les èpoques de Montilla com a ministre d'Indústria" -que li va donar a La Sexta, per cert- o quans adverteix que "és el català el que se'ns apaga" / Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat